Barové židle a barové pulty - symbol aktivního životního stylu

Datum článku: 2. 4. 2014

Barové sezení v kuchyni či otevřeném obytném prostoru by se dalo nazvat symbolem životního stylu. Není to však symbol života stráveného vysedáváním po barech a neplodného mrhání časem, ale naopak, symbol aktivního životního stylu, rychlého tempa a plného nasazení od rána až do večera.

Barové židle a barové pulty - symbol aktivního životního stylu

Barový pult či barové sezení je především místem na krátké a rychlé občerstvení

Zde se můžeme rychle a bez dlouhých příprav nasnídat případně i navečeřet, na chvíli si odpočinout u šálku čaje nebo kávy, v rozhovoru se členy rodiny a přáteli. Vysoký barový pult je tedy místo setkání, které je z hlediska své funkce i tvarování významným bodem v obytném prostoru.

Všechno má svůj důvod

Náš životní styl, chtě nechtě, odráží i na provozu domácnosti a našich požadavcích na zařízení bytu. A tak i moderní trend kuchyní, které jsou součástí otevřených obytných prostor, není ničím jiným než odrazem dnešní rychlé doby. Za den toho potřebujeme hodně stihnout - práci, domácnost, rodinu ...Proto se snažíme šetřit čas, kde se jen dá, a spojujeme dohromady tolik různých aktivit, kolik se jen dá. Telefonáty vyřizujeme cestou z práce, a dokud vaříme, chceme si popovídat s mužem, probrat s dětmi problémy ve škole či s kamarády. Otevřená kuchyně je tedy součástí moderního životního stylu stejně jako mobilní telefon, auto nebo mikrovlnná trouba.

Barové sezení je typickou součástí kuchyně s otevřenou dispozicí

a má v takovém, relativně velkém obytném prostoru dvě zdánlivě protichůdné funkce - odděluje a zároveň spojuje: vysoký barový pult opticky odděluje různé funkční zóny - "kuchyňský" prostor určený k přípravě jídel od "obytného" prostoru s jídelním stolem, pohodlným sezením a televizí a zároveň funkčně propojuje tyto dvě zóny jednoho prostoru - z jedné strany barového pultu "se pracuje" a z druhé "odpočívá" a v místě nad barovým pultem se tyto dvě funkce setkávají, prolínají a navzájem komunikují.

Ve velkém otevřeném obytném prostoru je barový pult v blízkosti kuchyně praktický

Dá se při něm, například v ranním spěchu, rychle nasnídat a netřeba nic nosit kamsi daleko k jídelnímu stolu. Kromě velkého prostoru může být druhým, zdánlivě opačným, ale v konečném důsledku podobným důvodem k barové sezení i příliš malá kuchyň. Klasické společné stolování se řeší v obývacím pokoji či jídelně a z prostorových důvodů se v kuchyni třeba spokojit s úsporným barovým sezením, které se využívá zejména na "malá jídla" - snídaně či svačiny pro děti, večeře ve dvojici a pod.
Typologie a rozměry

Barový pult je hluboký jen 30 až 45 cm

Na rozdíl od klasického stolu, který má šířku 80 cm a více, se u baru sedí jen z jedné strany a není zde potřeba ani tolik místa na servírování, protože stolování u baru je jen příležitostné a konzumují se zde jen "malé" jídla jako snídaně či svačina. Konkrétní hloubka barového pultu (v rozmezí zmíněných 30-50 cm) se určuje podle toho, na co se bude bar používat - či jen na "drink" a kávičku, nebo i na stolování. Minimální plocha na stolování pro jednu osobu má mít šířku 55 cm a hloubku 35 cm.

Deska barového pultu má vyčnívat nad svislou stěnu

pod ním alespoň 22 cm, tak, aby zde byl dostatečný prostor na nohy. U barového sezení třeba vždy počítat se stupínkem k podepření nohou - buď na židli, nebo ve spodní části konstrukce barového pultu.

