Jaké jsou jedlé květy?

Květy jsou do vázy, zelenina na talíř. Takové tradiční dělení rostlin neplatilo vždy a nemusí platit ani dnes. Zkuste si zpestřit svůj jídelníček jedlými květy. Víte, které to jsou?

Květiny do jídla

Pokud vnímáte jídlo pouze jako přísun energie potřebné pro život, otočte stránku a dále nečtěte. Jedlé květy jsou totiž jen pro ty, co považují stolování za obřad a kromě chuti do něj zapojují i ostatní smysly. Květiny pokrm nejen ochutí a ozvláštní jeho vzhled, ale jsou i bohatý zdroj vitamínů, hlavně A a C. Rozšířit si jídelníček o květiny si nevyžádá námahu navíc. Mnohé z nich totiž rostou v našich zahrádkách. Stačí je pouze znát, v pravý čas, správným způsobem a ve vhodném množství sklidit a umět zakomponovat do jídla. Abyste s květinami v kuchyni sklidily úspěch, dodržujte základní pravidlo - připravte pokrm bez nadměrného množství jiných koření a na závěr přidejte květiny. Jen tak vynikne jejich jemná a delikátní chuť i vůně. Například lichořeřišnice či prvosenky chutnají velmi specificky, proto je s ostatními ingrediencemi kombinujte opatrně, aby spolu ladily.

Ledová krása

Z květů si můžete připravit i zajímavé ledové osvěžení vhodné do míchaných nápojů. Do nádobky na výrobu ledu vložte malé květy brutnáku, mini fialek nebo mini růžiček, zalijte vodou a dejte do mrazničky. Získáte překvapení, které potěší malé i velké. O něco pracnější je výroba ledové misky na ovocný salát. Budete potřebovat dvě nádoby stejného tvaru, jednu o trochu menší než druhou. Menší nádobu vložte do větší a prostor mezi nimi částečně naplňte vodou. Do ní dle své fantazie napěchujeme jedlé květy, dolijte vodu a dejte zmrazit. Těsně před servírováním vyndejte z mrazničky a nechte mírně rozmrznout, aby se nádoby daly oddělit. Vzniklou ledovou misku se zmrzlými květy položte na talíř, který bude zachycovat tající led, naplňte vychlazeným ovocným salátem a ihned servírujte.

Které se dají konzumovat?

Do jídla je vhodná většina květů bylinek; mají jemnější a méně výraznou chuť než listy. Využít můžete květy šalvěje, bazalky, koriandru, pažitky i kopru. Ale i další květy oživí a zpestří jídlo na talíři.

Brutnák (Borago officinalis) Malé hvězdicovité květy mají zajímavý tvar a modrou barvu, proto jsou v salátu nepřehlédnutelné. Jejich jemná chuť připomíná okurky. Výborné jsou do letních chlazených limonád, studených polévek a salátů.

Měsíček (Calendula officinalis) Chuť květů se může měnit podle odrůdy od jemně kořenité až po nahořklou. Korunní plátky nasypte do polévky na rýžové jídlo nebo těstoviny. Zamíchané do polévek nebo pomazánek jim dodávají jemný žlutý odstín. Krásné žluté máslo si připravíte zamícháním půl hrnku měsíčkový květin do kostky másla.

Světlice barvířská (Carthamus tinctorius) Oranžové lupénky květů dodají barvu polévkám, rýži a jiným pokrmům. V minulosti se používaly jako náhrada šafránu.

Lichořeřišnice (Tropaeolum majus) Patří mezi nejvýraznější květy do zeleninových salátů. Zaujme nejen barevností, ale i ostrou kořeněnou chutí připomínající řeřichu, která je velmi specifická, a přitom osvěžující. Kromě květů se mohou konzumovat mladé listy nebo pupeny, které se dají konzervovat a používat jako náhrada za kapary.

Levandule (Lavandula angustifolia) Sladkou květinovou vůni s nádechem citrusů můžete využít například do domácí zmrzliny. Několik kvítků osvěží pohár šampaňského, hodí se i do slaných omáček a na maso.

Macešky a mini fialky (Viola) Mají jemnou trávovitou chuť. Ozdobí ovocné či zeleninové saláty, koktejly, zákusky nebo želé.

Hřebíček (Dianthus) Oddělte překvapivě sladké korunní plátky od nahořklé báze. Paleta barev oživí saláty, dodá nasládlou vůni poháru lehkého stolního vína a osvěží želé.

Dýně(Cucurbita) Její velké květy se dají tepelně upravit - dusit nebo naplnit nádivkou a zapéct. Můžete je i obalit v těstíčku a osmažit do zlatova.

Slunečnice (Helianthus annuus) korunní plátky chutnají sladce-nahořklá. Dají se jimi ozdobit a dochutit ovocné a zeleninové saláty. Neotevřené pupeny můžete udusit v páře jako artyčoky.

Růže (Rosa) Její chuť závisí na odrůdy, může připomínat jahody i zelené jablka. Růžové lupínky jsou vhodné na ozdobení míchaných nápojů, punče či zmrzliny. Odstraňte však z nich spodní bílou část, protože chutná nahořklá. Celé květy drobnokvěté odrůdy můžete použít jako ozdobu na dorty a zákusky.

Aksamitník drobnokvětá (Tagetes tenuifolia) Její malé korunní plátky se dají využít jako koření do rýžových pokrmů. Mají jemnou citrónovou chuť.

comments powered by Disqus


Podobné články


Otrava jídlem může mít smrtelné následky, kontrolujte co kupujete, vaříte a jíte!

Pod pojmem otrava si často přestavujeme omylem vypité čistící prostředky, metylakohol, prášky, jedovaté houby,...
více...

Zdravá příprava jídla, to je také zásluha nádobí, ve kterém se jídlo vaří

Dobré a zdravé jídlo, to nejsou jen zdravé suroviny, ale i nádobí, ve kterém se pokrmy vaří. Bohužel,...
více...

Nejlepší smaženice je z deseti druhů hub

Česká republika je doslova rájem pro houbaře. Roste u nás téměř dvě stě jedlých druhů hub, ale bohužel ještě...
více...

Moucha v jídle? Vyhoďte raději celou porci, na které seděla!

Moucha v jídle? Zkáza pro pověst dobré restaurace! Ale co když ji najdete v jídle, které si sami doma...
více...

Máte problémy s trávením, průjmy a bolestmi břicha? Může jít o citlivost na lepek!

Citlivost na lepek je vážný zdravotní problém a konzumace bezlepkové stravy zde není jen módním hitem. Někteří...
více...

Zdravá snídaně, to není jen o výběru potravin, ale i o způsobu konzumace

Ráno je třeba dodat tělu energií, to víme všichni. Ale to, že ji dodáváme snídaní, která vlastně žádnou...
více...

Proteinové tyčinky si můžete jednoduše vyrobit i bez pečení

Proteinové tyčinky jsou rychlou alternativou zdravé svačinky. Určitě jsou lepší variantou, než jídlo typu baget...
více...

Problémy s usínáním nevyřeší léky na spaní, ale je třeba hledat příčinu!

Nespavost trápí spoustu lidí. Lékárny a prodejny s bylinkami si mnou ruce, protože je třeba si koupit tu...
více...

Pocení je sice přirozený jev, ale za jeho zápach si můžeme sami!

Pocení je přirozená a ochranná funkce organismu. Ale… tak se na na to v dnešní době již málokdo dívá....
více...

Jak zhubnout během svátků?

I během svátků lze zhubnout. Připadá vám to jako úplný nesmysl? Ale vůbec ne, dá se to. Jen musíte zvolit vhodnou...
více...