Chybí vám energie? Dejte si energetický nápoj z řepy!

Datum článku: 27. 2. 2019

Stává se vám, že se cítíte bez energie? Ale jak s tímto pocitem naložíte? Energii je třeba nejen komentovat, ale také doplňovat. Naše tělo je chytré, řekne si, kdy má dost. Jenže, my se jeho hlas snažíme umlčet do té doby, dokud nás zcela neodstaví nebezpečná nemoc.

Chybí vám energie? Dejte si energetický nápoj z řepy!

Nejsme stroje, i když o ty je také třeba pečovat

Člověk není neživý automat, ani stroj, ale živá bytost. Má omezenou kapacitu energie. Energii potřebuje nejen tvořit, ale také doplňovat. Existuje více možností autoenergetizace člověka. Jednou z nejúčinnějších však zůstává především živý kontakt lidí. Aktivní setkávání se s lidmi, ne pasivní komunikace přes přístroje (mobil, počítač, sociální sítě). Ale nesmíme zapomínat, že na každého platí něco jiného i v sebeenergetizaci. 

Spánek, strava, tekutiny a životospráva

Sebaenergetizace - to je pro většinu z nás neznámý pojem. Osvědčený zdravý selský rozum během několika tisícileté evoluce lidstva vyselektoval nejúčinnější způsoby doplňování energie člověka:

  • Správný a dostatečný spánek,
  • důkladná životospráva (pravidelná zdravotní údržba),
  • racionální stravování a pitný režim,
  • promyšlené cvičení a trénink (sport),
  • psychohygiena (gymnastika duše),
  • dobré vztahy (úspěšná komunikace),
  • modlitba, meditace a jóga,
  • pozitivní myšlení a pozitivní jednání,
  • úsměv (dobrá nálada, humor, srdečný smích...),
  • pragmatický životní postoj (osobní vize, personální filozofie),
  • hobby (záliby, koníčky, oddechové činnosti),
  • osobní zázemí člověka (rodina, přátelé, hodnoty).

Kromě toho samozřejmě existují i ​​další druhotné energetizátory člověka. Důležité je o nich nejen vědět, je některé z nich pravidelně rozvíjet. Například formou autogenního tréninku.

Energetizačný nápoj z řepy

Lidé vždy hledali zázračný elixír mládí (žen-šen) nebo magický nápoj. Mezi takové se řadí i ten, který existoval již před mnoha lety a traduje se, že ho přírodní léčitelé doporučovali už dávno nemocným v Číně. Tento nápoj posiluje obranyschopnost organismu. Recept je velmi jednoduchý, potřebujete jen:1 červenou řepu, 2 mrkve a 1 jablko. Vše pořádně umyjte, očistěte, nakrájejte na malé kousky a umixujte s trochou minerálky. Můžete použít například mixér. Kdo chce, může přidat i trochu citrónu, aby měl nápoj více osvěžující chuť. Nápoj je potřeba vypít čerstvý, hned po přípravě a neskladovat ho. Ideálně se pije hned ráno a nalačno! Za hodinu byste se měli nasnídat. Pokud chcete, aby se výsledky dostavily rychle, pijte nápoj dvakrát denně: jednu sklenici ráno a druhou odpoledne, před 17. hodinou.

Účinky řepového nápoje

  • Posiluje imunitní systém,
  • je dobrý na zrak - zejména na odstranění červených nebo unavených očí nebo pocitu sucha v očích,
  • zlepšuje fyzickou kondici a odstraňuje bolesti svalů,
  • pomáhá s léčbou alergické rýmy,
  • tlumí menstruační bolesti,
  • pomáhá při infekcích v krku,
  • odstraňuje z těla škodlivé látky,
  • pomáhá při vyprazdňování, (zabraňuje zácpě)
  • tlumí projevy akné a infekty na kůži,
  • dodává energii,
  • zhubnutí,
  • zlepšuje náladu.

Vedlejší účinky

Tento nápoj nemá žádné vedlejší účinky, ale... Je zde riziko ledvinových kamenů, které se týká lidí, kteří s nimi již v minulosti měli problémy. V tomto případě může řepa, bohatá na oxalát, růst kamenů podporovat. Červená řepa je bohatá na magnézium, měď, fosfor a železo, všechny tyto kovy se mohou akumulovat v játrech, což může vést až k jejich poškození. Ohrožena je i slinivka. Alergie na řepu je velmi vzácná, ale pokud ji pro nadměrné užívání dostanete, hrozí vám vznik nepříjemných kožních projevů, jako jsou vyrážky, svědění či pravidelná "husí kůže". Snad nejbolestivějším vedlejším účinkem nadměrné konzumace řepy je dna, která vzniká hromaděním kyseliny močové. Dna může vyústit do velkých bolestí kloubů a vyloučeny nejsou ani vysoké teploty. Jak známo, nic se nemá přehánět a ani super zdravými potravinami není dobré se bez rozmyslu ládovat od rána do večera. Udělejte si proto měsíční kúru a následně tento nápoj vyměňte třeba za bylinný čaj.

Autor: Lenka Kostková