a první, co musí udělat, je zavřít se do kuchyně a připravit večeři pro celou rodinu. Děti jsou zatím ve svých pokojích a dělají si úkoly. Vždy když potřebují pomoci s úkoly, doběhnou za maminkou do kuchyně nebo na ni volají přes celý byt, a máma neustále odbíhá a mezitím se jí něco připálí nebo přeteče.Otec přichází z práce později a chce si trochu odpočinout, takže se zdržuje v obývacím pokoji. Obraz klasické rodiny, která však má jeden problém - nevidí se nejen celý den, ale ani večer, protože každý je uzavřen v jiné místnosti.
Máma připravuje večeři (obrácena do prostoru, ne zády), zatímco si děti dělají úkoly u jídelního stolu a komunikují i s otcem, který buď pomáhá při vaření, nebo odpočívá v obývací části. Činnosti se nezměnily, jen jsou všichni spolu a povídají si nebo si navzájem pomáhají. Kterou z těchto dvou možností si vyberete, záleží jen na vás a vašem způsobu života. Dnes jsou však trendem otevřené prostory logicky navazující na sebe. Kuchyně se z čistě pracovního prostoru mění na rodinnou kuchyni. Pro mnohé se právě ona stala jediným místem, kde se všichni členové rodiny alespoň jednou za den setkají. A pro stále více lidí znamená společné vaření a stolování mnohem víc než každodenní rutinu - aktivní odpočinek spojený se zábavou, pocitem štěstí ze vzájemné sounáležitosti a radosti z dobrého jídla. Postavení otevřené kuchyně jako centra rodinného života se právě proto (naštěstí) neustále upevňuje.
Historie vývoje kuchyně a vaření by zaplnila stránky dost silné knihy. Začít bychom mohli v jeskyni s ohništěm uprostřed, co vlastně byla první obytná kuchyň. Až někde tam bychom mohli hledat jednoduché odpovědi na otázku "Proč právě otevřenou kuchyň?". Jak se však měnily lidé, měnily se i jejich názory na bydlení. V majetnějších rodinách se vaření a celý provoz kuchyně postupně spojovali s místností zcela oddělenou od obytné části, mnohdy i v jiné části domu (minimálně oddělené od ostatních místností chodbou). V kuchyni se jídlo připravilo a pak se přeneslo a naservírovalo v jídelně nebo salonu.
Trochu jiná situace byla na venkově, kde kuchyně byla hlavní místností v domě, s velkým jídelním stolem uprostřed.Byla to nejteplejší místnost, protože se v ní vařilo, a proto se tam, hlavně v zimě, přesouval celý rodinný život. Výraznou změnu v chápání přípravy jídla a stolování přinesla takzvaná paneláková doba. Dcera nebo vnučka, která byla zvyklá na porcelánový servis a krajkový ubrus v salonu, najednou vaří na umakartu, zády otočená k minimálnímu jídelnímu stolu (pokud se tam vůbec vešel), který je pouze na krok vzdálený od kuchyňské linky. Dnes se situace znovu mění a slova jako stolování nebo příprava jídla se vrátili do našich slovníků v plném významu.
Při návrzích současného interiéru se většinou automaticky počítá s polyfunkčním prostorem, v němž je propojená kuchyň a jídelní stůl s obývacím pokojem. Největší popularitu si získává kuchyň dispozičně oddělená, ale opticky propojená s obytným prostorem. Dispoziční dělení může tvořit například barový pult, posuvná skleněná příčka nebo část kuchyňských skříněk, které jsou přístupné z obou stran. Další možnost nabízí kuchyňský ostrůvek, který může přebrat i funkci jídelního stolu. Zajímavé a praktické je i řešení dispozice společného prostoru do tvaru písmene L, kde se kuchyň nachází v jednom rameni prostoru a obývací pokoj ve druhém. Jídelní stůl je potom jakýmsi dispozičním a komunikačním uzlem mezi těmito dvěma částmi. Velikost stolu, jeho tvar a počet židlí závisí na prostorových možnostech. Je vhodné, pokud se dá velikost stolu přizpůsobit nárokům flexibilní rodiny, která se rozrůstá, zmenšuje nebo zve hosty. Kuchyň jako přímá součást obytného prostoru je dobrým a praktickým řešením pro malé byty, kde se šetří každým centimetrem. V takovém případě může i funkci jídelního stolu převzít například barový pult, který zároveň dispozičně odděluje kuchyňskou část otevřeného prostoru a obývací části. Pro velké prostory to může být řešení velmi exkluzivní.Pokud je pěkný design kuchyně a spotřebičů zapojený do obývací části, a není vidět do útrob kuchyně, může kuchyňská část otevřeného prostoru působit jako šperk. Podmínkou bezproblémového propojení kuchyně s obývacím pokojem jsou dostatečně dimenzované a tiché spotřebiče a výkonná digestoř.
