Oběd v době redukční diety, když nemáte možnost si ho uvařit

Při hubnutí je velký důraz kladen na snídani, ale i oběd je pro redukční dietu důležitý. Jenže občas je to problém, protože snídat doma je snadnější než obědvat. Ale i to se dá zvládnout. Stačí přemýšlet nad skladbou oběda, zvolit vhodné suroviny a v případě návštěv jídelny si umět dobře vybrat.

zdraví, oběd, redukční dieta, hubnutí, zdravé stravování, vaření

Co obědvat, když chceme zhubnout?

Naše babičky říkaly, polévka je grunt. Zejména v zimním období dobrá polévka zahřeje. Pokud máte rádi polévky, můžete si je dopřát nejen k obědu, ale i k večeři. Nejvhodnější jsou zeleninové polévky, které nezahustí moukou. Máme pro vás malý trik, jak neudělat z polévky kalorickou bombu. Do hrnce vložte vždy více zeleniny. Zalijeme vodou cca 2 cm nad zeleninu. Když je zelenina uvařená, čtvrtinu zeleniny vyberte, rozmixujeme a vraťte zpět. Polévka je pěkně zahuštěná a nemá ani o kalorii více.

Polévky vhodné k obědu

  • zeleninová polévka
  • kmínová polévka
  • rajčatová polévka
  • houbová polévka
  • cuketová polévka
  • brokolicová polévka
  • vývar

Hlavní jídlo

Za vhodné hlavní jídlo můžeme považovat všechny druhy libového a kvalitního masa. Pokud máte možnost, nakupujte maso od regionálních farmářů. Nejlepší je maso z volného chovu. Nezapomeňte zařadit do jídelníčku ryby, které splňují všechna kritéria pro racionální výživu. Vždy kupujte ryby chlazené. Nikdy ne mražené! Nikdy nevíte, kolik měsíců ryba v mrazicím boxu ležela. Když si koupíte chlazenou rybu a nechcete ji hned použít, zamrazte si ji a do měsíce použijte.

Vhodné druhy masa

  • kuřecí
  • krůtí
  • telecí
  • vepřová panenka
  • libové hovězí
  • zvěřina
  • ryby, mořské ryby
  • plody moře

Mohu si dopřát přílohy?

Pokud se neumíte přílohy vzdát, máme tu pro vás malou radu. Naložte si na talíř pouze ¼ přílohy z celkové porce. Znamená to, že přílohy je méně než masa a zbytek doplňte čerstvou zeleninou. Přílohy konzumujte vařené, dušené nebo grilované. Nikdy si nenakládejte na talíř hranolky, krokety, protože obsahují zbytečně mnoho tuku. Pozor si dejte i na rozvařenou rýži nebo těstoviny. Čím déle je vaříte, tím mají vyšší kalorickou hodnotu. Dlouhým vařením se ztrácejí i nutriční hodnoty potravin. Vždy jezte přílohy a zeleninu na skus, tedy "al dente".

Vyberte si přílohu, která vám chutná

  • zeleninové saláty
  • dušená zelenina
  • zelenina vařená v páře
  • vařené brambory
  • celozrnná rýže
  • quinoa
  • bulgur
  • jáhly

Mám chuť na těstoviny, co s tím?

Ani při hubnutí se nemusíte vzdát těstovin nebo rýže. Samozřejmě, v celozrnném provedení. Myslete na to, že potřebujete, aby vás zasytily na delší dobu. Vhodná je jejich kombinace se zeleninou, olivovým olejem a bylinkami. Vždy najdete alternativu, která je chutná a neuškodí vašemu ​​hubnutí. Dejte si však pozor na velikost porce, abyste to nepřehnali. Komplexní sacharidy dokáží udržet hladinu cukru v krvi déle a vy nepropadnete vlčímu hladu. I zde však platí pravidlo. Při hubnutí konzumujte sacharidy pouze v dopoledních hodinách nebo v rámci oběda.

Komplexní sacharidy jako hlavní jídlo

  • celozrnné těstoviny
  • celozrnná rýže
  • jáhly
  • bulgur
  • quinoa
  • pohanka

Stravuji se v závodní jídelně, co s tím?

I když se stravujete v závodní jídelně, nebo chodíte do restaurace na menu, nemusí to být při hubnutí problém. Vybírejte si jídla, která jsou připravená na přírodní způsob. Nekonzumujte omáčky podávané k masu nebo k těstovinám, nikdy nevíte, z čeho jsou uvařené. Pokud máte možnost, vždy si dopřejte k jídlu velký zeleninový salát. V dnešní době se jídelny a restaurace snaží vycházet zákazníkům vstříc. Je jen na vás, jaké jídlo si vyberete.

Pokud chcete zhubnout, nikdy nekonzumujte tyto potraviny

  • sáčkové polévky, zahuštěné polévky moukou
  • omáčky
  • kynuté koláče
  • tlusté maso
  • smažená jídla
  • vnitřnosti, zabijačkové speciality
  • knedlíky
  • hranolky, krokety, bramborovou kaši
  • pizzu, fast food

Tipy na závěr

Vzdejte se nevhodných způsobů vaření, jako například smažení. Raději si jídla připravujte dušením, vařením, pečením, nebo grilováním. Budou chutnější a nebudou kalorickou bombou.

comments powered by Disqus


Podobné články


Nebezpečná dieta je i ta, kde jídlo vystřídá alkohol

Někteří lidé, hlavně tedy ženy, jsou ve snaze zhubnout schopni vyzkoušet cokoliv. A hlavně, aby ta cesta byla co...
více...

Dieta, ve které zhubnete tři kila za tři dny

Zhubnou pár kilo do plesových šatů, to je po Vánocích pro mnoho žen téma číslo jedna. Pomoci může takzvaná...
více...

Tuk na břiše není jen následek špatné životosprávy, ale vždy je třeba se ho zbavit!

Nejen estéti a vyznavači štíhlé linie, ale i lékaři se shodují na tom, že tuk na břiše je problém. Jenže...
více...

Červená dieta ladí s létem

Červená dieta patří mezi týdenní diety, které odlehčí našemu tělu. Trávicí trakt si oddychne od těžkých...
více...

MIND dieta je úprava stravy, při které se hladoví a ani nepočítají kalorie

MIND dieta (Mediterranean Intervention for Neurodegenerative Delay - to nejlepší z diety středomořské a z diety...
více...

Jak pomoci dítěti zhubnout, a přitom ho netrápit dietami?

Obézních dětí přibývá, a nejen dětští lékaři proto bijí na poplach. Obezita u dětí stoupá každým rokem....
více...

Hubnutí může být drastická dieta, ale také příjemná činnost! Co si vyberete?

I hubnutí může být příjemné. Nevěříte? Ano, i hubnutí umí být příjemné, pokud víte, jak na to! Ta...
více...

Co dělat, když milujeme večerní přejídání a nechceme být obézní?

Mnohé drastické diety jsou založeny na tom, že bude vynechána večeře. Ale to není zdravé a napomáhá to jo-jo...
více...

Železo dodáme tělu hovězím masem, cizrnou, kakaem, ale i slunečnicovými semínky

Omyl s tím, že ve špenátu je nejvíc železa je již dávno vysvětlen, přesto v podvědomí máme stále Pepka...
více...

Řecký jogurt pomůže s hubnutím a tvorbou svalové hmoty

Hubnutí s řeckým jogurtem jde snadno. Řecký jogurt obsahuje benefity, díky kterým nebudete mít hlad a nebudete...
více...