Koření - šafrán, badyán, anýz, vanilka, kakao,hřebíček, kurkuma, paprika a kajenský pepř

Koření má na naše tělo nespočetně mnoho příznivých účinků. Nejen pozitivně ovlivňuje náš metabolismus, zrychluje trávení a zlepšuje spalování kalorií. Existuje obrovské množství koření, které má příznivý účinek na naše tělo.

Koření - šafrán, badyán, anýz, vanilka, kakao,hřebíček, kurkuma, paprika a kajenský pepř

Šafrán

Nejdražší koření na světě, to je šafrán. Rčení, že je něčeho málo jako šafránu je velmi výstižné právě pro toto koření. Je to jedno z nejcennějších a nejdražších koření a dávkuje se jen ve velmi malém množství. Z květů se vystřihují blizny, v každém květu jsou jen tři, a ty tvoří hlavní složku koření. Jsou aromatické, hořké a poskytují jasně žluté barvivo. Přidávají se ve velmi malém množství do těsta na koláče a do různého pečiva.

Badyán

Badyán je bratr anýzu. Nádherně vypadající a ještě lépe vonící hvězdicové plody badyánu. Obsahují silice podobné anýzu, proto má toto koření široké uplatnění. Většinou se přidává do směsí na pečení, ovocných kompotů nebo jablečných štrúdlů. Má také uplatnění v lékařství.

Anýz

Rostlina anýzu je ze stejné čeledi jako kmín. Semena anýzu jsou zdrojem sladké anýzové chuti a vůně, která vyniká i v některých likérech. Ochucují se jím dokonce i některé druhy masa. Uplatnění nachází i v ovocných kompotech a perníku. Staří Římané jedli na konci hostiny anýzové koláčky, které podporovaly trávení. Dnes se anýz používá nejen jako složka bylinných čajů určených na nemoci dýchacích cest, ale já jako prevence při trávicích obtížích. Zmírňuje nevolnost, plynatost a nadýmání. Podporuje také tvorbu mateřského mléka, do kterého se jeho účinky také přenášejí.

Vanilka

Vanilka už není jen oblíbenou vůní zákusků, ale používá se i jako aroma do vonných svíček. Báječně vonící kousky popínavé orchideje tvoří základ nejdůležitějších cukrářských přísad. Dávno před objevením Ameriky přidávali toto koření původní obyvatelé Mexika do svého oblíbeného kakaového nápoje. Úžasné vanilková aroma se vyvíjí až po náležité fermentaci. Vanilka se používá při výrobě čokolády, cukrovinek, zmrzliny, přidává se do likérů  i do pečiva.

Kakao

Některé národy používají kakao i jako koření do masitých pokrmů. Velké plody kakaovníku obsahují množství bílých semen. Kakaové máslo a prášek se získává fermentací, sušením a následným pražením kakaových bobů. Z nich se následně připravují: mléčný nápoj (kakao), čokoláda a jiné dobroty. V Mexiku se kakaem běžně ochucují i některé masité pokrmy.

Hřebíček

Kvalitní hřebíček má být tmavohnědý. Toto známé koření tvoří sušené květy tropického stromu. Sbírají se ještě dříve, než se květy začnou tvořit a suší na slunci. Hřebíček povzbuzuje trávení, přidává se k pečenému masu. Je neodmyslitelnou součástí perníkového koření a svařeného vína. Pochází z východní Indonésie a používal se v minulosti jako osvěžovač dechu. Půl lžičky hřebíčku obsahuje podle výzkumů tolik antioxidantů jako 1 hrnku bobulovitého ovoce. V moderním bylinkářství se využívá jako prostředek proti nadýmání a plynatosti.

Kurkuma

Koření kurkuma má příznivé účinky na naše zdraví. V Indii se vyskytuje nejmenší procento rakoviny tlustého střeva na světě. Tento fakt bývá částečně připisován kurkumě. Pomáhá na rozmanité zdravotní problémy. Vědecký výzkum prokázal protibakteriální, protivirové, protizánětlivé, protiplísňové a protirakovinné účinky.

Paprika

U nás často používaná a velmi známá červená paprika. Paprika pochází ze stejné čeledi jako chilli. Do Španělska ji z Mexika dovezl Kryštof Kolumbus. Zde se začala mlít na prášek a stala se zásadní složkou španělské kuchyně. Existuje několik druhů: sladká, pálivá, jemně pálivá a uzená. Každá u nich se vyznačuje specifickou chutí. Paprika je přesně jako chilli bohatá na antioxidanty včetně beta-karotenu, kapsaicinu, quercetinu a luteolinu.

Kajenský pepř

Kajenský pepř je směs pálivých koření. Kajenský pepř je velmi ostrá směs mletých chilli papriček a doporučuje se používat velmi opatrně. Podporuje krevní oběh a čistí zahleněné dýchací cesty. Poslední dobu vzbudila pozornost díky svým blahodárným účinkům, zejména protinádorovými antioxidanty.

comments powered by Disqus