Základní podmínkou je samozřejmě pravidelná péče o ústní dutinu, pravidelná návštěva stomatologa a dentální hygienistky. Zdravotní stav ústní dutiny je téměř stejný v poměru k celkovému zdravotnímu stavu, i když si to mnohdy neuvědomujeme. Ústa jsou jedny z prvních míst, kde se usídlují bakterie z okolí, pronikají plísně z potravin, a kde se vytváří mnoho příležitostí pro rozvoj zánětů.
Na odstín zubů má vliv jejich přirozená barva (zabarvení vnitřní části zubu - zuboviny, které je geneticky dáno) a případné nežádoucí zabarvení na povrchu zubu - na sklovině. Vnitřní zabarvení je způsobeno vnějšími vlivy, nejčastěji jsou důsledkem konzumace potravin a nápojů s vysokým obsahem pigmentů (černý čaj, káva, červené víno, borůvky apod.). Postupně se usazují na zubní sklovině a její povrch se zabarvuje. Nežádoucí vliv na bělost zubů má i kouření.
Kosmetický vzhled chrupu lze docílit dvěma způsoby: chemickým bělením, tedy bělením zubů pro zesvětlení přirozené barvy a abrazivním bělením, které se provádí speciální technikou pro odstranění a prevenci povrchových skvrn.
Jemné a šetrné odstranění vnějšího zabarvení dosáhneme však i zubními pastami se speciálním složením. Tato metoda je nejbezpečnější a nejdostupnější. Při pravidelném používání lze odstranit z povrchu zubu ulpívající makroskopické skvrny způsobené kouřením a konzumací barevných a barvených potravin. Kromě zubní pasty je však důležitá i správná technika čištění zubů.
Ideální bylinou při bělení zubů využívající se i v zubních pastách je máta peprná. Nejznámější jsou její silné antibakteriální a protizánětlivé účinky. Mátová silice se používá jako kloktadlo, k inhalacím při zánětech hrtanu a průdušek, do koupelí při revmatismu a kožních vyrážkách.
Citron má jedinečnou schopnost bělit a odstraňovat skvrny od přírodních barviv, působí na množství choroboplodných zárodků. Je psychostimulant a v ústní dutině likviduje škůdce a chrání přirozenou mikroflóru. V kombinaci s mátou je to neporazitelná dvojice v péči o čistý a bílý chrup.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez předchozího písemného souhlasu zakázáno.
Stránka Naše návody používá cookies. Více informací zde.