Kuchyně bez bariér

Datum článku: 19. 3. 2014

Na bezbariérovou kuchyň se kladou větší nároky než na většinu kuchyní - kromě účelnosti a praktičnosti musí navíc umožnit volný pohyb osobám s omezenou schopnosotí pohybu a zajistit jim snadný přístup k zařízení kuchyně tak, aby mohli bezproblémově provádět tutéž práci jako zdravá osoba.Vybavení tohoto prostoru se tedy neobejde bez speciální ergonomie a důmyslného naplánování. Kuchyň by měla být technicky a prostorově naplánována tak, aby vyhovovala všem členům domácnosti - tím se zdravotním postižením, ale i zdravým.

Kuchyně bez bariér

Dispoziční řešení

Dispozici bezbariérové ​​kuchyně třeba řešit tak, aby byla vytvořena na míru pro konkrétní osobu s omezenou schopností pohybu. Je dobré promyslet i ty nejmenší detaily. Jednou z prvořadých požadavků na bezproblémové využívání takové kuchyně je dostatek volného prostoru na pohyb a otáčení se s invalidním vozíkem. Pokud má být splněn požadavek otočení se s vozíkem o 360 °, nejmenší manévrovací plocha je kruh o průměru 1 500 mm.

V praxi se osvědčilo půdorysné uspořádání kuchyně do tvaru L nebo U

Minimální vzdálenosti mezi kuchyňskou linkou, pracovními plochami a stěnami musí být 1 500 mm, aby se uživatel kuchyně na vozíku dostal všude tam, kam potřebuje. Varná deska a dřez by neměly být umístěny výše než 700 mm nad podlahou, a už vůbec ne v koutu kuchyňské linky. Optimální umístění pracovní desky je ve výšce přibližně 750 mm, přičemž její šířka by neměla být menší než 900 mm. Ideální je pracovní plocha široká 1 200 mm. Maximální dosažitelná výška u imobilních lidí na vozíku je přibližně do 1 400 mm, proto je třeba horní skříňky zavěsit nanejvýš do této výšky. Spodní skříňky je vhodné umístit po stranách té části pracovní plochy, pod kterou se může osoba na vozíku dostat.

Jídelní stůl se doporučuje umístit co nejblíže ke kuchyňské lince

I zde je však třeba brát v úvahu správné rozměry - aby se uživatel dostal kuchyně s vozíkem pod stůl. Výška desky by měla být přibližně 750 mm od podlahy. Protiskluzové dlaždice se zařazují do pěti skupin (R9, R10, R11, R12 a R13). Pro osoby se sníženou schopností pohybu a vozíčkáře v domácích podmínkách se doporučuje protiskluzová dlažba označena R 9 s úhlem skluzu od 3 ° do 10 °. Vyšší skupiny jsou vhodnější spíše do výrobních provozů, sanitárních prostor a podobně.

Spotřebiče

V bezbariérové ​​kuchyni by měly být spotřebiče automatizované. Ideální je, pokud kuchyňské elektrospotřebiče, které musí být umístěny ve vyšších polohách, jako například digestoř, lze dálkově ovládat. Sporák se doporučuje umístit do výšky přibližně 700 mm, aby člověk vsedě měl k němu bezpečný přístup, přičemž ovládací prvky by měly být umístěny vpředu. Troubu či mikrovlnnou troubu třeba umístit tak, aby pod nimi byla volná plocha umožňující osobě na vozíku přiblížit se těsně k nim. Vedle trouby je nutný speciální odkládací prostor na horké nádoby a kuchyňské potřeby. Vhodným řešením je samostatný pojízdný stolek s kolečky, který může zároveň sloužit pro bezpečný přenos pokrmů k jídelnímu stolu. Také ostatní domácí spotřebiče, jako například mikrovlnná trouba, chladnička, mrazák, myčka nádobí, musí být umístěny tak, aby byl k nim vozíkům zabezpečený pohodlný přístup.

U kuchyňském dřezu je důležité nejen jeho umístění, ale i místo instalace dřezové baterie

Pro osoby sedící na invalidním vozíku je vhodné instalovat armatury buď z pravé nebo levé strany dřezu - tak se jim usnadní přístup k dřezu i mytí. Jaké jsou nejvhodnější baterie? Ty, které splňují požadavek automatické obsluhy, nejlépe bezdotykové baterie s pohybovými a optickými senzory, případně pákové baterie. Doporučují se nejen pro snadnou manipulaci s nimi, ale jsou vhodné i z hlediska úspory vody a energií. Snahou je co nejvíce zefektivnit práci v kuchyni, i v té bezbariérové, proto by v blízkosti dřezu měl být z jedné strany sporák a z druhé pracovní deska. Ledničku, samozřejmě, není vhodné umisťovat v blízkosti sporáku, dobrým řešením je na konci pracovní plochy, kde se může kombinovat například s vestavěnou spíží.

Hlavní zásady

• Pro pohodlný a bezpečný vstup uživatele kuchyně na invalidním vozíku do místnosti by bezbariérový vchod měl mít šířku 900 mm, minimálně však 800 mm. Pokud mají dveře skleněnou výplň, sklo musí být nerozbitné, aby při nárazu vozíku do dveří nedošlo k poranění. Instalací vodorovného madla na stěnu ve výšce 800 až 900 mm umožníte osobě se zdravotním postižením snadnější vstup do kuchyně i zavření dveří. Samozřejmostí je bezprahová úprava vstupů do jednotlivých místností.
• Další nezbytností je podlaha s protiskluzovou úpravou, například protiskluzová dlažba, která se často v praxi využívá pro tento účel. Vhodná je kombinace podlahy s podlahovým vytápěním - odstraněním radiátorů zároveň eliminujete zbytečné pohybové překážky.
• Ovládací prvky v kuchyni, jako jsou například vypínače, zásuvky elektrického proudu, kliky na dveřích a podobně, je vhodné situovat do výšky od 600 do 1 200 mm.
• Aby měli osoby na invalidním vozíku dobrý výhled z okna, doporučuje se umístit parapet 700 mm od podlahy, přičemž okenní kliky by měly být umístěny maximálně ve výši 1 100 mm od podlahy.
• Pokud má kuchyň balkon či lodžii, jejich minimální šířka musí být 1 500 mm a maximální výškový rozdíl podlah mezi kuchyní a balkonem 20 mm. Podlaha na balkoně nebo lodžii musí být vyspádována směrem ven a její maximální sklon může být nejvýše 2%. V případě francouzských oken nebo velkoplošných zasklení je podmínkou nerozbitné sklo, aby nedošlo k úrazu v případě nárazu nebo mechanického poškození skla vozíkem.
 

Autor: Martina Dvořáková