Čaj výborně chutná, léčí, omlazuje a snižuje rizika závažných chorob

Datum článku: 8. 7. 2016

Čaj - kouzelné slůvko a nápoj, který podle některých legend pochází přímo do bohů. Pochází ze staré Číny, kde se pil již před více než tisíci lety. Do Evropy se ale dostal teprve před několika staletími. Přesto jeho obliba s pitím “moderních” nápojů neklesá. Dokonce je hned po vodě nejčastějším nápojem, po kterém lidé sáhnou nejen k uhašení žízně. Čaj kromě toho, že úžasně chutná, disponuje celou řadou zdraví prospěšných benefitů, dokonce snižuje i rizika závažných a smrtelných chorob.

čaj, zdraví, rakovina, prevence, zelený čaj, černý čaj, kosmetika, zuby

V čem tkví síla čaje?

Čaj je ideální nápoj, přičemž čtyři šálky čaje denně nám dodají významnou dávku živin: přibližně 17% doporučeného příjmu vápníku, 5% zinku, 22% vitaminu B2, 5% kyseliny listové neboli vitaminu B9 a obsahuje také vitaminy B1 a B6. Šálek čaje je také výborný zdroj magnézia, potřebného pro celkový fyzický vývoj a draslíku, který pomáhá udržovat v našem těle rovnováhu tekutin. Ačkoli čaj neobsahuje kalorie, přece je bohatý na léčivé látky, které udržují náš organismus v pohodě. Všech více než tři tisíce druhů čaje pochází z lístků keře Camelia sinensis a jeho odrůd rostoucích v tropech a subtropech.

Způsob zpracování čajových lístků určuje tři základní druhy čaje

Je to čaj zelený, tmavý čínský a černý. Zelený čaj působí jako antioxidant, díky fluoru chrání zuby (ale nesmíme ho sladit), je povzbuzující, obsahuje polyfenoly, které ničí škodlivé volné radikály, čímž snižují tvorbu nádorů a metastáz. Využívá se také v kosmetice na obklady či masky na obličej. Černý čaj napomáhá zklidnění nervů, stimuluje duševní činnost, jakož i činnost dýchacího ústrojí. Při louhování se z něj uvolňuje kofein stimulující mozek. Důležitý je i obsah minerálů a stopových prvků - fluoru a draslíku. Pu-erh je odnoží černého čaje, která dodává energii a očišťuje organizmus. Pomáhá při trávení, redukuje cholesterol v krvi a je výborným doplňkem redukčních diet. Posiluje imunitní systém, má antidepresivní účinky a dokonce odbourává alkohol z těla. Rooibos je zemitý čaj, vhodný pro těhotné ženy, děti a fyzicky těžce pracující. Odbourává pocit stresu a účinně bojuje proti bakteriím a virům, povzbuzuje a prospívá srdci. Obsahuje železo, měď, vitamin C, sodík a draslík, nikoliv však kofein. Pro své praktické uplatnění je čaj univerzálním pomocníkem v kuchyni, kosmetice, léčitelství i domácnosti. Listy čajovníku nejsou jen základem horkého nápoje, ale v jeho kolébce - Asii - se používají na dochucení pokrmů teplé a studené kuchyně.

Bylinné čaje

Bylinné čaje tvoří samostatnou kapitolu v umění pití čaje. Obvykle si je naordinujeme jako první pomoc při různých onemocněních. Mateřídouška je účinná při nemocech dýchacího ústrojí, poruchách trávení a zánětech močových cest. Šálek čaje z meduňky lékařské pomůže při vyčerpanosti a uvolnění napětí po celodenním shonu. Působí sedativně, posiluje nervovou soustavu a účinná je proti migréně a nespavosti. Lipový květ pomáhá při zánětech dýchacích cest, ledvin i močového měchýře, funkčních onemocněních žaludku a střev. Heřmánek pravý má výrazný protizánětlivý a proti alergický účinek, podporuje látkovou výměnu a tím urychluje regeneraci tkání. Navíc pomáhá i při bolestech a nervovém podráždění. Máta peprná odstraňuje křeče způsobené zejména trávicími obtížemi. Zvyšuje funkční aktivitu jater a žlučníku, utišuje bolesti. Šálek tohoto čaje pomůže i při nespavosti. Čaj z zázvoru je klasickým léčebným prostředkem. Horký pomáhá při zimnici, rýmě, chřipce, posiluje imunitu a pomáhá vylučovat hleny. Podporuje dobré trávení, posiluje žaludek a uklidňuje žaludeční neurózu či koliku.

Už staří Číňané věděli,

co dělají, když se čaj stal jejich národním nápojem číslo jedna. Nejstarší druh - zelený čaj, pijí kromě Číňanů i Japonci. Všechny tři druhy čaje (zelený, tmavý čínský a černý) jsou však prospěšné zdraví a obsahují látky polyfenoly, ke kterým patří i flavonoidy. Tyto látky zabraňují poškození buněk a předcházejí tím možnému vzniku údajně až 50 různých nemocí. Jedno staré čínské přísloví prý říká, že pravidelné pití čaje může přivést lékaře na mizinu. No vida, jak je to jednoduché! Vychutneje si svůj oblíbený šálek čaje s pocitem, že nezaháníte jen žízeň, ale i obávané civizační choroby.

Autor: Martina Dvořáková