Statisticky se výskyt přecitlivělosti a alergie na kravské mléko v populaci uvádí někde mezi 0,5 - 1,5%. Přecitlivělost může vznikat na všechny mléčné bílkovinné složky: kasein, laktoglobulin, laktalbumin. Příčinou alergie na mléko je fakt, že imunitní systém reaguje na všechny cizorodé bílkoviny, přitom zdravý jedinec proteiny-bílkoviny z potravin toleruje. Tato tolerance chybí, dokonce reakce na proteiny kravského mléka u přecitlivělých jedinců jako jsou atopické děti je přemrštěná. Jakmile nežádoucí látky (proteiny) vstupují do organismu postiženého, jeho imunitní systém se brání proti nim, silně reaguje, aby je vyloučil, a tím chránil organismus.
se objevují už v prvních měsících života (do 6. měsíce při nekojených dětech a po přechodu na umělou kojeneckou výživu u kojených dětí, někdy i vedle kojení stačí matkou konzumovány kravské mléko na vyvolání přecitlivělosti kojence a reakci vyvolají proteiny z mateřského mléka spolu s protilátkami). Kravské mléko obsahuje bílkoviny s vysokou alergizující schopností. Jsou značně odolné vůči teplu, proto zůstávají téměř stejně aktivní i po převaření mléka. Dítě, u něhož vznikne alergie na kravské mléko v tomto časném věkovém období, obvykle nemá celoživotní problémy. Většinou začne mléko v průběhu dvou až čtyř let snášet. Příčinou jakékoliv alergie je nevhodná a přehnaná reakce imunitního systému na různé látky. Funkcí imunitního systému je rozeznání cizích proteinů (antigenů) na povrchu mikroorganismů a vytvoření protilátek (známých také jako imunoglobiny). Když se imunitní systém stále potýká se stejnými antigeny, protilátky začnou okamžitě reagovat, což vede k destrukci mikroorganizmů. Při alergiích nastává stejné působení imunitního systému, ale s tím rozdílem, že imunitní systém vytváří protilátky proti zcela neškodným látkám - protože tyto takzvané alergeny jsou špatně identifikovány jako nebezpečné proteiny následkem poruchy tolerance organismu na tyto bílkoviny. Nevhodné a zveličené reakce při alergiích vyvolávají vysokou citlivost organismu. Nejčastěji produkty, které způsobují alergické reakce, jsou: mléko, vejce, ořechy, oříšky, ryby, sója, lepek a mořští živočichové. Přísady používané v potravinářství na ochranu trvanlivosti produktů a barvení (E-čka, žluté barvivo tatrazín: E 102, konzervační přísada kyselina benzoová a její deriváty E 210 - 219) mohou být důležitým faktorem při vyvolání některých alergií jiného typu.
Na alergii na kravské mléko musíme myslet vždy, když se u dítěte po odstavení objeví příznaky atopického ekzému nebo jiné příznaky alergie jako rýma, kašel, různé vyrážky nebo příznaky ze zažívacího systému. Nemusí vždy jít o alergii přímo na bílkoviny kravského mléka, ale v mléce mohou být i jiné chemické škodliviny, které se do něj dostaly s potravou krav (například silážní směsi a pod.). Při podezření na alergii na kravské mléko zkusíme nejprve změnit druh mléka. Pak zvolíme jiný druh mléčného výrobku, jako například, jogurt nebo zakysaný mléčný nápoj. Přidáme tablety Lactobacilus acidophilus. Pokud alergické projevy trvají, lze v podstatě pokládat alergii na kravské mléko za potvrzenou. Kravské mléko a mléčné výrobky vynecháme ze stravy a nahradíme je alternativami.
