Proč ho budu používat pro jaký účel?
Má byt zavírací nebo otevřený (dýka)?
Budu ho nosit s sebou, pokud ano jak?
Kolik chci do něj investovat?
Jakou má mít čepel velikost a tvar + váha?
Typ materiálu, jaká ocel je nejvhodnější?
Způsob ošetřování a broušení?
multifunkční nože: jsou nože, které mají více než jednu čepel, čili jejich využití je víceúčelové. Většina nožířských firem má ve své nabídce velkou škálu těchto nožů. Nože multifunkční povahy mohou obsahovat (standardní čepel krátkou nebo dlouhou, šroubováky (ploché nebo křížové), pilku, pilník, nůžky, šídlo metr a podobně. Mezi přední výrobce patří - Victorinox, Wenger, Letherman, SOG, Miková, Spydeco a mnoho dalších.
lovecké nože: už sám název nám napovídá, že nože jsou určené pro lovecké účely jako (zpracování zvěřiny plátkování, vyvrhovaná a doražení střelené zvěře), ale i na dělení menších kusů dřeva. V novějších provedeních jsou lovecké nože uzpůsobené, aby splňovaly i ta nejnáročnější kritéria, proto se vyrábějí i z vyměnitelnou čepelí, kromě standardní čepele se dají dodat i pilka a vyvrhovač. Krásným příkladem je firma Boker, Letherman, Buck, Miková, SOG. Nože otevřené jako jsou produkty od firem MUEL, Miková, Marttiini. Helle a jiné upřednostňují tvar čepele (Bowie, drop-point knives a skinner). Mezi lovecké patří i nože rybářské (filetovací) tenká čepel pružné oceli, která může mít na vrchní straně jemnou pilku na naporcování ryb nebo škrabku na šupiny.
bojové, obranné (vojenské) nože: tyto nože se vyrábějí v obou formách - otevřené nebo zavírací. Uživatel si musí stanovit priority, co se mu bude nejvýhodněji nosit. Dají se nosit velmi pohodlně na pásu v pouzdře skryté pod oblečením nebo jako kreditní karta (SOG) či na krku zavěšené na řetízku v pouzdře. Čepele těchto nožů jsou uzpůsobeny tak, aby působily, co nejúčinnějším dojmem, při průniku to jest (hloubka řezu nebo vpichu), jednoduchost vytažení (podtlak) kinetickou energii (sekání) odpor materiálu (materiálový šok) a podobně. Asi nejznámější firmou, která se prezentuje, že její nože dokážou skoro všechno i s tím nejbrutálnějším zacházením je Cold Steel samozřejmě taky je zde SOG a Kabar a v neposlední řadě i český Miková a jejich slavný UTON nejpoužívanější v obou armádách ČR a SR.
kuchyňské nože: Co k nim dodat?! Jedině to, že není kuchyňák jako kuchyňák. Pokud má tento druh nože sloužit co nejlépe, potřebuje zvláštní péči asi jednu z nejnáročnějších. Ocel těchto nožů (pokud se bavíme o těch kvalitnějších) je náchylná na nešetrné zacházení (s oblibou se házejí na porcelán nebo do myček nádobí). Módní trend (ale hlavně praktické) jsou nože japonské (original nebo kopie) s jedním nožem můžete sekat, porcovat, krájet. Firmy, které považujeme za prvotřídní, jsou Fallkniven, Spyderco, Boker, Cold Steel, Kershaw, AL-mar či Kanetsune.
Autor: Martina DvořákováJakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez předchozího písemného souhlasu zakázáno.
Stránka Naše návody používá cookies. Více informací zde.