Kuchař by měl mít kuchyni pod kontrolou - to se netýká jen jídla na pánvi či v troubě, ale i těch, kdo vcházejí do místnosti. Aby tedy kulinářskému umění nepřekážely nečekané leknutí různého původu, ale vždy zpoza zad, pracovní i varnou desku, jakož i většinu kuchyňského zařízení umístěte tak, abyste při přípravě jídla zároveň viděli na dveře. Pokud to dispozice neumožňuje, účinnými pomocníky jsou malé zrcadla, které vám pomohou mít na dohled i dění za vašimi zády.(Při umísťování zrcátek dbejte na to, aby odrážely něco pozitivního!) Ideální pozici v centru dění poskytne kuchyňský ostrůvek.
Sporák, varná deska a trouba symbolizují oheň. Dřez, myčka či lednice zase vodu. Spotřebiče a zařízení, které charakterizují tyto dva prvky, by proto neměly být umístěny vedle sebe v bezprostřední blízkosti - oba živly by si překážely. Pokud vám to však dispozice a rozloha kuchyně neumožňuje, můžete negativní působení této konfliktní kombinace zmírnit tak, že obě zóny oddělíte částí pracovní plochy (nejlépe dřevěné) nebo dřevěnou deskou. Sporák, symbolizující živitele stejně jako kdysi ohniště, je lepší umístit ke stěně (Pozice uprostřed místnosti či pod oknem není vhodná, raději tam umístěte dřez). Na jednu zásadu nikdy nezapomeňte - na čistý a funkční sporák!
Zvláštní pozornost je třeba věnovat i jídelnímu stolu - jeho umístění i tvaru. To, že by měl být stabilní a pevný, je samozřejmost. Co se týče tvaru, vhodný je kruh nebo oválný tvar, případně obdélník se zaoblenými rohy, tak se vyhnete ostrým hranám. Pokud však máte klasický stůl s ostrými hranami, můžete vyplývající nepříznivé energie eliminovat ubrusem. Z materiálů je nejvhodnější dřevo, které symbolizuje stabilitu, dostatek a bohatství. Sklo se naopak považuje za křehký materiál.
V prostorné, vzdušné a osvětlené kuchyni se člověk cítí přirozeně lépe než v tmavé a špinavé. Samozřejmě, ne každá kuchyně má rozlohu a velká okna, jaké lze vidět na obrázcích v časopisech. I malé kuchyni však lze pomoci světlými barvami a vhodně umístěným osvětlením, zejména v tmavších zákoutích (ty lze "vyléčit" malými zrcadly umístěnými blízko osvětlení). Tvar kuchyně by měl být pravidelný, nejlépe čtvercový, v opačném případě se může v atypických tvarech kumulovat negativní energie. To platí i o ostatních místnostech. Na kuchyňské stěny je podle feng šuej vhodné použít bílou barvu, případně světlé a teplé odstíny, například vanilkový. S červenou se raději příliš nezahrávejte, protože tato barva příliš zesiluje energii ohně. Rovněž s modrou a šedou jen poskrovnu, protože snižují chuť k jídlu (což by mohlo oslovit ty, kteří bojují s nějakými-těmi kily navíc, ale z hlediska energií je použití těchto barev v kuchyni spíše nežádoucí).
• Ostré předměty, jako například nože, nůžky či různé kráječe, by měly být uschovány v zásuvce nebo ve skříni, nože zasunuty v dřevěném stojanu.
• Podle feng šuej je dobré vyhýbat se ostrým hranám (to se týká zejména kuchyňského nábytku).Jejich nepříznivý účinek lze zmírnit pomocí vhodných rostlin, například plazivých nebo bodovým osvětlením směřujícím na hranu.
• Odpadkový koš s víkem je lepší schovat do skříňky pod dřez.
• Nezapomínejte, že nepořádek v kuchyni značí chaos, který se promítá i do mysli kuchaře.Pokud tedy chcete připravit dobré jídlo, ze kterého bude vyzařovat pozitivní energie, uspořádejte si kuchyň tak, abyste měli vždy potřebné věci po ruce a nemuseli jejich neustále hledat, co jen podněcuje nesoulad.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez předchozího písemného souhlasu zakázáno.
Stránka Naše návody používá cookies. Více informací zde.