Symptomy alergie na mléko spadají do tří typů reakcí:
- Kožní reakce: Svědící vyrážky • Vyrážka • Ekzémy • Ekzémy kolem úst • Napuchlé rty, ústa, jazyk, obličej a krk • Alergické vzezření (černé kruhy kolem očí)
- Břišní a střevní reakce: Drobné vřídky - afty v ústech • Břišní bolesti a nafouknutí • Průjmy (obvykle velmi řídké, vodnaté, s krví) • Zvracení • Plynatost, větry • Křeče
- Nos, krk a plicní reakce: Rýma • Kýchání • Vodnaté a svědící oči • Kašel • Dušnost • Dechová nedostatečnost • Nejtěžší reakce na kravské mléko může být i anafylaktický šok
Tyto symptomy příznaků alergie na mléko mohou být společné i pro jiné druhy alergií, podobné symptomy způsobuje u alergických osob např. štípnutí hmyzu nebo reakce na lék, například penicilin. Další alergizující potraviny s podobnými symptomy po jejich užití jsou celer, jablka, rajčata, mořské krabi, oříšky, banány a vejce.
Některé kojené děti s alergií na mléčnou bílkovinu však mohou reagovat již po prvních krmeních i na mateřské mléko. Mateřské mléko obsahuje malá množství zmíněných bílkovin kravského mléka, které spustí alergickou reakci. Proto se upravuje i výživa kojící ženy. Jsou to však vzácné případy a obecně platí, že mateřské mléko je pro kojence, a zvláště kojenec náchylné na alergie, tou nejlepší výživou a prevencí budoucích možných alergií. Kojící matka dítěte s alergií na kravské mléko by neměla pít kravské mléko ani jíst ostatní mléčné výrobky. Ze stravy dítěte třeba mléko a všechny mléčné výrobky vyřadit.
V těhotenství je jistě vhodné, pokud se žena vyvaruje příjmu jakékoliv potraviny, která jí "nedělá dobře", způsobuje u ní alergické příznaky (hlavně mléko a vejce), a stravuje se rozmanitě a vyváženě.Pokud dítě jí nějakou potravinu poprvé, počkejte tři až pět dní, jestli se neobjeví nějaká alergická reakce. Pokud již dítě jí rozmanitá jídla, pak je dobře, pokud budou v jeho jídelníčku střídat v co největším rozsahu. Rozmanitá strava je totiž nejlepší ochranou před alergií, která se vyvine jednodušší, pokud se určité jídlo jí každý den.
Alergie se může objevit v každém věku. Dítě se může již narodit s alergií na mléko a také ji může dostat do té doby zdravý dospělý člověk. Přestože oba typy alergie se těžko léčí, v mnoha případech postižení překonávají alergii, a ta se může postupně ztrácet. V takovém případě začíná tolerovat příslušný alergen. Někdy imunologové navrhují, aby postižená osoba nastartovala léčbu požíváním minimálního množství alergenu (například mléka) postupně v pomalu se zvyšujících dávkách tak, aby ji tělo naučilo rozeznávat a akceptovat. Avšak tato léčba je velmi těžká, riziková, nebezpečná, patří vysloveně jen do rukou odborníků a je i nestandardní.
Kožní testy, které se při zjišťování alergie na potraviny používají, bývají často nepřesné. V současnosti jsou již dostupné vyšetření ze vzorků krve, kde se určují specifické protilátky proti jednotlivým potravinám, a tak i proti jednotlivým složkám kravského mléka. Pokud má rodič podezření, že určité jídlo způsobuje jeho dítěti alergickou reakci, je vhodné vyřadit ho na tři týdny z jídelníčku. Pokud během tohoto období alergické projevy zmizí, dá se předpokládat, že alergizující jídlo bylo odhaleno. Na potvrzení této diagnózy možná ještě po tomto období dítěti inkriminované jídlo dát (provést provokační test) a sledovat, zda se příznaky alergie opět objeví.Pokud si rodič není zcela jistý, která potravina alergii způsobuje, lze použít úplnou eliminační dietu.Zakládá se na tom, že dítě během delšího období nemůže konzumovat mléko a mléčné výrobky, vejce, ryby, sóju, oříšky, celer, a ostatní podezřelé potraviny a všechny průmyslově zpracované potraviny, které jsou konzervované, přibarvované a aromatizované. Po určitém období se dítěti s odstupem několika málo dní dává znovu jednu z vyloučených potravin, aby se zjistilo, na co reaguje. Tuto dietu je však třeba provádět pod přísným dohledem lékaře se správnými doplňky výživy.
