Kukuřice - zlato z našich polí

Datum článku: 20. 8. 2019

Kukuřice je plodina, která má mnoho využití. Proto je také právem nazývána plodinou třetího tisíciletí, přestože ji konzumovali již Aztékové a její rodokmen sahá hodně před náš letopočet. Pochází z Ameriky, ale díky nenáročným podmínkám na pěstování zdomácněla i v naší republice. Snadno si ji můžete vypěstovat i na zahrádce. Své využití nachází nejen jako bezlepková potravina pro lidi a zvířata, ale i v průmyslové výrobě.

Kukuřice - zlato z našich polí

Pět základních typů kukuřice seté

  • Reventador (pop corn),
  • Duro (flint) – podobná pop corn kukuřici, ale má větší zrna a je vhodnější do vyšších poloh,
  • Blando – kukuřice na vhodná na mouku (příprava tortil),
  • Dentado – nejrozšířenější typ, převážně jako krmivo pro dobytek,
  • Sladká kukuřice - s velkým množstvím rozpustných cukrů, ze všech typů kukuřice nejdražší.

Kukuřice a dietní strava

Kukuřice má důležité místo v dietní stravě - je vhodná pro celiatiky, protože neobsahuje lepek. Koupit si můžete kukuřičnou mouku, kaši nebo krupici. Velmi cenný ve výživě je i olej, získaný z klíčků kukuřice, který obsahuje více než 50% kyseliny linolové. Kukuřičné zrno ve fyziologické zralosti obsahuje 71% škrobu, 3% cukru, 12% bílkovin a 1,7% vlákniny. Vzhledem ke skutečnosti, že kukuřice je poměrně bohatá na bílkoviny, řadíme ji mezi vhodné potraviny pro vegetariány a vegany. Pro vysoký podíl vlákniny je účinná proti zácpě, při pravidelné konzumaci upravuje trávení a pomáhá předcházet vzniku rakoviny tlustého střeva. Má močopudné účinky, doporučuje se také při chorobách ledvin a močových cest. Chrání tělo před vlivem volných radikálů.

Vitaminy a účinné látky v kukuřici

Kukuřice má vysoký obsah karotenoidů (zejména lutein a zeaxantin), které mají příznivé účinky na zrak. Obsahuje také vitamíny B1, B2, B3, B5, B6, B7, B9, C a vitamín E. Vysoký obsah zejména vitamínu B1 (v 100 gramech kukuřice až 150 miligramů) příznivě působí na činnost mozku a nervového systému. Významné množství vitaminu B7 působí na zdraví pleti a hustotu vlasů. Pro zvýšení vitality organismu a lepší překonávání stresu slouží kyselina pantothenová (vitamin B5). Kyselina listová (vitamin B9) stimuluje růst, krvetvorbu a má omlazující účinek. Z minerálních látek v ní převládá draslík (podporuje zejména kardiovaskulární systém), fosfor a hořčík (působí proti svalovým křečím a pomáhá snižovat stres). Ze stopových prvků stojí za povšimnutí mangan (podílí se na chemických procesech v těle, včetně zpracování cholesterolu, sacharidů a bílkovin), měď (je nutná pro tvorbu kolagenu a elastinu), nikl (podporuje vstřebávání a působení železa), molybden (spolupodílí se na odvádění kyseliny močové ven z těla), jód (je nutný pro správnou funkci štítné žlázy, reguluje rychlost tělesného metabolismu), selen (zvyšuje odolnost imunitního systému), zinek (posiluje vazivovou tkáň, působí na produkci hormonů) a nechybí ani železo, které zlepšuje krvetvorbu a okysličování buněk. Přibližně 100 gramů kukuřice pokryje téměř polovinu denní potřeby železa. Vysoká koncentrace polynenasycených mastných kyselin v klíčku kukuřice aktivuje pohlavní žlázy, proto kukuřice působí také na posílení libida a potence.

Jak připravovat kukuřici?

Zejména v létě kukuřici je v oblibě, konzumovat vařenou kukuřici se solí, další možností je ugrilovat ji s bylinkovým máslem. Ve značné míře se používá kukuřice pukancová, ze které pražením zrn vzniká chutný popcorn (pop-corn). Kvalitu a čerstvost kukuřice lze snadno rozpoznat - slupky jsou sytě zelené. Kukuřice se dá i konzervovat nebo zmrazit.

Zajímavost na závěr

Ve většině rostlin var ničí tolik ceněné a zdraví prospěšné antioxidanty. U kukuřice tento problém není. Naopak, vaření v kukuřici zvyšuje množství antioxidantů, proto se nemusíte bát žádných tepelných úprav.

Autor: Lenka Kostková