Internet a PC, zloděj času

Datum článku: 16. 11. 2010

Není to ironie, psát na počítači s připojením na internet o tom jak využít lépe čas tím, že nebudu využívat internet a PC? To je téměř jako metakomunikace-nejprve se budeme bavit o tom, jak se budeme bavit a pak se tedy konečně začneme bavit. Nuže, opravdu to může na první pohled tak vypadat, ale hlas lidu je jednoznačný. Jak jste se sami mohli v mém malém průzkumu přesvědčit, faktem je, že PC a internet jsou na druhém místě v žebříčku požírače času. A tedy si určitou dávku mé pozornosti a času vyžadují. Myslím, že některé principy zvládání času za počítačem budou v něčem podobné jako ty, o kterých jsem psal v případě TV.

V prvé řadě jde o záměr. To zn.. mít jasno v tom, co chci na PC dělat. Mít pokud možno co nejjasněji určené, jaké aktivity budu provádět, po jakých stránkách asi budu chodit apod. Že člověk dnešní doby bez PC nedá ani ránu, je více méně jasné. A když už tedy rány dávat, ať jsou alespoň dobře mířené. Zkrátka, dosáhnout s co nejmenším úsilím co největší efekt. Mít jasně stanovený záměr a dodržet jej je také otázkou sebekázně. Sebedisciplína je samostatnou kapitolou, které se budu věnovat v samostatném článku, protože je to téma poměrně obsáhlé a vlastně se dotýká nejen time managementu ale sebeorganizace a sebeřízení jako takového. Ale zpět k záměru.

Ani rozvíjení jasného záměru, tedy jasného povědomí o tom, co jdu dělat a kolik času tomu budu věnovat, není snadná záležitost. I záměru je občas dobré něčím pomoci. Tím něčím v tomto konkrétním případě jsou tzv.. check listy nebo mini dopisy. Úkolem check listu je vlastně vytvořit strukturu v aktivitách, které za počítačem budeme dělat. Takže když ráno zapínám pc, tak můj check dopis by mohl vypadat i takto:
Zkontrolovat poštu, určit na co třeba reagovat hned, na co je možné reagovat později, a co se hned maže.
Zkontrolovat provoz na webu a blozích, zaznačit si případné nápady na zlepšení apod.
Shlédnout souhrn zpráv a novinek v RSS
Zkontrolovat seznam úkolů z předchozího dne
.... a jiné

Možností jaký obsah by takový check list měl obsahovat je nespočítaně. Check listy mají své samostatné místo v time managementu, především jako nástroj, který nám pomáhá při rychlém a korektním zvládání hlavně opakujících se situací, kdy je nutné dodržovat konkrétní a opakující se posloupnost kroků. Tento nástroj má své místo v těch situacích, kdy např.. přijímáme do zaměstnání nového zaměstnance a potřebujeme, aby některé úkoly již začal vykonávat sám, ale nemá ještě dostatek zkušeností, aby roli mohl zvládnout, případně je na místě jen velmi krátce. Pokud nám tedy nezáleží na tom, aby si vymýšlel nějaké inovativní postupy, ale jen potřebujeme, aby určitá role byla udělaná, je nanejvýš vhodné, abychom tyto check dopisy měli k dispozici. Také nám zajistí, že určitá role bude díky check listu udělaná takovým způsobem, jakým potřebujeme a vždy stejně. Přepracované check listy se mohou stát pracovními nebo procesními postupy, které zajišťují jednotnost a uniformitu prováděné úlohy.

Pokud se vrátím k záměru, jeho dobrým pomocníkem je rituál. Rituál v tomto smyslu chápu jako pravidelně se opakující ČINNOST, jakýsi dynamický stereotyp, který mi pomáhá při zvládání mých denních aktivit. Záměr spolu s rituálem vytvářejí nerozlučnou a nepřekonatelnou dvojku, která mi šetří čas, zejména tím, že odstraňuje váhání a odkládání úkolů. Což je způsobeno zbytečným uvažováním a spekulováním. To, kdy uvažujeme a přemýšlíme nad některými úkoly, kdybychom si to uvažování odpustili-už bychom je měli dávno hotové. Jeden můj známý manažer v takových situacích svým podřízeným (když už je toho spekulování moc) říká "JFDI", je to z angličtiny a znamená to: "Just F .... G Do It"

Rituály řídí náš život vlastně pořád. Máme hygienické rituály, stravovací rituály, kávičkové a cigaretové rituály apod. Výhodou rituálu je, že ho častokrát děláme podvědomě. Vlastně jen následujeme záměry, které jsou v rituálu obsaženy. To, co děláme podvědomě, do toho nemusíme vkládat žádné úsilí a proto nám subjektivně provedení nějakého rituálu nepřijde nijak náročně nebo nepřekonatelné.

Dan Millman ve své knize Cesta mírumilovného bojovníka (jinak skvělá kniha, doporučuji přečíst) říká, že pokud chci, aby se naše nové zvyky ujaly, musí se z nich stát rituály, nad jejichž provedením neuvažujeme. A to u většiny z nich trvá asi 21 dní. Pokud si například chci dát záměr, že budu chodit pravidelně cvičit, tak pokud se mi tento zvyk podaří udržet při životě alespoň 21 dnů, je velká pravděpodobnost, že se stane součástí mého života a už s ním nebudu mít takový problém jako na začátku, když jsem se snažil nový zvyk zavést.

Oddělování činností je dalším poměrně jednoduchým postupem, jak si ušetřit nějaký čas u počítače. Jde o to, že naše pozornost je velmi přelétavá a pokud nemáme alespoň minimální disciplinu, snadno se nám může stát, že z ".... A ještě tady bych mohl kliknout, vždyť to bude jen chviličku ...." Se stane ".... Do prčic už je půl šesté a ještě jsem nic neudělal, šéf mě zabije ... "Není nic špatného na tom využívat bezednou studnici internetu na ušlechtilé cíle, ať už si pod tím leckdo představí leccos, ale je dobré mít jasno v tom co právě dělám . Pokud si tedy řeknu, že musím najít na netu určitou informaci, měl bych mít jasno v tom, že surfuji jen kvůli! nalezení této informace a ne kvůli něčemu jinému, ať by to bylo jakkoliv pěkné a mělo to na sobě úžasné bikiny. Jde o vytvoření jasných předělů mezi jednotlivými činnostmi. Nedělat v jednom okamžiku dvě věci. Vždyť i když uklízíte tak uklízíte a nebudete si ve vedlejším pokoji sypat smetí na zem. No pokud byste to chtěli udělat (doufám, že se nikdo takový nenajde) tak to nedělejte v jednom čase na jednom místě, vypadalo by to značně schizofrenicky. Myslím, že posledně jmenovaný příklad poměrně jasně ilustroval myšlenku nevykonávání více aktivit a činností v jednom čase. Minimem, které proto můžete udělat je, říct si: "teď budu půl hodiny věnovat psaní článku a pak si budu 20 min. jen tak volně surfovat a pak .... "Pak už následují další věci které vás čekají a které třeba udělat, abyste na konci dne nemuseli lomit rukama a zakřičet" ... zase nestihl: "