Cibule, pórek, pažitka a česnek - silná čtyřka, která se postará o vaše zdraví

Datum článku: 13. 9. 2019

Cibule a její příbuzní, to je doslova ozdravná bomba pro naše zdraví. Stačí, když zařadíte do svého jídelníčku více pórku, pažitky, česneku a samozřejmě oblíbené cibule. Snažte se tuto zeleninu konzumovat co nejvíce v syrovém stavu a brzy poznáte změnu ve svém aktuálním zdravotním stavu.

Cibule, pórek, pažitka a česnek - silná čtyřka, která se postará o vaše zdraví

Cibulová zelenina v akci

Na talíři ji máme téměř každý den, ale jen málo si uvědomujeme její sílu. Cibulová zelenina je běžnou součástí naší kuchyně a její obliba stále roste. Nejen klasická cibule a česnek, existuje mnohem více druhů, které dodávají jídlu nezaměnitelnou chuť, vůni, ale především zdravotní účinky. Červená, bílá, žlutá, lahodná i jarní, ale také pálivá či kořeněná - i taková je cibulová zelenina. Víte, proč si ji máte dopřávat každý den každý den?

Historie konzumace cibulové zeleniny

Cibulová zelenina má tisíciletou tradici. Například česnek používali starověcí Římané, Řekové i Egypťané na povzbuzení bojového nadšení a zlepšení sportovních výkonů. Česnek měl dodat sílu, ale také léčil a čistil od toxinů. Léčivou sílu cibulové zeleniny potvrdilo také množství současných výzkumů, které jí přiřadili protirakovinné, protizánětlivé a mnohé další účinky.

Sírová mise

Česnek, cibule, pórek, šalotka či pažitka - zelenina z čeledi česnekovitých - však dokáže mnohem víc. Obsahuje množství účinných přírodních látek, které jsou dobré pro vaše srdce, buňky i imunitní systém. Jejich hlavní síla tkví zejména v různých sloučeninách síry, které se již několik minut po požití dostávají do krve a začne svou ozdravnou misi.

Pravidelná konzumace zabrání ucpávání cév

Pokud chcete mít zdravé srdce, cibulová zelenina by měla být na vašem talíři každý den. Výzkumy prokázaly, že její pravidelná konzumace dokáže zabránit tvorbě krevních sraženin. Snižuje hladinu tuků v cévách, brání hromadění povlaků v tepnách a má antioxidační vlastnosti. Zároveň snižuje tlak a chrání před infarktem. 

Boj proti nádorovému bujení

Věděli jste, že cibulová zelenina je jedna z nejlepších potravin proti rakovině? Vědci došli k závěru, že vysoká spotřeba cibule, česneku, pórku, pažitky, šalotky i stonků česneku má silný potenciál předcházet rakovině žaludku. Výzkumy také potvrdily, že snižuje riziko vzniku rakoviny prostaty, jícnu, prsu, střev i slinivky.

Posílení imunity

Cibulová zelenina je nabitá antioxidanty, které mají silné ozdravné účinky, pomáhají také při léčení chronických chorob. Jeden z nich je kvercetin, který dokáže zpomalit růst nádoru. Výzkumy prokázaly zejména účinky při léčbě rakoviny tlustého střeva. Může také zmírňovat příznaky infekcí močového měchýře a chránit prostatu. Česnek, cibule, pórek a pažitka obsahují také flavonoidy, tedy antioxidanty, které podporují produkci glutathionu. Ten je známý jako "matka všech antioxidantů", protože je nezbytný pro každou buňku v těle. Posiluje imunitní systém, chrání srdce a pomáhá tělu zbavit se toxinů. Glutathion posiluje imunitu, zkracuje léčbu nemocí a zlepšuje rekonvalescenci.

Cibulová zelenina v boji proti mikrobům

Studie ukázaly, že jedna ze sloučenin v česneku, allicin, má silné antimikrobiální vlastnosti. Pomáhá v boji s bakteriemi E.coli, působí proti lidským střevním parazitům i virům a v čase sílící antibiotické rezistence působí jako účinné přírodní antibiotikum. Čerstvá česneková šťáva je účinná proti E. coli a Staphylococcus aureus, což jsou dvě bakterie, které se často vyskytují i v nemocničních zařízeních.

Protizánětlivé účinky

Cibulová zelenina má protizánětlivé účinky. To je jeden z důvodů, proč se říká, že má potenciál přibrzdit stárnutí. Antioxidant kvercetin, nacházející se například v česneku, pomáhá při revmatoidní artritidě a zmírnění bolestivých kloubů. Zdá se ale, že tepelné zpracování česneku snižuje jeho protizánětlivé vlastnosti, což naznačuje, že konzumace syrového česneku nabízí mnohem více zdravotních výhod.

Autor: Lenka Kostková