Antihistaminika, léky blokující účinek histaminu, jsou vhodné k léčbě mírnějších forem potravinové alergie, projevujících se vyrážkou, svěděním a případným mírným otokem rtů, obličeje a kopřivkou.Tyto léky však nepomohou při závažných, život ohrožujících reakcích, při kterých dochází k otokům jazyka, pískavého dechu a poklesu krevního tlaku.
Velmi důležité však je, aby strava zůstala výživově vyvážená a poskytovala dostatek bílkovin, vitamínů a minerálů, hlavně vápníku. To je důležité zejména u dětí, u kterých by nízkoenergetická eliminační dieta mohla způsobit postižení růstu. Při podobných dietách je vždy třeba poradit se s profesionálním dětským alergologem.
• Všem druhům mléka (sušené, polotučné, kondenzované, kozí, podmáslí, odstředěné mléko, smetana, šlehačka, jogurt, mléčné koktejly a nápoje), a dávat pozor i na ostatní jídla, do kterých se byť jen v malém množství přidává (polévky , omáčky, šťávy a pudinky), dokud lékař menší množství mléka nepovolí.
• Všem sýrům a všem druhům másla a margarínů, které obsahují mléko.
• zmrzlině, palačinkám, čokoládě, oplatkám, sušenkám, které se vyrábějí z mléka.
• Všem druhům kupovaného chleba, pečiva, dortům, koláčem.
• Polotovarům s přidáním mléka (špenát se smetanou).
Ještě několik rad:
• Pozorně si vždy přečtěte složení potravin uváděny na jejich obalu.
• Pokud se na obalu objeví některá z následujících položek, znamená to, že při výrobě potraviny byla použita některá ze složek kravského mléka: sušené mléko, mléčná složka, laktosérum, sušené laktosérum, kaseinát vápníku, kasein, kaseinát, mléčná bílkovina, proteinový hydrolyzát mléka , mléčné tuky, laktoglobulin, laktóza.
• Laktát neboli mléčnan a kyselina mléčná však s mlékem vůbec nesouvisí. Potraviny obsahující tyto složky můžete klidně konzumovat.
• Velmi důležité je také věnovat pozornost složení vitaminových přípravků, léčiv a zubních past.
• Pokud si nejste jisti, poraďte se vždy s lékařem nebo lékárníkem v lékárně.
Zatímco laktózová intolerance je neschopnost dotčené osoby produkovat dostatek laktázy, enzymu ke štěpení a strávení mléčného cukru - laktózy, alergie na mléko je způsobena neschopností imunitního systému tolerovat mléčné proteiny a považovat je za neškodné pro tělo. Intolerance laktózy je velmi častá porucha mnoha lidí a je někdy i po celý život ignorována. Chcete zjistit, zda i vy nebo vaše dítě netrpíte laktózovou intolerancí? První věcí, kterou musíte zkontrolovat je, zda trpíte větry okamžitě po zkonzumování mléčných produktů. Tento jev se obvykle začíná v průběhu několika minut a může být indikací, že můžete mít laktózovou poruchu.
Běžné symptomy zahrnují: Nutkání na zvracení • Křeče • Nafukování • Větry, které se mohou začít půl až dvě hodiny po požití jídla nebo nápoje obsahujícího laktózu.
Osoby, které trpí intolerancí laktózy, mohou trpět i ztrátou hmotnosti a podvýživou. Vážnost symptomů je závislá na množství laktózy, které příslušný jedinec může tolerovat. Některé symptomy mohou být podobné jako u mléčné alergie, ale při alergii na mléko je reakce těla rychlejší, někdy do několika minut.
