Pečujte o svou pleť a braňte se tvorbě vrásek změnou jídelníčku

Datum článku: 9. 4. 2019

Péče o pleť, to není jen nákup drahých kosmetických přípravků a pravidelná návštěva kosmetického salonu. O pleť je potřeba pečovat nejen zvenčí, ale především vnitřně. A o to se stará zdravá výživa a dostatečný pitný režim. Věděli jste, že některé potraviny vám mohou přidělat vrásky? Potom určitě není potřeba hned bít na poplach a všechny je okamžitě ze svého jídleníčku vyřadit. Stačí, když jejich konzumaci snížíte na minimum.

Pečujte o svou pleť a braňte se tvorbě vrásek změnou jídelníčku

Stárnutí je přirozený proces, ale...

Stárnutí je přirozený proces, ale přestože ho zastavit nedokážete, můžete ho zrychlit nebo zpomalit. Ukáže se to zejména na pleti, která odráží celkovou kondici organizmu. Hlavní viníci stárnutí těla, kromě času, jsou sluneční záření a strava. Chráníte se před sluncem, natíráte ochrannými krémy, ale možná si ani neuvědomujete, že stárnutí organismu dokážete ovlivnit i zevnitř. 

Palivo pro bílkoviny

Zatímco jíte, ve vašem těle se dějí procesy, a nejen tehdy. Každou sekundu probíhá v organismu glykace. Jde o přirozený proces, při kterém se cukr váže na bílkoviny a vznikají tak poškozené, nefunkční struktury, takzvané pokročilé produkty glykace (AGE). Stejný efekt způsobí i konzumace tuku. Když se AGE hromadí, poškozuje kolagen a elastin, které udržují pleť pevnou a pružnou. Abyste proces stárnutí přibrzdili, posviťte si na to, co jíte. Chcete-li zachovat mladistvý vzhled pleti, některým potravinám se raději vyhněte a dopřejte si jejich zdravou alternativu.

Hranolky vs. sladké brambory

  • Ke vzniku AGE prospívají mastná a nezdravá jídla, jako například hranolky. Jsou smažené při vysokých teplotách, proto se z nich uvolňují volné radikály, které způsobují buněčné poškození kůže. Vystavení se volným radikálům urychluje proces stárnutí kůže, protože zhoršují její elasticitu. U hranolek navíc vysoké množství soli čerpá vodu z pokožky, kvůli čemuž je náchylnější na zestárnutí.  
  • Tip: Vyměňte smažené hranolky za pečené hranolky z batatas. Chutnají výborně a navíc obsahují anti-agingový minerál měď, který pomáhá při produkci kolagenu.

Bílé pečivo vs. celozrnné

  • Když se rafinované sacharidy spojí s bílkovinami, způsobí tvorbu AGE. Tyto pokročilé produkty glykace mají přímý vliv nejen na chronická onemocnění,  ale také na proces stárnutí. Potraviny s vysokým glykemickým indexem, jako je například bílý chléb, mohou způsobit zánět v těle, který je přímo spojen s procesem stárnutí.
  • Tip: Vyzkoušejte alternativu k tradičnímu chlebu, například pečivo z naklíčeného obilí, které neobsahuje přidaný cukr. Pečivo z klíčků také obsahuje antioxidanty, které jsou pro pokožku velmi prospěšné.

Zmrzlina vs. ovoce

  • Cukr je jedním z viníků nežádoucích vlivů na kůži, například akné, a přispívá k tvorbě AGE poškozujících kolagen v kůži. Tento proces se ještě více zrychlí, pokud ho ovlivňuje sluneční světlo. Takže místo konzumace zmrzliny na pláži se rozhodněte pro osvěžující mražené ovoce nebo zmrzlinu bez přidaného cukru.
  • Tip: Máte chuť na něco sladkého? Dejte si ovoce nebo tmavou čokoládu. Například takové borůvky, které zabraňují ztrátě kolagenu.

Margarín vs. máslo

  • Chcete ochránit svou pleť před vráskami? Pak si dejte pozor na typ tuku, který konzumujete. Margarín je horší než skutečné máslo, protože má vysoký obsah částečně hydrogenovaných olejů. Tyto trans mastné kyseliny způsobují, že pokožka je citlivější na ultrafialové záření, které může poškodit kolagen a elasticitu pokožky.
  • Tip: Vyměňte máslo za olivový olej nebo avokádo, bohaté na anti-aging antioxidanty, a natřete si jimi toast.

Zpracované maso vs. drůbež

  • Klobásy, párky, slanina či mnohé jiné výrobky ze zpracovaného masa mohou být škodlivé pro vaši pokožku. Tyto masné výrobky mají vysoký obsah sodíku, nasycených tuků a siřičitanů, které mohou dehydratovat pokožku a oslabit kolagen tím, že způsobují zánět. Pokud si chcete doplnit bílkoviny, dejte si vejce nebo fazole.
  • Tip: Drůbež nemá v posledním období dobré jméno. Pokud si však dopřejete kvalitu od lokálních výrobců, dostanete do sebe maso bohaté na proteiny a aminokyseliny, které jsou nezbytné pro přirozenou tvorbu kolagenu.

Alkohol vs. nealko drinky

  • Alkohol může způsobit mnoho problémů, pokud jde o kůži, včetně zarudnutí, otoků, ztráty kolagenu a vrásek. Alkohol z ní odčerpává živiny, dehydratuje a snižuje hladiny vitamínu A, což má přímý vliv na vrásky. Vitamín A je obzvláště důležitý z hlediska růstu nových buněk a tvorby kolagenu. Zajišťuje, že kůže je elastická a pružná.
  • Tip: Pijte s mírou. Doporučuje se jeden nápoj denně pro ženy a dva pro muže. Pokud si i alkohol dopřejete, ujistěte se, že jste dostatečně hydratováni. Zkuste experimentovat i s některými chutnými míchanými nápoji, které obsahují málo nebo žádný alkohol.

Oleje vs. olivový olej

  • Z některých polynenasycených olejů s vysokým obsahem omega-6 mastných kyselin, jako je například kukuřičný nebo slunečnicový olej, se při vysokém zahřívání uvolňují škodlivé volné radikály. To však neznamená, že všechny oleje jsou nezdravé. Pokud chcete přibrzdit vznik vrásek, vyberte si mononenasycené tuky, které pomohou udržet pokožku hydratovanou.
  • Tip: Vyměňte běžné rostlinné oleje za olivový olej. Je bohatý na antioxidanty, vitamin E a fytosteroly a snižuje zánět.
Autor: Lenka Kostková