Rychlé, chutné a zdravé pokrmy z vajec

Vejce nejsou vůbec nezdravou potravinou, přesto tomuto mýtu stále někteří lidé věří a konzumaci vajec se záměrně vyhýbají. Přitom vejce patří mezi nejvýživnější potraviny a zároveň se velmi jednoduše připravují. Natvrdo vařená vejce jsou chutná sama o sobě,  pouze se špetkou soli. Ale existuje i mnoho dalších, rychlých a velmi chutných pokrmů, ve kterých vejce doslova kralují.

vejce, vaření, zdraví, recepty z vajec

Vaření vajec

Středně velký hrnec naplňte alespoň do poloviny studenou vodou. Přiveďte k varu, pak přidejte 6 vajec pomocí velké děrované lžíce nebo sítka a vařte 10 minut, pokud chcete vodnatější žloutek, nebo 12 minut, pokud chcete žloutek sušší. Uvařené vejce dejte na chvíli do nádoby se studenou vodou. Nakonec je povytahujte, jemně poklepejte a oloupejte. Skořápka by měla jít dolů snadno, bez poškození bílku. Pokud to nejde, dejte vajíčka ještě na chvíli do studené vody.

1. Rajčatový salát s vajíčky

Kalorie: 151
Jde o salát na rajčatové bázi, do kterého přidáte slaninu nebo piniové oříšky a nakonec několik vařených vajec. Právě přidání vajíček je účinným způsobem, jak zvýšit vstřebávání karotenoidů. Takže přidáním vajíček do tohoto salátu můžete výrazně zvýšit absorpci lykopenu z rajčat.

2. Rychlé ďábelské vejce

Kalorie: 174
Pokud máte rádi ďábelské vejce, ale ocenili byste rychlejší přípravu, pak je tento recept pro vás. Netrvá více než dvě minuty. Namísto vyšlehaného vaječného žloutku s majonézou a dalšími přísadami, nařízněte žloutek každého vajíčka a posypte mletou čerstvou pažitkou a podle chuti i solí.

3. Vajíčka na asijský způsob

Kalorie: 242
Chcete rýži se zvýšeným obsahem bílkovin? Vše, co musíte udělat, je posypat čerstvě uvařenou nebo zahřátou rýži (nejlépe hnědou) kostkami natvrdo uvařených vajíček, pórkem a polít sojovou omáčkou. Podávejte jako přílohu k potravinám s menším obsahem bílkovin, jako je například zeleninový kebab.

4. Tortila s guacamole a vařeným vejcem

Kalorie: 294
Strava, která zahrnuje jedno čerstvé avokádo denně podle výzkumů dokáže výrazně zlepšit poměr celkového cholesterolu. Zkuste použít ingredience, jako jsou kukuřičné tortilly s čerstvým guacamole, nakrájená vařená vejce a čerstvé listy koriandru a naplňte jimi placku.

5. Hummus s vajíčky a rajčaty

Kalorie: 142
Hummus je díky obsahu cizrny jednou z nejzdravějších potravin. Organismu poskytne množství rostlinných bílkovin a spolu s vajíčky a jejich látkou leucinem uděláte něco i pro vaše svaly. Vytvořte si svou vlastní unikátní směs: Smíchejte klasický hummus s nakrájenými vařenými vajíčky, sušenými rajčaty a extra panenským olivovým olejem.

6. Vaječno-avokádový toast

Kalorie: 268
Většina vitaminů a minerálních látek, obsažených ve vejcích, se nachází právě v žloutku. Avokádo je také navzdory nevýrazné chuti plné vitamínů a minerálů (E, C, B, draslík, hořčík ...). Zkuste tyto dvě potraviny zkombinovat. Nakrájejte avokádo a vařená vejce na plátky a dejte si je na celozrnný toast. Na závěr ještě pokapejte citronovou šťávou.

7. Vejce v šálku

Kalorie: 173
Budete potřebovat pouze natvrdo nebo středně uvařená vejce, plátky nebo kousky másla, sůl, pepř a na ozdobení pažitku nebo pertžel. Promíchejte a naložte si tuto směs do šálku a máte ideální svačinu třeba do práce.

comments powered by Disqus


Podobné články


Opalování bez rizika? Beta-karoten a kvalitní opalovací krém!

Krásně opálená pokožka láká k nebezpečnému opékání a hazardování se zdravím. Ale nemusí tomu tak být,...
více...

Olivový olej - lék, kosmetika a zdravá výživa

Olivový olej je jeden z nejzdravějších a nejvšestranějších přírodních olejů. V oblibě ho mají zejména...
více...

Proč konzumovat častěji petržel?

Petržel je kořenová zelenina, ze které se dá konzumovat nejen kořen, ale i listy. Kořen je výborný do polévek...
více...

Kysané zelí je zdravější než čerstvé

Přemýšlíte, co zařadit do jídelníčku v zimě, kdy je málo místního ovoce a zeleniny? Správnou volbou jsou pro...
více...

Mandle účinně bojují proti stresu a nadváze

Máte rádi mandle? Pokud na ně nejste alergičtí a dopřáváte si jen občas, zkuste je zařadit mezi své top...
více...

Očím prospívá listová zelenina a škodí margaríny

Oči jsou velmi důležitý, ale zároveň i velmi citlivý orgán. Přesto si jich mnozí nevážíme a nedáváme jim...
více...

Hlávkový salát - zelenina plná vitaminů, vlákniny a minerálů

Listová zelenina má v naší kuchyni poměrně řídké zastoupení. A to je velká škoda, protože listové saláty...
více...

Sedm pravidel dobré nálady a štíhlé postavy

Už se nám zase mílovými kroky blíží léto a s ním strašák mnoha žen. Ano, jsou to plavky! Jak do nich...
více...

Jak vypěstovat zelený, bílý nebo fialový chřest?

Chřest je delikatesní a navíc velmi zdravá zelenina. Vypěstovat si ji můžete v bílé, zelené nebo fialové...
více...

Pizza chrání před infarktem, ale jen když ji správně jíte!

Pizza je slaný koláč mnoha variací. Mnozí ji nenávidí, jiní zase přímo zbožňují. Neodmyslitelně patří...
více...