V první řadě je důležité si uvědomit, že rozlišujeme zralost sběrovýou a konzumní. Zorientovat se přibližně v době sklizně nám pomůže zejména odborná literatura, ale ve skutečnosti je termín určují klimatické podmínky. Hlavně v posledních letech je vývoj počasí velmi různorodý, čemuž se pak přizpůsobuje i termín sklizně ovoce.
Je to období, kdy je nejvhodnější sklidit ovoce. Možná si kladete otázku, ale jak to zjistím? Plody v tomto stadiu jsou maximálně vybarvené. Optimální dobu sklizně zjistíte mírným pootočením plodu směrem k větvičce. Pokud se snadno oddělí, ovoce je připraveno na sběr. Plody se snažte sklízet vždy se stopkou, což platí hlavně pro jabloně, hrušně a některé peckoviny. Pokud jsou bez stopky, kvalita se snižuje, v jejím místě může totiž dojít k hnilobným procesům. Většina peckovin, jako jsou meruňky či broskve, se sklízí, když dosáhnou vrcholu svých chuťových vlastností, případně 2 až 3 dny dříve.
V tomto období jsou plody připravené ke konzumaci. Tehdy mají nejlepší chuťové vlastnosti, konzistenci, aroma a vzhled.
Období mezi sklizňovou a konzumní zralostí je různé, závisí na druhu a zejména odrůdy. Při letních odrůdách jablek, jako je 'Julie', 'Průsvitné letní', a hrušek 'Clappova' či 'Williamsová', je období mezi sklizňovou a konzumní zralostí velmi krátké, téměř se shoduje. Je to přirozeně měkké ovoce, proto po sklizni je nejvhodnější hned ho konzumovat, případně zpracovat. Naopak při zimních odrůd jablek je toto období delší, v závislosti od odrůdy. Například 'Braeburn' se sklízí koncem října, ale plody je nejvhodnější konzumovat v březnu. Skladovány ve vhodných podmínkách lze konzumovat až do června. V posledním období je oblíbená jabloň 'Gala', která se považuje spíše za podzimní odrůdu. Sklízí se totiž v polovině září, dozrává v říjnu, uskladnit ji však lze až do února. Podstatně nižší skladovatelnost mají peckoviny. Zde je období mezi sklizňovou a konzumní zralostí velmi krátké. Slouží vlastně jen k přepravě plodů, které je třeba v co nejkratším čase zpracovat, jako jsou třešně, višně, meruňky, broskve, švestky. Abychom však nezapomněli i na drobné ovoce, jako jsou jahody, maliny, rybíz, angrešt, ostružiny. Ty zachycovat v plné konzumní zralosti, nejlépe brzy ráno, když jsou plody ochlazené. Zpravidla je to měkké ovoce, takže ho co nejméně překládejte.
Autor: Lenka KostkováJakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez předchozího písemného souhlasu zakázáno.
Stránka Naše návody používá cookies. Více informací zde.