Chřest má vysoký obsah vody, je lehce stravitelný, bohatý na vitamíny A, B1, B2, C a E a minerály hořčík, draslík, vápník a železo. Pročišťuje krev, protože je močopudný, podporuje činnost ledvin a vylučování škodlivých látek. Typickou chuť mu dodávají éterické oleje, zejména kyselina asparagínová, která je důležitá pro metabolismus bílkovin. Užitečné bakterie v játrech se zase rychleji množí díky inulinu, cukru, který se nachází ve výhoncích. No a při redukční dietě si nemůžete vybrat lepší jídlo! Poradíme vám, jak na to.
Chřest by neměl mít hnědé skvrny, pokud je spatříte, nekupujte ho, bude dřevitá. Čerstvost si ověříte tak, že nehtem rýpněte do vyříznutého konce, a když stonek pustí trochu tekutiny, chřest je čerstvý. Zda ho sbírali ve správném čase, zjistíte zase podle volného lístků pevně přiléhajících k hlavičkám. Pokud se lístky otevírají, pěstitel výhonky sesbíral opožděně a nebudou mít dost jemnou chuť.
Pokud mluvíme o kvalitě zeleniny, barva není rozhodující. Závisí na kvalitě půdy a místa, kde chřest pěstují. Bílý druh dorůstá v půdě, působením světla se jeho hlavičky barví nejprve do fialová, později zezelenají. Zelený a méně častý fialový druh se pěstuje nad zemí, proto ta barevnost. Všechny druhy skladujte v ledničce na nejchladnějším místě, maximálně čtyři až pět dní.
Před úpravou výhonky umyjte pod tekoucí studenou vodou a nechte je okapat. Pak je jemnou škrabkou oloupejte jako mrkev. Bílý chřest začněte loupat asi pět centimetrů pod špičkou, ze zeleného očistěte spodní dvě třetiny. Dejte vždy pozor na hlavičky, jsou křehké, při loupání je držte prsty, aby se neodlomily. Nakonec odřízněte spodní koneček, z bílých výhonků asi tři, čtyři centimetry, ze zelených stačí dva.
Slupky a odřezky nevyhazujte. Bude z nich chutná polévka. Dejte je do hrnce se studenou vodou, přidejte sůl a špetku cukru. Vařte na mírném ohni patnáct minut. Pozor, ne více, vývar by mohl hořknou! Po čtvrthodině slupky i odřezky vyndejte a ve vývaru můžete uvařit oloupaný chřest. Bude mít výraznější chuť než uvařený ve vodě. Uvařený chřest vyjměte a vývar zjemněte sladkou, nebo i zakysanou smetanou dle chuti. Přidejte bílý pepř a mletý muškátový oříšek, citrónovou šťávu nebo bílé víno. Do hotové polévky můžete dát pokrájený chřest a mnoho petrželky, případně i kousek másla.
Samotné výhonky je nejlepší vařit v podlouhlé nádobě v závěsném sítku, neboť hlavičky jsou hotové rychleji než zbytek a snadno odpadnou. Pokud budete do jídla potřebovat chřest pokrájený, je lepší pokrájet ho hned na začátku a dát do vařící slané vody nejprve spodní části. Kousky s hlavičkami přidejte až po pěti minutách. Pokud budete chřest servírovat celý, vhodná je příprava ve vysokém úzkém hrnci, který naplníte vodou jen do poloviny výhonků. Přikryjte pokličkou a křehké vrchní části se uvaří v páře. Kdo takový hrnec nemá, může si pomoci hlubokou pánví. Naplňte ji vodou do poloviny, po varu přidejte zeleninu, přikryjte a vařte asi patnáct, maximálně dvacet minut. Zelenému chřestu někdy stačí jen deset minut. Poslední rada: Do vody na vaření dejte vždy sůl a trošku cukru. Můžete přidat i špetku bílého pepře a kousek másla.
Autor: Martina DvořákováJakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez předchozího písemného souhlasu zakázáno.
Stránka Naše návody používá cookies. Více informací zde.