Jak sbírat kapustu?

Kapusta hlávková, kadeřavá a listový patří mezi typickou otužilou zeleninu, jejíž obvykle neublíží ani nízké teploty. Nadešel však čas na jejich sběr.

Tři druhy

Všechny tři druhy jsou mrazuvzdorné. Kapusta hlávková snáší teploty od - 8 až - 10 ° C, růžičková kapusta od - 12 až do - 15 ° C a kadeřávek teploty kolem - 10 ° C. Mrazem získávají lahodnější chuť, protože škrob obsažený v listech se štěpí na jednoduché cukry.Kapusta se stává jemnější a sladší.

Kapusta hlávková

Je nejvíce pěstovaný druh. Hlávku tvoří z jednotlivých zavinutých bublinatých  až zkadeřených  listů olivově zelené barvy. Odrůdy pozdní a na uskladnění sklízíme najednou až v pozdním podzimu. Skladujeme jen zdravé a pevně zavinuté hlávky s třemi vnějšími obalovými listy Konzumovat ji můžeme v syrovém stavu nebo po tepelné úpravě. Na syrovou úpravu je vhodná mladá kapusta. Ze zralé hlávky vybíráme mladé lístky ze střední části. Jsou sladší a křehčí. Smícháním s jinou zeleninou připravíme chutný salát. Tepelně upravujeme zralé listy, které jsou tvrdé a houževnaté. Připravujeme z nich polévky, zahuštěné omáčky a karbanátky. Větší spařené listy lze plnit různými náplněmi a zapékat.

Kadeřávek

Vytváří různě vysoký košťál. Zkadeřenou až měchýřkové, žlutě, zeleně, modročerveným, fialově až hnědavě zbarvené listy vyrůstají v husté růžici po celém košťálu. Konzumní částí jsou listy, které začínáme sklízet podle potřeby od června, pokračujeme během celé zimy až do následujícího jara. Sklízíme mladé listy od spodu rostliny. Zkadeřené listy připravujeme jako omeletu nebo karbanátky. Dají se smažit a dušené jsou vhodné jako příloha k masu. V surové formě jsou listy vhodné do salátů a také jako ozdoba studených mís. Masité stonky lze použít jako kedluben.

Kapusta růžičková

Konzumní částí jsou malé hlávky v úžlabí listů, rozmístěné na košťál. Sklízíme růžičky podle potřeby od září během celé zimy, protože nesnesou dlouhodobé skladování. Rychle vadnou a ztrácejí kvalitu. Pokud je však sklidíte  i s košťálem, vydrží déle. Růžičky používáme do polévek a omáček. Výborné jsou zapékané, dušené i jako příloha k jídlům. Mají vyšší obsah cukru než kapusta hlávková

comments powered by Disqus


Podobné články


Jak pěstovat klikvu?

Klikva je téměř neznámý druh ovoce. Ve své domovině, v Severní Americe, je však mimořádně...
více...

Jaké vybrat top švestky do zahrady?

Všech deset švestek má v názvu slovo "top". Je to totiž výběr toho nejlepšího, co z množství křížení...
více...

Jaké vybrat brusinky do zahrady?

Pěstování brusinek je u nás teprve na začátku. Přesto máme v současnosti k dispozici již několik odrůd...
více...

Jak si vybrat broskve?

Broskve jsou krátkodobé ovocné dřeviny, jejichž věk závisí zejména na podnoži. I proto se několik staré...
více...

Jak si vybrat meruňky?

Meruňky patří svými vynikajícími chuťovými vlastnostmi mezi nejoblíbenější ovoce. Významné jsou i obsahem...
více...

Proč nesmí chybět rybíz a angrešt v zahrádkách?

Tyto bobuloviny nechybí asi ani v jedné zahrádce. Oblíbené jsou pro svou nenáročnost na pěstitelské podmínky...
více...

Jak pěstovat maliny a ostružiny?

Maliny, v posledním období i ostružiny, jsou oblíbené ovoce pro svou vynikající chuť a různé způsoby...
více...

Kdy je správny čas sklidit ovoce?

Určitě si tuto otázku kladete vždy, když přijdete ke stromu v zahrádce a zkoumáte, ať už ovoce můžete...
více...

Umělý trávník je nenáročný na údržbu – a nejen to!

Už jste někdy slyšeli o umělém trávníku? Hravě jím nahradíte trávník kolem vašeho domu hlavně v okolí teras...
více...

Podzim a výsadba na zahradě

Podzim je ideální dobou pro výsadbu některých rostlin. Ale pokud jste to letos nestihli, máte alepoň dlouhý čas...
více...