Hlávkový salát pomáhá s hubnutím i se spánkem

V obchodech se často objevuje dovozová rukola či polníček, ale na hlávkový salát se trochu pozapomnělo. Díky svým pozitivním vlastnostem se nemusí před ostatními druhy salátů vůbec stydět. Určitě se vyplatí si ho na zahrádce vypěstovat nebo koupit čerstvý na trhu.

hlávkový salát, zelenina, hubnutí, zdraví, vitaminy

Zelené saláty

Připravujete si salát z rukoly, polníčku, nebo z čekanky? Určitě jsou chutné, ale někdy se vyplatí vrátit i ke klasickému hlávkovému salátu. Mnozí ho považují za ideálního společníka do kuchyně kvůli jeho neutrální chuti. Na škodu nejsou ani jeho výživové hodnoty. Zejména, když chcete shodit pár kilogramů.

Voda a minimum kalorií

Klasický hlávkový salát bez problémů obstojí i v konkurenci nových druhů salátů či bylinek. Pochutnat si  můžete na křupavých lístcích přímo ze zahrady. Pár se vám jich podaří vypěstovat i na větším slunečním balkoně. Ideální je sáhnout po sazenicích. Mezi rostlinami dodržte asi 20 cm odstupy. Nezatlačujte je příliš do země, jinak se nevytvoří charakteristická salátová hlava. Hlávkový salát vás výborně zasytí. Navíc je nízkokalorický, 100 gramů zeleniny má jen 80 kJ. Stejné množství salátu se skládá z 95 gramů vody.

Vitaminy skupiny B

Zelené listy jsou navíc bohaté na sekundární rostlinné metabolity jako například flavonoidy, polyfenoly, fytosteroly, které pomáhají předcházet kardiovaskulárním onemocněním. Z vitaminů ze skupiny B je hlávkový salát bohatý na kyselinu listovou. Zajímavé jsou i hodnoty vitamínů B1 a B2. Klasický salát se cení i kvůli významnému obsahu draslíku, fosforu, vápníku a hořčíku. Hlávkový salát je lehce stravitelný a je dobrým základem pro pracovní oběd. Kvůli vysokému obsahu "béček" vám pomůže zvládat i stres . Pronásleduje vás nespavost? Pokuste se podvečer chroupat zelené listy. Už lékaři ve starověkém Řecku věřili, že salát pomůže přivolat spánek.

Uchovávání čerstvého salátu

Nejčastěji se hlávkový salát používá s klasickou octovou zálivkou. I ta vám pomůže nakopnout metabolismus. Můžete si ho servírovat jako předkrm, případně přílohu k jídlům a budete rychleji zasyceni. Ideální je i jako základ do různých salátů. Pokud jste si donesli z trhu větší hlávku, kterou hned nezužitkujete, zabalte zbytek salátu do vlhké utěrky a tak ho vložte do chladničky. Nebude tak rychle vadnout a udrží si svou přirozenou svěžest.
 

comments powered by Disqus


Podobné články


Dvě lžíce ovesných otrub denně zajistí štíhlou postavu a detoxikaci těla

Superpotraviny hýbou světem. A většinou tím, že jsou super, mají i super vysokou cenu, která je daná tím, že...
více...

Dýně chrání naše oči, pokožku, nervovou soustavu a pohlavní orgány

Dýně je plodina s velmi dlouhou historií. Pochází z Ameriky, kde byla velmi ceněnou potravinou Indiánů. Ti již...
více...

Jak nehladovět a udržovat si ideální váhu?

Základ zdravého stravování nejsou jen zdravé suroviny, ale také zdravé načasování jenotlivých porcí. Tělo...
více...

Mrkev je doslova poklad, který na zahradě roste

Mrkev patří mezi základní druhy zeleniny, kterou najdete růst na téměř každé zahrádce. Nevyžaduje nijak...
více...

Rebarbora je zdravá zelenina, ale ne pro všechny!

Rebarbora nebo také reveň kadeřavá je poměrně málo známá, ale na pěstování nenáročná zelenina. Její chuť...
více...

Pizza chrání před infarktem, ale jen když ji správně jíte!

Pizza je slaný koláč mnoha variací. Mnozí ji nenávidí, jiní zase přímo zbožňují. Neodmyslitelně patří...
více...

Zdravé oči díky stravě bohaté na beta karoten a lutein

Zdravé oči, to je nejen genetický předpoklad, ale i zdravá strava. Není to nic složitého. Běžně dostupné ovoce,...
více...

Rajčata jsou dietní, skvěle chutnají a chrání naše tělo před mnoha chorobami

Rajčata se do Evropy dostala začátkem šestnáctého století, ale pouze jako okrasné plody. Nejprve se totiž dokonce...
více...

Rychlé, chutné a zdravé pokrmy z vajec

Vejce nejsou vůbec nezdravou potravinou, přesto tomuto mýtu stále někteří lidé věří a konzumaci vajec se...
více...

Čekanka čistí tělo a má široké využití v kuchyni labužníků

Přestože čekanku dobře znali již naši předkové a hojně ji také využívali, my jí stále neumíme přijít...
více...