Zvýšené stolování můžeme podle jeho výšky rozdělit na dva typy - barové a polobarové

Barový pult má výšku 100, 110 nebo 115 cm. K takto vysoké ploše na stolování patří barová židle s výškou sedáku 80 cm, jejíž komfortnost může zvýšit nízké bederní opěrátko. Polobar je plocha na stolování ve výšce pracovní plochy kuchyňské linky - asi 90 cm.Výhodou polobaru je, že jej lze podle momentální potřeby využít buď jako pracovní plochu, nebo jako plochu ke stolování. Polobar je vyšší než klasický stůl (ten má výšku 72-75 cm), ale nižší než bar, a i židle k němu musí být něco mezi barovou a klasickou. Polobarová židle má mít opěradlo jako klasická jídelní židlička, avšak menší rozměr sedáku a podporu nohou, podobně jako barová židle, sedák by mělo být asi o 28 cm níže než je vrch stolovací plochy.

Pro a proti

Barové sezení nebo stolování ve výšce pracovní plochy, které přímo navazuje na varné centrum a pracovní plochy v kuchyni, umožňuje přímý kontakt členů rodiny či přátel při přípravě jídla a vytváří prostor pro vzájemnou komunikaci stolujících i "kuchaře". U baru se mohou příležitostně najíst jeden nebo dva dospělí, ale pro malé děti není barový pult ani vhodný ani bezpečný. Děti musí komplikovaně vylézat na židli, a přesto mají většinou barový pult příliš vysoko na stolování. Proto je pro ně vhodnější nižší polobar doplněn vhodnou a stabilní židlí, nebo menší či užší "snídaňový" stůl v klasické výšce 72 až 75 cm.

Barový pult může být elegantně jednoduchý a rovný,

ale i obloukový nebo jinak tvarovaný. Tvarování barového pultu však nemusí vycházet jen z estetických či kompozičních požadavků prostoru, ale může se jím zlepšit funkčnost baru - např.. k obloukovému pultu se vejde více lidí nebo se zaoblením jedné strany baru dá získat větší plocha na stolování či servírování.Nicméně ne každý zajímavý tvar barového pultu je i praktický. Někdy se složitým tvarováním dosáhne pravý opak - omezí se plocha baru, možnost pohodlně se k němu posadit či variabilita používání. Zaoblení na konci baru je však vždy praktické - neuhodíte se o rohy. Barový nebo polobarový pult může být vyroben z různých materiálů - například z melaminových nebo dýhovaných desek, podobně jako stůl či kuchyňská pracovní deska, ale i ze skla. Tvarem i materiálovou skladbou by měl však vždy harmonizovat s ostatním zařízením místnosti a celým prostorem (při otevřeném obytném prostoru nejen s jeho kuchyňskou, ale i obývací částí).

Elegance na dlouhých nohách

Barová židle by měla umožňovat pohodlné sezení v trochu jiné poloze a zároveň vnést do interiéru poutavý estetický prvek.Vysoká barová židle by měla být především stabilní a pokud bude na ní sedat těžší člověk, měla by mít solidní konstrukci.Nízké bederní opěradlo zvyšuje pohodlí při sezení (podepření zad v oblasti dříku je nejdůležitější) a praktické a pohodlné je i to, pokud má barová židle oporu na nohy. Pokud není dostatečně pevný stupínek na židli, třeba u barového sezení vyřešit oporu na nohy v rámci barového pultu. Při barových židlích se můžeme setkat nejen se zajímavými tvary, ale i materiály - kromě dřeva a tvarované překližky se používají nerez či chromovaná ocel, plasty, kůže i odnímatelné potahy z polyesteru. Styl a materiálové kombinace v celém prostoru - kuchyni a případně i obýváku - by však měly být jednotné.Nejelegantnějším řešením jsou série židlí různých výšek s jednotným designem, které umožňují dokonale sladit všechno sezení v jedné místnosti.

I na barových židlích se používají známé a praktické "převlékací" potahy. V kuchyni se čalounění snadno ušpiní a odnímatelný potah se dá jednoduše vyprat. Navíc si s více různobarevnými potahy můžete vytvořit v místnosti vždy jinou atmosféru.