Koření, která léčí - máta, koriandr a skořice

Pijete bylinkové čaje protože vám chutnají? Ano, tyto čaje jsou velmi lahodné, zajistí našemu tělu správný pitný režim a navíc, mají i léčebné a detoxikační účinky. Mátový čaj je univerzální a velmi oblíbený. Známé je i použití skořice v čajích a svařených nápojích. Ale pili jste již čaj z koriandru? Tento čaj je úžasný v tom, že mimo jiné zbavuje tělo těžkých kovů, snižuje hladinu cukru a cholesterolu. Jen pokud berete pravidelně léky, je třeba jeho pití konzultovat s praktickým lékařem.

zdraví, koření, detoxikace, máta, skořice, koriandr, přírodní léčba

Máta

Je dobrá na trávení a prospívá zažívacímu systému. Ať už čerstvá nebo sušená, dokáže uklidnit křeče v břiše, zmírnit plynatost nebo nepříjemný pocit pnutí. Je ideální přidávat ji do předkrmů, aby tak mohlo následující jídlo být lépe trávené. Mátový olej se využívá také na zklidnění nevolnosti - například při cestování v letadle či na delších trasách autobusem. U máty také nelze zapomínat na vynikající vlastnosti při uvolňování kašle, nebo u problémů s dýcháním. Napařování se na mátovým odvarem pomůže uvolnit ucpaný nos a lékaři mátu doporučují dokonce při astmatu.

Koriandr

Výraznější chuť tohoto koření nahrává tomu, aby byl často zkoušen v české kuchyni, ale možná vás přesvědčí i jeho blahodárnost pro tělo. Pomáhá totiž zbavovat tělo nechtěných kovů, které se objevují například v konzervách nebo větších rybách jako je losos. Obsah několika kyselin v koriandru pomáhá v těle snižovat cholesterol a hladinu cukru v krvi. Pozitivně působí i na krevní tlak. Zvenku lze využít koriandr na ošetření a ochranu pokožky. Díky protizánětlivým a hojivým účinkům totiž odvar z něj dokáže pomoci při ekzémech, suché kůži, nebo malých rankách.

Skořice

Vzimě ji často přidáváme do svařeného vína či vánočního cukroví. Ale skořici můžete využít i jako bojovníka s cholesterolem či zánětem v těle. Její protizánětlivé účinky se dají zužitkovat i při ošetření zvenku, ale je lepší skořici přidávat do nápojů či jídla. Dokáže pomoci i srdci a dokonce se mluví o tom, že pravidelné konzumování skořice snižuje riziko neurologických degenerativních chorob.
 

comments powered by Disqus


Podobné články


Čaj v zimě nejen léčí, ale také zahřívá tělo a duši

A je tady zase zimní období a s ním stoupá i obliba čaje. Znáte to. Přijdete domů promrzlí a nesáhnete...
více...

Detoxikace těla i duše, ale zároveň úprava životního stylu

Detoxikace, nebo-li očištění pochází z latinského de-od a toxicus- jedovatý. Kúry, které očištění provádí,...
více...

Bylinkové čaje proti kašli, onemocnění srdce a ledvin

Bylinky vždy patřily do života lidí. Rostou přímo v přírodě,a proto jsou snadno dostupné. Ale můžeme je...
více...

Jak posílit dětem v zimě imunitu a zabránit zvýšenému výskytu nemocí z nachlazení?

Zimní měsíce dávají zabrat hlavně maminkám malých dětí, které navštěvují mateřské školky a školy. Malé...
více...

Houby prospívají zdraví, jsou zdrojem vitaminů a prevencí civilizačních chorob

Jedni je nesnášejí, druzí milují a jiným dělá radost je sbírat a rozdávat. Určitě jste uhodli, že budeme...
více...

Osteoporóza a její ovlivnění kvalitní stravou během dětství, dospívání a mládí

Osteoporóza, tedy patologické řídnutí kostí, postihuje sice převážně starší lidi, ale podmínky k tomuto...
více...

Metabolická poradna - bezplatná pomoc všem, kteří chtějí něco dělat pro své zdraví

Přibýváte na váze, necítíte se dobře a nic s tím neděláte? A co takhle navštívit svého praktického...
více...

Cibule, pórek, pažitka a česnek - silná čtyřka, která se postará o vaše zdraví

Cibule a její příbuzní, to je doslova ozdravná bomba pro naše zdraví. Stačí, když zařadíte do svého...
více...

Dovolená ničí srdce, ale určitě si ji dopřejte!

Infarkt na dovolené? Tak to vůbec nemusí být výjimečná zdravotní komplikace, na kterou si zaděláváme...
více...

Chraňte potraviny a nápoje před hmyzem, ochráníte tím svoje zdraví!

Ochrana jídla před nebezpečnými bakteriemi, to je hlavně jeho správné uchovávání. Že je v létě třeba...
více...