Co se spadaným listím a jehličím?

Podzimní opad listí je pro mnohé zahrádkáře noční můrou. Jeho rychlé hromadění na zemi nás staví před problém, co s ním.


Máme dvě možnosti

Buď necháme listí ležet tam, kde spadne, nebo ho shromáždíme a dále zužitkujeme. Dobrým řešením je ponechání listí na zemi, kde si to můžeme dovolit, protože chrání půdu před mrazem a na jaře jí dodává výživné látky. Kromě toho poskytuje útočiště různým živočichům. Pokud se rozhodneme pro druhou možnost, na malých plochách použijeme k jeho odstranění obyčejné hrábě. Větší plochy vyžadují speciální vysavače. U nás se zatím moc nepoužívají, což je z ekologického hlediska dobré, protože toto zařízení vysaje vše, co na zemi leží, i s hmyzem a drobnými bezobratlými. Tím připravíme půdu ze zahnívajícím listím a jiného biologického materiálu. Tato technická pomůcka je vhodná na čištění nahromaděného listí na chodnících, terasách či jiných plochách. Ani sekané listí není u nás běžné. Jeho princip spočívá v tom, že pokrytou plochu projdeme sekačkou, která ho poseká na malé kousky. Ty můžeme ponechat na ploše, čímž urychlíme jejich rozklad. Další možnost je zachytit posekané listy ve sběrném koši sekačky a použít kolem ovocných a okrasných stromů či do záhonu trvalek jako nastýlky, která chrání rostliny před mrazy.

Listí

Kompost z listí připravíme tak, že na spodek uložíme vrstvu větví, aby se masa snadněji provzdušnila. Potom střídavě ukládáme suché a vlhké vrstvy, například suché listí a čerstvě posečenou trávu, čímž dosáhneme optimální poměr dusíku a uhlíku. Navrstvený kompost můžeme na začátku přikrýt, aby z něj vítr listy neodfouknul. Nedoporučuje se kompostovat listy napadené chorobami a škůdci. Kompostování urychlíme soustavným zvlhčováním masy.

Jehličí

Přestože z většiny jehličnanů opadává jehličí po celý rok, uklízíme ho často až na podzim. Kompostujeme ho v hromadách s přidáním 20 až 40% kyselé hlinité lesní zeminy. Výroba kvalitního kompostu trvá dva až čtyři roky. Vyznačuje se kyselostí a nízkým obsahem živin. Má nízkou poutací schopnost, proto rychle vysychá. Představuje méně rozšířený substrát na pěstování vřesovcovitých rostlin, borůvek, brusinek a zakrslých jehličnatých stromů, pěstovaných jako bonsaje. Hrabanka z jehličí má pH 3,6 až 5,5, přičemž nejkyselejší bývá pod jedlemi a smrky.

comments powered by Disqus


Podobné články


Koza jako mazlíček a zdroj zdravého mléka

Chcete žít zdravě, levně a ještě z toho mít potěšení? Pořiďte si na zahradu kozu! Její mléko má doslova...
více...

Astra - květina, která dělá podzim krásnější

Astry, botanicky hvězdice, jsou nádherně zbarvené trvalky, které se dají pěstovat na téměř každé zahradě. Svou...
více...

Živý plot z blýskalky rozzáří vaši zahradu

Živý plot na zahradě, to nejsou jen nejčastěji používané a okoukané túje. Jako živý plot nám může...
více...

Jak vkusně a levně olemovat záhony na zahradě?

Záhony s rostlinami, to je bývá chlouba každého zahrádkáře. Ale často jsou na záhonech krásné rostliny,...
více...

Krásná a nenáročná popínavka, která vám ozdobí pergolu

Potřebujete ovonět zahradu a zároveň zakrýt část pergoly, zídku či starý pařez? Zasaďte si na zahradu akébii....
více...

Jak zvýšit úrodu ze zahrádky? Pomůže vám směs kvetoucích rostlin!

Zdá se vám, že úroda na zahrádkách stále klesá? Už to není, co to bývalo a stále častěji máte chuť si...
více...

Česnek je důležité včas sklidit, protože přezrálý má kratší skladovací dobu

Zasadili jste na podzim česnek a těšíte se na úrodu? Ale pozor! To, abyste měli v zimě plody své práce,...
více...

Zalévejete rostliny s rozumem, citem a ohledem na jejich kořenový systém

Zalévání zeleně na zahradě je nutnost, která ovlivňuje nejen kvalitu a krásu zeleně, ale také úrodu. Pokud tedy...
více...

Zalévání zahrady pomocí automatických zavlažovačů

Aby byla zahrada stále zelená, je třeba ji pravidelně a vydatně zalévat. A protože jsme zpohodlněli, hledáme...
více...

Vosy ani sršně doma nechceme. Zbavte se jich rychle a účinně

Nechcete doma vosy ani sršně? Takto se jich zbavíte. Vosy a sršni jsou problémem a velkým rizikem. Chcete mít...
více...