Principem dělené stravy je zatřídění potravin do tří skupin.
Kyselé potraviny - maso (kuřecí, vepřové, hovězí), ryby a mořské plody, sója a sójové produkty, sýry s maximálním podílem tuku 50%, vejce, pomeranč, jahody, maliny, grep,......
Neutrální potraviny - hrách, špenát, okurky, rajčata, cibule, ořechy a semínka, rozinky, bylinky a výhonky, zakysané mléčné výrobky, máslo (ne však pokrmové tuky), sýry s obsahem tuku více než 50%, rostlinné oleje, šunka,.....
Zásadité potraviny - celozrnné výrobky (celozrnné pečivo, celozrnné těstoviny), cukr a med, sladká zelenina (brambory, kukuřice, mrkev), sladké ovoce (banány, jablka, sušené fíky), luštěniny (kromě sóji), rýže.
nebo doplněním neutrálních potravin o zásadité potraviny vznikají vhodně zvolené variace jídel. Podle zásad dělené stravy je však zakázáno navzájem kombinovat kyselé potraviny se zásaditými!
v průběhu dne zkonzumovat více zásaditých než kyselých potravin. Jeho argument pochází z výsledku jeho výzkumu, že lidské tělo obsahuje až 80% zásaditých a pouze 20% kyselých prvků!
Pokud vás zaujal tento způsob stravování, neváhejte a začněte s dělenou stravou. Právě letní období je na to jako stvořené. Proč? Protože mezi hlavní potraviny patří jednotlivé druhy ovoce a zeleniny, celozrnné a mléčné výrobky! Vhodná kombinace jídel nezatíží žaludek, neomezí vás při aktivním způsobu života a nebudete již před cvičením bez energie. Naopak, díky dělené stravě si opatříte přísun všech živin a už zanedlouho můžete zhubnout!
resp. pravidelným způsobem stravování se budete muset vzdát svých oblíbených jídel či nápojů, budete mile překvapeni! Klidně si dopřejte tabulku čokolády nebo bez výčitek svědomí si připijte skleničkou šampaňského!
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez předchozího písemného souhlasu zakázáno.
Stránka Naše návody používá cookies. Více informací zde.