Jak si vybírat zubní kartáček?

Čištění zubů je jednou z těch činností, při kterých na sto procent platí, že kvalita je důležitější než kvantita. Opravdu je lepší vyčistit si zuby pořádně jednou za den, než je jen tak narychlo přeběhnout kartáčkem třikrát za den. Mimochodem, právě zubní kartáček je prvním krokem k úspěchu. Víte, podle čeho si vybrat ten správný?

Cena vůbec nerozhoduje

Při kupování kartáčku se netřeba dívat jen na cenu. Neplatí, že ten nejdražší je ten nejlepší, ale netřeba kupovat ani ty nejlevnější. Ideální je vydat se do lékárny nebo koupit kartáček v zubní ordinaci a nechat si poradit odborníkem.Zubní kartáček, který dokonale dokáže odstranit plak z přístupných povrchů, by měl mít malou čistící hlavičku s hustě osazenými štětinami z umělých vláken se zaoblenými konci. Zaoblené konce vláken se netřepí a jsou šetrnější k dásním. Malá proto, abychom čištění každé plošky věnovali dostatečnou pozornost a mohli lépe kontrolovat tlak, kterým kartáčkem působíme na zuby a dásně. Hustě osazená vlákna zajistí důkladnější otření zubního plaku. Jinak řečeno čím je hlavička kartáčku hustší, tím je čistící účinek větší. Kdo z nás by dal přednost březovému koštěti před hustým smetákem pokud máme na keramické dlažbě rozsypanou mouku? A plak na sklovině našich zubů není v podstatě nic jiného.Měkký by měl být kartáček proto, abychom dlouhodobým používáním nepoškozovali tvrdé ani měkké tkáně - zuby ani dásně. Tvrdá vlákna dokáží způsobit škody, které na začátku nevidíme, ale projeví se později. Začnou obvykle bolestí v oblasti krčků zejména po snědení něčeho sladkého, ovoce nebo vypití ovocných šťáv. Později zuby reagují bolestí na všechno studené a také na čištění, což má za následek, že je čistíme méně.

Měkké se rychleji třepí?

Není pravda, že měkká (soft) vlákna se rychleji "třepí" jako vlákna střední či tvrdá. Pokud máme z kartáčku po dvou týdnech používání věc, která nám připomíná ježka, není chyba v kartáčku, ale v nadměrném tlaku, kterým si zuby čistíme. Je jednodušší vyměnit více měkkých kartáčků, dokud si neosvojíme pocit optimálního tlaku, jak napravovat škody, které způsobí nadměrný tlak na našich zubech a dásních. Nejsou vhodné kartáčky s různě překříženými řídkými vlákny a takové, které mají mezi vlákny vsazené gumové lamely. V takovém případě není kartáček hustý a odstraňování povlaku je neúčinné.

Po nemoci vyhodit!

To, jak dlouho nám vydrží zubní kartáček, je individuální. Hovoří se o třech měsících, ale záleží to na technice čištění, frekvenci a síle, jakou si zuby myjeme. Podle odborníků by se však nemělo stát, že při správném typu kartáčku a správném tlaku se kartáček do tří měsíců roztřepí. Pokud se tak stane, měli bychom ubrat. Když vidíme, že štětiny kartáčku přestávají držet svůj tvar a začínají se ohýbat do stran, je nejvyšší čas sáhnout po novém.Dnes se na výrobu zubních kartáčků používají výhradně syntetická vlákna. Jejich výhodou je, že bakterie se na nich drží a množí mnohem hůře, než na přírodních. Ty jsou živnou půdou pro bakterie, protože těžko schnou a uvnitř jsou duté. Přesto, po určité době používání, bakterie ve vláknech kartáčku zdomácní a proto je třeba zubní kartáček každé dva - tři měsíce vyměnit za nový.Po překonání nemoci způsobného bakteriemi, bychom měli kartáček vyměnit za nový automaticky. Málokdo z nás ví, že opakovaným zdrojem vzniku oparu může být právě zubní kartáček. Zubní kartáček během používání ošetřujeme tak, že jej oplachujeme proudem vody, který odstraní nánosy plaku zachyceného mezi vlákny. Kartáček nenecháváme jen tak volně položený, ani ho nenecháváme hlavičkou dolů, protože takto se vlákna nestíhají vysušit. Kartáček je pak stále vlhký, což je ideální prostředí pro množení bakterií.

comments powered by Disqus