Mužský fenomén a počítač v kuchyni

Datum článku: 25. 3. 2014

Kuchyň zatím vždy bez újmy překonala změny stylů a v každé situaci si dokázala zachovat postavení středu domácnosti. Pozitivní tendencí dneška je, že vaření přestává být namáhavou prací a pobyt v kuchyni znamená spíše čas příjemně strávený s rodinou nebo přáteli. I proto zabírá otevřená kuchyň provázaná s jídelnou či obývacím pokojem stále větší prostor v bytě nebo domě a její design je v centru pozornosti. Zajímavé změny přinesl do vzhledu kuchyní i fakt, že vaření se stává mužskou záležitostí.

Mužský fenomén a počítač v kuchyni

S moderní kuchyní se spojuje představa užívání si života a naplňování touhy po sounáležitosti

Významný je i aktuální trend "Homing" (v překladu zaměření na cíl). Vaření znovu objevuje mladší generace, která k němu přistupuje úplně novým způsobem. Ze sociologických výzkumů je zřejmé, že pro producenty kuchyní vyrostla nová cílová skupina - sebevědomý, dobře situovaný vařící muž. Tito muži výrazně rozhýbali trh nejen v oblasti kuchyňského nábytku, ale zejména v oblasti spotřebičů. Upřednostňují totiž nejvyšší kvalitu.

Vařící muž je společensky "in"

a pro muže je přirozené, že vítají všechny technické novinky a nemíní na sobě šetřit. Proto není vůbec překvapivé, že se hitem stala například parní trouba, která vyhovuje i dalším dvěma trendům ve světě úspěšných mužů - prvním je dobře vypadat a zdravě se stravovat, druhým připravit jídlo rychle a komfortně. Logickým důsledkem kombinace všech uvedených faktů je akceptování vyšší ceny spotřebiče. Mužský fenomén tedy vchází do kuchyně ruku v ruce se špičkovou technikou, vkusu nového pána tohoto území se přizpůsobil i vzhled, materiály a barevnost kuchyňských linek.Podobně jako luxusní auta, i luxusní kuchyně charakterizují černý lesk, sklo a elegantní drahé dřeviny.

Kam tedy směřuje dnešní kuchyň?

Jaké trendy zaujaly designérů, výrobců a spotřebitelů na veletrzích? Základem je snaha o co možná nejplynulejší prostor. Při zhmotňování této snahy převládá čistý a jasný purismus. Otevřená kuchyně bývá vybavena modulovým nábytkem, upouští se od nesmyslných dekorací, ale nezachází se ani do extrému absolutní minimalistické strohosti. Technika je všudypřítomná a neodmyslitelná, čím inteligentnější, tím lépe.

Na dlouhém kuchyňském stole se nejen jí, ale jídlo se zde i připravuje

Pracovní plochy jsou velkorysé, často se táhnou napříč celým prostorem, mohou nabýt dokonce podobu solitéru. Výrazným trendem je i mobilita a variabilita, kuchyně, které lze skrýt za vysoké posuvné či skládací dveře.

Ideální hnízdečko

Úkolem nových generací kuchyňských spotřebičů je stále dokonalejií plnit vysoké nároky zákazníků. Vaření se totiž stává více koníčkem než povinností a při koníčcích se experimentuje.Kromě nových a netradičních způsobů přípravy jídla (například v parní troubě či na zabudovaném lávovém grilu) jsou středem zájmu elektrospotřebiče s nízkou spotřebou energie a média s vysokou účinností. Aktuálním tématem je například energeticky úsporné a mimořádně účinné indukční vaření. Indukční varné pole reagují rychle, podobně jako při vaření na plynu, a zároveň jsou bezpečné, protože teplo se přenáší pouze na nádoby ze zmagnetizovatelného materiálu (např. oceli, litiny), ne však na ruce či plasty. Budoucnost (a částečně i současnost) ovládání spotřebičů patří bezdotykovým senzorům, které přispívají k pohodlí při vaření, ale i k čistotě designu (a povrchů). Znakem komfortu jsou například i nové typy myček nádobí, široké až 90 cm. Aktuální novinkou je trend "nesting" (zahnízdění, usazení) - což znamená, že kuchyně se stává centrem elektroniky multimediální techniky. Stále častěji se zde objevuje zabudovaný počítač a jeho obrazovka spolu s připojením na internet dělá z kuchyně místo na komunikaci s celým světem.

Bez poklon

V moderní kuchyni je v centru zájmu ergonomie - projevuje se to na různých výškách pracovních ploch a především v zabudování spotřebičů ve výši očí. Nejdůležitější je, abyste se k parní troubě, mikrovlnce, kávovaru, chladničce ani myčce nemuseli shýbat a nenamáhali si páteř.
Dalším prvkem, kterému se věnuje velká pozornost, jsou nové typy kování. Dveře velkých úložných prostorů se hladce a snadno odsunou stranou a celý prostor je snadno dostupný a přehledný. Dvířka horních skříněk se vyklápějí nebo vysouvají nahoru, díky čemuž jsou tyto odkládací prostory dobře přístupné.

Styl a barva sezóny

Přísná redukce na to podstatné je dnes v obytném interiéru obecným trendem a purismus je tím pravým stylem současnosti i v kuchyni. "In" jsou jednoduché tvary a výrazné horizontální linie. Na hladkých dvířkách bez úchytek nejčastěji najdete vysocelesklý lak bílé, černé a antracitové barvy, jakož i všechny odstíny šedé, přetrvává zájem i o krémovou a capuccino. Tyto "nebarevné barvy" se s oblibou kombinují s dřevěnými dýhami s výraznou kresbou nebo bordovými a jasně červeně lakovanými plochami, stále se lze poměrně často setkat i s oranžovou.

Správný materiál je polovinou úspěchu

Kromě lesklého laku se na dvířkách kuchyňských linek těší stále větší oblibě dýhy s výraznou kresbou, například palisandr, ořech a citroníkové dřevo nebo exotické zebrano či makasar. Díky nové technologii výroby lze dosáhnout nepřerušenou kresbu dýhy i na velkých plochách a zvýraznit tak populární horizontální linie. Přirozeným partnerem moderních kuchyní jsou nerez a přírodní či umělý kámen - nerez opět vyhrává boj s konkurenčním hliníkem a žula získala přední místo mezi pracovními plochami. Stále významnějším se stává i sklo - hitem jsou například skleněné skříňky na kolečkách, roletové dvířka či pracovní plochy ze skla. Pracovní plocha je však vhodným místem i na uplatnění designérské extravagance z betonu nebo důkazu vyspělosti technologie v podobě keramické desky.
 

Autor: Martina Dvořáková