Trend otevřených kuchyní ještě určitě v našich zeměpisných šířkách neodezní a bude pokračovat i v dalších letech. Módním trendům podléhá více vzhled kuchyně než její dispoziční řešení a umístění. Velký vliv na vzhled kuchyně má design spotřebičů, který se ubírá dvěma směry. Jeden se týká zabudovaných spotřebičů, které zcela splývají s kuchyňskou linku, případně se různé zavírají a zakrývají, takže je není vůbec vidět. Kuchyň se pak skládá z dokonale hladkých ploch, kde nic není, neruší a nepřečnívá. Veškeré kuchyňské drobnosti, které by mohly vyvolávat dojem nepořádku, jsou přehledně uloženy ve skříňkách a zásuvkách se speciálním úložným systémem. Druhý, výraznější trend designu otevřených kuchyní je podmíněn samostatně stojícími spotřebiči s profesionálním vzhledem - jakoby jsme nahlédli do profesionální kuchyně velkého hotelu. Nikdy bychom však neměli zapomenout, že kuchyně je náročný provoz, který vyžaduje trvanlivé a snadno udržovatelné materiály. Jinak by nádherná kuchyň ztratila svůj lesk a eleganci po prvním vaření.
Při koupi nového bytu často vzniká problém, jak pojmout novou kuchyňskou linku a jak ji napasovat ke stávajícím rozvodům a dispozici, aby dobře sloužila, a zároveň pěkně vypadala.Majitelé bytu se většinou vrhnou na hotové sektorové kuchyně a snaží se v rámci finančních možností jednotlivé skříňky nějak poskládat do daného prostoru. Existuje však i jiný přístup - je třeba se podívat na kuchyň jako na objekt, který by měl splňovat základní funkce, ale zároveň by měl odrážet životní styl a rytmus rodiny. Není podstatné, kolik skříněk se do ní vejde, ale jak je daný prostor využitý a ergonomicky zvládnutý.Důležitá je i taková návaznost jednotlivých ploch a částí kuchyně, aby se z vaření nestal maratón. Jednotlivé části kuchyňské linky by měly být seřazeny podle toho, jak za sebou následují práce při vaření - lednička, přípravná plocha, dřez, další pracovní plocha, sporák, plocha na servírování. Při kuchyni ve tvaru U a L odborníci radí vytvářet tzv.. magický trojúhelník - tj. ledničku, dřez a sporák seskupit tak, aby mezi jednotlivými prvky byly co nejkratší vzdálenosti. Moderní je i barový pult, který se nabízí jako součást dnešní moderní kuchyně. Ne do každého prostoru se však hodí a vejde. Při oddělování kuchyňské části od jídelní či obývákové jej může nahradit například příborník, čímž se získá místo, který by jinak zabíraly barové židle. Pokud je to jen trochu možné, je fajn, pokud osoba, která vaří, je otočená do prostoru a má od pracovní desky přehled o tom, co se děje v místnosti. Kromě toho se doporučuje otevřenou kuchyň koncipovat tak, aby nebylo vidět dovnitř sestavy.
Představě, že i malá kuchyň stačí. Snažte se ji zvětšit i na úkor okolních částí otevřeného prostoru. Levným akcím na domácí spotřebiče. Volte značkové přístroje se zárukou kvality a dostatečným servisem.
Autor: Martina DvořákováJakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez předchozího písemného souhlasu zakázáno.
Stránka Naše návody používá cookies. Více informací zde.