Závislost dobré nálady na dobrém jídle

Datum článku: 24. 1. 2014

Listy koky, zrnka opia, některé houby, alkohol, a dokonce i muškátový oříšek uspávají, navozují vzrušení a halucinace, nebo tiší bolest. Náladu mohou výrazně ovlivnit i běžná jídla, ale závislost mezi potravou a náladami je velmi složitá. V duševním stavu člověka se odrážejí výživové nedostatky, podráždění, alergické reakce a hladina glukózy (krevního cukru) v krvi.

Závislost dobré nálady na dobrém jídle

Ze živin dodávaných potravou vytváří mozek velmi účinné chemické látky - neurotransmitery

Tyto se zpravidla tvoří z aminokyselin, což jsou stavební jednotky bílkovin, které jíme v běžné stravě. Výsledky studií ukázaly, že tvorbu a uvolňování neurotransmiterů mohou některá jídla do jisté míry ovlivnit. Na tom, jak se cítíte a chováte, se tedy teoreticky účastní váš jídelníček. Specifické příčiny chování a účinky stravy se však nedají definovat jednoduše. Projevují se tam totiž i další faktory, ovlivňující chemické reakce v mozku, například věk, pohlaví a užívané léky. Složkou neurotransmiteru serotoninu, který má zklidňující účinky, je aminokyselina tryptofan. Tryptofan obsahují potraviny bohaté na bílkoviny, například maso, mléko a vejce. Serotonin je nezbytný pro normální spánek a spousta odborníků se domnívá, že hraje roli i při regulaci některých typů deprese. V současnosti vědci tvrdí, že jídla bohatá na sacharidy (cukry a škroby) pomáhají zvyšovat hladinu serotoninu v mozku, takže lidé se po jejich snědení uklidní a jsou ospalí. Lidé trpící sezónní afektivní poruchou mívají v ponurých zimních měsících neodolatelnou chuť na cukernaté sacharidy. Lékaři se domnívají, že tito postižení tak nevědomky kompenzují podrážděnost, náladovost a depresi - sacharidy jim zkrátka zlepšují náladu.

Čokoláda

Čokoláda rychle zlepšuje náladu a působí jako antidepresivum. Takzvané "čokoládové opojení " způsobuje částečně fenyletylamin. Je to chemická látka obsažená v kakau, která se přirozeně nachází také v mozku, a údajně se vylučuje při citovém vzrušení. Čokoláda obsahuje také teobromin a kofein - látky s povzbuzujícím účinkem, které zvyšují vnímavost.

Vitamin B

Změnu nálady může způsobit i nedostatek jednoho z vitaminů skupiny B. Na nedostatek vitamínu B12 jsou náchylní zejména vegetariáni a vegani, u alkoholiků bývá častý nedostatek vitaminu B12 a thiaminu. Bohatým zdrojem vitaminů skupiny B jsou boby, neloupaná rýže, vaječný žloutek, ryby, ořechy, sója a celozrnné obiloviny, mléčné výrobky, drůbež a pivovarské kvasnice. Vitamin B12 je zejména v živočišných produktech, proto si vegetariáni musí příjem tohoto vitamínu zvyšovat uměle. Dá se to obohacenými potravinami, například obohacením sójovým mlékem, kvasnicovými výtažky a obilninovými snídaní nebo koncentrovaným vitamínovým přípravkem. Vitamin B6 někdy zmírňuje potíže premenstruační obtíže. Náladu zřejmě nepřímo ovlivňuje tím, že se účastní odbourávání hormonu estrogenu v játrech. Nedostatek vitaminu B6 vyvolává pocit úzkosti, nervového napětí. Vitaminové přípravky mohou pomoci ženám, u kterých se doba před menstruací projevuje podrážděností a plačtivostí. Mnozí lékaři jsou však vůči tomuto názoru skeptičtí. Dobrým zdrojem vitaminu B6 jsou kvasnice, pšeničné klíčky, ovesné vločky, játra a banány.

Běžnou příčinou výkyvů nálady jsou nepravidelné stravovací návyky

Pokud dlouhou dobu nic nejíte, mozek vyrovnává nízkou hladinu krevního cukru, glukózy, potřebného pro tvorbu energie, pomocí tzv. ketonů. Tyto látky se tvoří při odbourávání tuků, a jejich vznik doprovázejí pocity vzrušení a bdělosti. Z tohoto důvodu se při meditaci drží půst. Pokud se cítíte unavení, uklidní a uspí vás jídlo, obsahující sacharidy. Někteří lidé bývají podráždění hned po probuzení, což se rovněž připisuje nízké hladině krevního cukru. Pokud ráno sníte trochu sacharidů, nálada se vám údajně zlepší, a pocity napětí zmizí. Jiní lidé naopak asi dvě hodiny po jídle, bohatém na sacharidy, reagují podrážděně.

Alkohol

Mnozí lidé pijí alkohol, aby zapomněli na starosti, nebo si trochu zvedli sebevědomí. Alkohol se ve všeobecném povědomí chybně řadí k látkám s povzbuzujícím účinkem, ale ve skutečnosti tlumí. Pokud vypijete alkoholu příliš, činnost mozkových buněk se zpomalí, a vaše pozornost a schopnost soustředit se sníží.

Autor: Lenka Kostková