Léto přeje hubnutí, jen je třeba grilovat, pít a nakupovat s rozmyslem

Datum článku: 17. 7. 2019

Léto přeje hubnutí, ale na druhou stranu snáze odhalí nedokonalosti postavy. V létě na nás nečíhají kalorické bomby v podobě vánočního cukroví ani pozvánky na zabíjačku. Jenže, jsou zde jiné záludnosti jako třeba švédské stoly na dovolené nebo časté zahradní párty s grilováním tučnějšího masa. I když i s tím se dá úspěšně bojovat.

Léto přeje hubnutí, jen je třeba grilovat, pít a nakupovat s rozmyslem

Letní oblečení moc neskryje

Léto je krásné období roku, ale nedá se užít si ho se všemi potěšeními a zároveň doufat, že stále zapneme své oblíbené džíny nebo sukni. Prvním opatřením je popřemýšlet, kde na vás číhají nástrahy. Přibíráte po nekonečných večerních grilovacích večírcích s přáteli nebo jsou to spíše sklenice sladce vyzrálého středomořského vína? Milujete letní plážové drinky nebo jste vášnivými zahrádkáři a sezónu zrajícího ovoce se chystáte zpracovat do koláčů, džemů, sirupů?

Ovocné dezerty a zeleninové saláty

Sezóna plná ovoce a zeleniny se nabízí jako příležitost dobít se zásobou nutričních látek z čerstvě konzumovaného ovoce k bohatým svačinám a snadno zpracované zeleniny do letních salátů nebo pečených či grilovaných směsí. Zvláště ovoce s příměsí zeleniny nebo bylin můžeme zpracovat do lahodných smoothie, které je možné příležitostně konzumovat i jako lehkou náhradu jídla. Koláčky vyměňte za zdravější ovocné crumble (zapečená drobenka s ovocem - dezert pocházející z Britských ostrovů), se kterým zkonzumujete mnoho flavonoidů a antioxidantů, zato málo rafinovaných sacharidů. Slaďte pouze medem, stévií nebo troškou třtinového cukru.

Zdravé grilování

Milovníkům grilování poradíme, aby přemýšleli především nad volbou surovin na grilování. Doporučujeme se vyvarovat konzumace těžkých steaků v pozdních večerních hodinách. Místo toho si můžete ugrilovat například pstruha nebo candáta. Nedojídejte se chlebem, ale připravte si grilovaný chřest, pečené papriky nebo kukuřici. Grilovaná letní jablíčka a cibule budou lahodit s vepřovou panenkou. Pokud budete grilování kombinovat s alkoholem, pak musíte počítat s tím, že může zvyšovat vaši chuť k jídlu nebo naopak to budete přehánět s kvašeným tekutým cukrem v podobě dalšího piva navíc.

Jídlo na cestách

Pokud jste zapálenými cyklisty nebo vodáky, bude nutné jídlo naplánovat dopředu. Musíte totiž počítat s tím, že na oblíbených cyklistických či vodáckých zastávkách hodně zdravého jídla nekoupíte a párky s hořčicí a limonádou vám nepomohou. Na jednodenní výlety do láhve připravte ředěné smoothie a používejte jej místo iontového nápoje. Na delší túry si nakupte několik nutričně vyvážených tyčinek, které jsou schopné nahradit jídlo a doplnit potřebné množství bílkovin, tuků, sacharidů, vitamínů. Zapíjejte je dostatečným množstvím vody. Přibalte i několik dalších porcí výživné svačiny jako jsou ořechy, datle nebo jiné nesířené sušené ovoce (například domácí sušená jablka bez přidaného cukru). Při celodenní sportovní aktivitě musíte doplňovat zásoby glykogenu. Výborné jsou také pudinky, které stačí v šejkru rozmíchat s vodou případně mlékem. Tyto tipy se budou hodit i pro příznivce otevřených hudebních festivalů, kde je také výběr dostupného jídla velmi omezený.

Občerstvení u vody

Pokud cestujete na jih za sluníčkem, během cesty můžete využít svačiny v podobě tyčinek a pudinků. Na dovolené u moře se zpravidla můžete těšit z chutného středomořského jídelníčku a bohaté nabídky zeleniny, ryb a plodů moře. Pokud jste šťastným majitelem pobytu all-inclusive, potom na talíř jako první vždy naservírujte vše od zeleniny, co najdete v nabídce, následně zeleninu doplňte libovým masem nebo rybou, ráno šunkou nebo vejci. Nabízené jogurty využijte jako příležitost zamíchat do nich porci vlákniny a namísto dezertu si dopřejte zdravější sušenky. Banán a sladká broskev z ovocné mísy jsou také skvělým dezertem!

Letní nápoje pro osvěžení

Nezapomeňte, že letní drinky mohou být chutné i bez alkoholu. Vyzkoušejte například nealko Piña Coladu, kterou ohromíte každou dámskou návštěvu nebo si připravte nealko Mojito. Přidejte čerstvé bylinky jako je máta nebo meduňka. Nakrájejte čerstvé, pečlivě oprané nebo bio limetky, pomeranče, citrony nebo jahody. Bylinky nechte s ovocem louhovat, občas zamíchejte. Můžete použít i mořské řasy wakame, protože obsahují o 10-20% více minerálních látek než běžná zelenina. Výborné jsou také ve vodě nakrájené plátky čerstvé okurky.