Tmavomodrá barva borůvek naznačuje, že jsou bohaté na antokyany, které se podílejí na neutralizaci škod způsobených volnými radikály. Jsou známé tím, že snižují zánět a jsou prevencí artritidy i těžkostí se zrakem. Také zabraňují ztrátě paměti, která souvisí především se stárnutím organismu. Kromě toho by je měli zařadit do jídelníčku ti, kteří mají problém se srdcem, křečovými žilami a hemeroidy. Borůvky jsou také zdrojem vitamínu C a K, manganu a vlákniny.
Ostružiny disponují významným obsahem vitaminů C, E, K, kyseliny listové, manganu a rozpustné vlákniny. Nelze zapomenout na antokyany s významným antioxidačním působením. Díky tomu jsou považovány za výborný prostředek snižování vysoké hladiny cholesterolu v krvi, pomáhají při artritidě a problémech s pamětí. Vědecké studie také naznačují, že ostružiny obsahují látky, které pomáhají předcházet rakovině.
Konzumace čerstvých brusinek je spíše výjimkou, než pravidlem. Nejčastěji se konzumují v sušené formě nebo ve formě šťávy, resp. sirupu. Pokud se rozhodnete pro výživový doplněk, vybírejte pečlivě, protože šťávy či sirupy často obsahují velké množství cukru. Čerstvé brusinky jsou však plné antioxidačních látek a to hlavně antokyanů. Využívají se hlavně při problémech s močovým ústrojím. Velké množství vlákniny je také nápomocné při průjmových onemocněních.
Maliny jsou výjimečně bohaté na vlákninu a obsahují až 85 procent vody, proto se doporučují konzumovat v případě, že držíte dietu. Jsou také zásobárnou vitaminu C, skupiny B, manganu, hořčíku, železa i mědi. Z antioxidantů jsou zastoupeny antokyany, quercetin, katechiny a další. Maliny je vhodné konzumovat i v případě, že máte vysokou hladinu cholesterolu v krvi. Podobně jako ostatní bobulovité ovoce pomáhají při artritidě, paměťových problémech, šedém zákalu apod.
Pokud máte možnost, konzumujte bobulové ovoce čerstvé. V této podobě si zachovává nejvíce výživných látek. Zdraví prospěšné jsou však i mražené nebo sušené plody. V tomto případě si však dejte pozor na to, aby neobsahovaly zbytečně přidaný cukr. Bobulové ovoce je skvělým zpestřením ovocných salátů, hodí se k ochucení ovesných vloček, do jogurtů nebo pro přípravu ovocných koktejlů.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez předchozího písemného souhlasu zakázáno.
Stránka Naše návody používá cookies. Více informací zde.