Digitální komunikace zažívá nevídaný rozmach a nese s sebou řadu novinek, které převzala od svého osobnějšího sourozence. Jednou z nich jsou emotikony (smajlíci), které dnes již považujeme za takovou samozřejmost, že si komunikaci bez nich - například na sociálních sítích - ani neumíme představit.
V pracovní elektronické korespondenci však stále jde o poměrně diskutabilní záležitost, se kterou se potýkají miliony lidí. Komu si člověk může dovolit poslat známý emotikon :)? Bude to působit přátelsky? Nebo spíše pasivně? Nebo dokonce amatérsky a nuceně? Více světla do tohoto dilema vnesl nedávný výzkum, při němž spojili síly odborníci hned ze tří univerzit v Holandsku a Izraeli. Experti na psychologii a pracovní vztahy ho realizovali na vzorku 550 účastníků z 29 zemí světa. A zjištění, která z něj vzešla, jsou poměrně zajímavá. Smajlík totiž podle drtivé většiny respondentů neposiluje přátelské vnímání. Naopak, spíše může omezit výměnu informací a téměř polovina dotázaných uvedla, že použití emotikonu - především při prvních e-mailových kontaktech s cizí osobou - snižuje dojem kompetentnosti člověka, který ho použil.
Jako mylný se ukázal předpoklad, že pisatel použitím smajlíku bude působit na člověka na druhé straně sympatičtěji. A ještě malá perlička na závěr. Když z emailu obsahujícího smajlíky nebylo jasné, kdo je jeho odesílatelem, respondenti měli tendenci si myslet, že ho zřejmě poslala žena. Na druhé straně, výzkum - ačkoliv okrajově - poukázal na něco, co má účinek přesně opačný. Je jím skutečný úsměv na tváři, který by neměl chybět ani při pracovním kontaktu. Ten se sice dá vyjádřit i elektronickou poštou, ale účinek není takový, jako když se na kolegu či nadřízeného v práci usmějete. A platí to i pro vedoucí pracovníky. Ani ti by neměli úsměvy šetřit ve vztahu ke svým podřízeným. Prostě úsměv potěší každého, nic nestojí a nemělo by se s ním šetřit!
Autor: Lenka KostkováJakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez předchozího písemného souhlasu zakázáno.
Stránka Naše návody používá cookies. Více informací zde.