Jak grilovat chutně i zdravě?

Grilování je tradiční způsob přípravy jídla pod širým nebem. Pokud gril ještě nemáte, je načase si ho pořídit. Vždyť co je lepší, než příjemné posezení s rodinou či přáteli při grilování v zahradě. Současná bohatá nabídka vám neusnadní rozhodování, který z nich je ten pravý. My vám však pomůžeme zorientovat se.

A grilovačka může začít!

Úprava pokrmů na grilu či otevřeném ohništi je jednoduchý a rychlý způsob přípravy většiny druhů masa, ryb, zeleniny či ovoce. Neměli bychom však zapomínat, že při grilování vznikají zdraví nebezpečné spaliny, které se usazují na pokrmech. Proto se doporučuje používat uhlí, a ne dřevo. Do ohně nepatří ani papír a šišky, protože jejich kouř obsahuje škodlivé látky. Ideální je grilování na elektrickém grilu nebo lávových kamenech, které se dají použít do různých typů grilu. Pokud dodržíme správný postup při grilování, můžeme si být jisti, že jídlo bude nejen chutné, ale i zdravé.

Zásady grilování

- Používejme raději maso nakrájené na tenčí plátky jako vcelku
- Mastné okraje a kůži z drůbeže odstraníme
- Grilujeme tak, aby maso nebylo v přímém styku s plamenem a aby tuk neodkapával na uhlí
- Rošt umístíme minimálně třicet centimetrů nad uhlím, n používáme jen kvalitní dřevěné uhlí
- Maso i zeleninu natíráme olejem, který snese vysoké teploty, například fritovací
- Během grilování do masa nepíchá, aby z něj nevytékala šťáva, neboť z ohně by vyšlehly plameny a maso spálili
- Když maso před grilováním vyjmeme z marinády, osušíme ho papírovou utěrkou

Marinování

Maso před grilováním se doporučuje marinovat, to znamená, že se ponoří na několik hodin, nejlépe však přes noc, do marinády. Základ každé marinády tvoří obvykle olej, ale i víno nebo pivo, do něhož se přidává různé koření a bylinky podle chuti. Zajímavá je marináda z bílého jogurtu. Marinovat se dá také nasucho, přičemž směs koření a bylin do masa vtíráme. Pokrm díky marinádě nejenže získá výraznou chuť, ale zároveň brání vysoušení během tepelné úpravy nebo podpoří vznik jemné kůrky. Do marinády by se neměla dávat sůl, protože z masa vytahuje nejen vodu, ale i výživné látky. Na kilogram masa budeme potřebovat asi tři decilitry marinády. Marinované maso uložíme do chladničky, odkud ho půl hodiny před grilováním vyjmeme. Ryby stačí natřít těsně před grilováním (zvenčí i zevnitř).

Grilujeme zeleninu

- Kukuřici před grilováním předvaříme v osolené vodě. Osušíme ji, potřeme máslem nebo olejem a grilujeme asi deset minut.
- Cuketu nakrájíme na podélné plátky. Posolíme je, potřeme olejem a grilujeme asi tři minuty z každé strany.
- I lilek krájíme podélně na plátky silné asi 2,5 cm. Posolíme je a po patnácti až třiceti minutách opláchneme pod tekoucí vodou a osušíme.
- Grilovat se dá i patizon, paprika, rajče, cibule, fenykl, česnek, ale i brambory a houby.

comments powered by Disqus


Podobné články


Otrava jídlem může mít smrtelné následky, kontrolujte co kupujete, vaříte a jíte!

Pod pojmem otrava si často přestavujeme omylem vypité čistící prostředky, metylakohol, prášky, jedovaté houby,...
více...

Zdravá příprava jídla, to je také zásluha nádobí, ve kterém se jídlo vaří

Dobré a zdravé jídlo, to nejsou jen zdravé suroviny, ale i nádobí, ve kterém se pokrmy vaří. Bohužel,...
více...

Nejlepší smaženice je z deseti druhů hub

Česká republika je doslova rájem pro houbaře. Roste u nás téměř dvě stě jedlých druhů hub, ale bohužel ještě...
více...

Moucha v jídle? Vyhoďte raději celou porci, na které seděla!

Moucha v jídle? Zkáza pro pověst dobré restaurace! Ale co když ji najdete v jídle, které si sami doma...
více...

Máte problémy s trávením, průjmy a bolestmi břicha? Může jít o citlivost na lepek!

Citlivost na lepek je vážný zdravotní problém a konzumace bezlepkové stravy zde není jen módním hitem. Někteří...
více...

Zdravá snídaně, to není jen o výběru potravin, ale i o způsobu konzumace

Ráno je třeba dodat tělu energií, to víme všichni. Ale to, že ji dodáváme snídaní, která vlastně žádnou...
více...

Proteinové tyčinky si můžete jednoduše vyrobit i bez pečení

Proteinové tyčinky jsou rychlou alternativou zdravé svačinky. Určitě jsou lepší variantou, než jídlo typu baget...
více...

Problémy s usínáním nevyřeší léky na spaní, ale je třeba hledat příčinu!

Nespavost trápí spoustu lidí. Lékárny a prodejny s bylinkami si mnou ruce, protože je třeba si koupit tu...
více...

Pocení je sice přirozený jev, ale za jeho zápach si můžeme sami!

Pocení je přirozená a ochranná funkce organismu. Ale… tak se na na to v dnešní době již málokdo dívá....
více...

Jak zhubnout během svátků?

I během svátků lze zhubnout. Připadá vám to jako úplný nesmysl? Ale vůbec ne, dá se to. Jen musíte zvolit vhodnou...
více...