Prevence je lepší než léčení, a v tomto případě je to také opravdu pravda vzhledem k tomu, že lék na laktózovou intoleranci neexistuje. Naštěstí laktózová intolerance má poměrně jednoduché řešení - ale pouze dietu, protože dosud neexistuje léčebný úkon, který by způsobil zlepšení schopnosti produkovat laktázu. Vaše dítě s laktózovou nedostatečností by nemělo konzumovat žádné potraviny obsahující laktózu. Obecně starší děti a dospělí se nemusí vyhnout laktóze kompletně, protože každý snáší určité množství laktózy. Například, jedno dítě trpí tímto symptomem již po vypití malého množství mléka, zatímco další může vypít dvě sklenice, ale ne tři. Někteří jedinci mohou tolerovat určité množství produktu obsahujícího laktózu, ale jiní ne. To je věc zkušeností každého jednotlivce a je to jen věcí zkoušení, aby se zjistilo, které produkty obsahující laktózu je dotčená osoba schopna přijmout a v jakém množství.
Naštěstí v dnešní době je již možné kupovat produkty, které neobsahují laktózu. Supermarkety prodávají produkty, které mohou zlepšit život postižených bez rizika konzumace laktózy. Na pultech lze nalézt nemléčné produkty včetně másla, jogurtu, krémů a samozřejmě sójové mléko. Toto mléko obsahuje všechny živiny nacházející se v mléce včetně kalcia. Můžete dostat koupit neslazené sójové mléko nebo slazené, nejčastěji fruktózou. Při nákupu potravin bez laktózy zkontrolujte i jiné ingredience, které by mohly obsahovat skrytou laktózu, a tak vyvolat symptomy.
Jako rodiče máte možnost kontrolovat, co vaše dítě sní a vypije během pobytu doma. Když je ve školce, škole, na oslavě, u kamaráda, tak je odkázáno na sebe nebo na třetí osoby.
Doma
• Mléko jako přísadu při vaření některých jídel lze dobře nahradit sójovým mlékem. (Pozor - některé děti jsou alergické i na sóju!)
• Vyvěste si v kuchyni seznam potravin, kterým se dítě má vyhýbat, i těch, které by mělo konzumovat.
• Vysvětlete staršímu sourozenci, proč jeho bráška (sestřička) nemůže jíst některé potraviny. Jasně mu dejte najevo, že "špatné" potraviny mu mohou způsobit vážné problémy.
• Naučte staršího sourozence, aby své pohárky, hrnky, příbory a pod. položil vždy dostatečně vysoko mimo dosah mladšího alergického dítěte a nikdy mu nenabízeli jejich nápoj, sladkosti a pod.
Ve školce a škole
• Promluvte si s třídní učitelkou vašeho dítěte o alergii na bílkoviny v kravském mléce. Vysvětlete jí, jaké by byly důsledky v případě konzumace zakázané potraviny a poproste ji, aby na vaše dítě dohlédla. Požádejte ji, aby si o alergii pohovořila i s dětmi, aby pochopili, proč nemohou nabízet vašemu dítěti svou svačinu.
• Pokud je ve třídě zvykem, že děti nosí na narozeniny sladkosti, dejte třídní učitelce krabici s trvanlivými bonbóny nebo sušenky, které jsou vhodné pro vaše dítě. Vysvětlete dítěti, že pokud se budou rozdávat sladkosti, ono si může vybrat něco dobrého z přinesené krabice u paní učitelky.
• Další možností je požádat dítě, aby vždy sladkosti, které obdrží, přineslo domů. Po ověření, zda jsou pro něj vhodné, je může zkonzumovat. V opačném případě je vyměníte za sladkosti povolené.
Na oslavě
• Domluvte se s hostiteli, co vaše dítě jí a co naopak má v jídelníčku zakázané. Eventuelně mu vhodné potraviny a nápoje vemte s sebou.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez předchozího písemného souhlasu zakázáno.
Stránka Naše návody používá cookies. Více informací zde.