Zbystřit pozornost by v souvislosti s jarní únavou měli především ženy! Je totiž vědecky dokázáno, že ženy trpí jarní únavou čtyřikrát častěji než muži! Obecně, jarní únavu pociťují až tři čtvrtiny populace bez ohledu na pohlaví či dokonce věk. Do rizikové skupiny patří také starší lidé, ale i děti. Dostala i vás jarní únava? Poperte se s ní, aby vám neukradla všechny síly!
• Malátnost, únava až vyčerpanost;
• Bolesti hlavy (případně závratě);
• Ospalost pro časté poruchy spánku;
• Bledá barva pleti;
• Ztráta nálady a podrážděnost;
• Úbytek fyzických i psychických sil.
Jarní únava je přirozenou reakcí organismu na změnu ročního období. Citlivost na změnu počasí se častokrát odrazí i na celkové fyzické i duševní pohodě. Navíc, po zimním období mnohým z nás chybí důležité výživové látky (vitamíny, minerální látky, antioxidanty) a dlouhá zima se "podepsala" i pod oslabený imunitní systém. Většinou jarní únava trvá jen několik dní a sama odezní. To však neznamená, že byste proti ní neměli bojovat. Právě naopak! S jarní únavou můžete snadno zatočit zejména díky zdravé výživě, aktivnímu pohybu či odbourávání stresu.
O vláknině jako o nestravitelné části rostlinné potravy jste už jistě slyšeli. Vláknina upravuje trávení a reguluje tělesnou hmotnost. Kromě toho je však zodpovědná i za hladinu energie a proto je velmi důležitým pomocníkem v boji proti jarní únavě. Nejbohatším zdrojem vlákniny jsou: ovoce (především bobulovité ovoce jako jsou hrozny či černý rybíz), zelenina (zelí či hlávkový salát) nebo brambory. Každý den si dopřejte alespoň tři porce ovoce a dvě porce zeleniny.
Nabijte organismus energií hned ráno - dopřejte si snídani v podobě jogurtu s müsli, které posílí metabolismus a imunitní systém. Vlákninu i důležité vitamíny B skupiny naleznete v celozrnném pečivu. Celozrnný chléb na rozdíl od bílého obsahuje všechny tři složky obilovin a tak je zdrojem mnoha výživných látek - např. zinku, vitamínu E či esenciálních mastných kyselin. S jarní únavou zatočí i dávka bílkovin - ať už rostlinného (oříšky, semínka, luštěniny) nebo živočišného původu (kuřecí maso, ryby, vejce, sýry, jogurty).
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez předchozího písemného souhlasu zakázáno.
Stránka Naše návody používá cookies. Více informací zde.