Jak si zrychlit metabolismus a současně zhubnout?

Datum článku: 17. 9. 2013

Pokud přibíráte i přesto, že se snažíte jíst nízkokalorické potraviny, znamená to, že váš metabolismus a látková přeměna nefunguje tak jak by měla. Jste nastaveny na nižší stupeň, který je úsporný, protože vám pravděpodobně chybí energie. Sice se snažíte stravovat zdravě, avšak někde přece jen musí být chyba.

Jak si zrychlit metabolismus a současně zhubnout?

Možná vám chybí vitamín B 2-riboflavin,

který zase potřebuje vaše štítná žláza na správné fungování. Ona produkuje hormony, které řídí látkovou přeměnu. Bez nich by se cukr, bílkoviny a tuky nespotřebovali a zůstávaly by uložené v buňkách. Ten, kdo jí mnoho produktů z bílé mouky, bílou rýži, koláče a sladkosti, mohou trpět nedostatkem vitaminu B2. Typickým znakem jsou zarudlé, unavené oči, různé problémy v ústní dutině, zanícené dásně a afty až po únavový syndrom. Vhodné potraviny pro doplnění tohoto vitamínu jsou: Krůtí maso, kuřecí maso, libové hovězí maso, libové maso ze zvěřiny, králík, zajíc, vajíčka, zelenina, ovoce (pouze do 16:00).

Je mylné se domnívat, že ovoce se může konzumovat i na večer

Většina ovoce obsahuje totiž hodně cukru, kompoty bez sirupu, celozrnné pečivo a chléb, ovesné vločky, žitné vločky a cereálie. Nepoužívejte ovesné vločky pozdě večer, jsou dobrým zdrojem sacharidů, tmavá rýže, tvrdé sýry (které obsahují kolem 20 - 30% tuku), dušená šunka, kuřecí, krůtí, vepřová, tofu, sója a výrobky z ní, těstoviny, nejlépe tmavé, slunečnice, sezam, dýňová semínka, olej: olivový, lněný, lisované za studena, oleje na vaření: řepkový, slunečnicový, tvaroh, cottage cheese, bílý jogurt, zakysané nízkotučné mléčné výrobky, nízkotučné mléko, ryby (hlavně mořské: tuňák, losos, makrela, racio chlebíčky rýžové.

Jednoduchá zásada je: Jezme vše, na co máme chuť, ale s mírou!

Ovoce je obecně vhodné avšak je třeba dávat pozor na jeho cukry. Některé ovoce podporuje trávení a může se stát, že po jeho konzumaci máme ještě větší hlad. To není příliš efektivní, protože obsahuje dost cukru a pokud po něm musíme sníst ještě něco jiného - to jsme si mohli rovnou dát kus čokolády. Mezi takové ovoce patří hlavně hruška, zelené jablko, jahody, maliny a citrusové ovoce.

Ananas

Vhodný je ananas. Je to nejlepší požírač tuku a přidává se i do různých preparátů na hubnutí. Je plný vody a vitamínů E, C, A, B1 a B12, dále obsahuje stopové prvky a minerály. Díky účinným enzymům zpomaluje ukládání tuků. Právě enzymy mají na svědomí, že díky ananasu naše tělo lépe tráví. I když po něm máme hlad, ananas nám pomáhá spalovat i následné jídlo.

Na podobném principu funguje i jablko

Ale je třeba dávat pozor, jaký druh konzumujeme. Zelená a příliš sladká kašovitá přezrálá jablka nejsou vhodná. Ale pokud si dopřejeme kyselkavé červené jablko, děláme hodně pro naše zdraví. Jablka jsou bohatým zdrojem vitaminu C, hořčíku, draslíku a vápníku, a navíc neobsahují téměř žádný sodík a tuk, jsou ideálním ovocem při hubnutí. Stačí si dát po obědě jedno jablíčko a uvidíte, jak vás zasytí. Grapefruit a pomeranč (citrusové plody) vám zlepší metabolismus i přesto, že po nich se zpravidla dostaví hlad. Mají vliv na detoxikaci organismu, jsou plné vitaminu C, který je vhodnou prevencí virových onemocnění.

Banány

Banány jsou sice plné vitamínů a minerálů, ale neměly by se konzumovat jako hlavní jídlo a jíst příliš často. Mají hodně energie - 100 gramů má 400 kJ. Nejvhodnější jsou k snídani, protože zasytí, zbaví vás únavy a zkrášlí start do nového dne. Je třeba se vzdát hlavně sušeného ovoce. Pokud už máme na takovýto druh pamlsku chuť, je třeba ho brát hlavně jako pamlsek typu čokoláda nebo bonbóny. Pokud se z něj chceme více najíst, stačí, když ho ponoříme na půlhodiny do vlažné vody.
 

Autor: Lenka Kostková