Otrava jídlem může mít smrtelné následky, kontrolujte co kupujete, vaříte a jíte!

Datum článku: 20. 2. 2018

Pod pojmem otrava si často přestavujeme omylem vypité čistící prostředky, metylakohol, prášky, jedovaté houby, anebo nejrůznější přípravky k hubení škůdců. Ale otrávit se snadno můžeme i na první pohled poživatelným jídlem. A i tehdy vám může jít o život!

Otrava jídlem může mít smrtelné následky, kontrolujte co kupujete, vaříte a jíte!

Příznaky otravy jídlem

Pokud vidíte rozmazaně, tvrdnou vám končetiny a těžko se vám dýchá, volejte ihned lékaře. Jde vám o život! Stačí, abyste si nevšimli propíchnutého obalu na jogurtu nebo sýru v obchodě a nejblížší dva dny strávíte v křečích. Stejně, jako když zapomenete oběd schovat do chladničky, jakmile vychladne nebo potraviny, které mají být v chladu necháte v nákupní tašce o něco déle. Další možností je, že se vašeho jídla dotýkala nakažená osoba, která o své infekčnosti ani nemusí vědět. Otrava napadenými potravinami se ohlásí za pár hodin, někdy i dříve. Otrava jídlem obvykle začne silnými křečemi, pokračuje průjmem a zvracením. Nezastavujte je hned, organismus se pouze snaží zbavit jedů, které otravu vyvolaly. Obyčejně nejde o závažný stav a během několika dnů se vám upraví i bez léčby. Potraviny jsou ve většině případů kontaminované salmonelou, Escherichií coli, ale problémy mohou nadělat i viry, například noroviry.

Nebezpečí z drobných ranek

Řekla vám kolegyně, že jí zjistili zlatého stafylokoka? Může se objevit v ranách, které se nechtějí zahojit, ale i v krku či v nose. Zlatý stafylokok produkuje toxiny, které se mohou dostat i do jídla. Stačí, aby měl kuchař na prstu ranku. Toxiny nezničí ani čtvrthodina vaření. Pokud kontaminované jídlo sníte, otrava se může projevit už po hodině bolestmi břicha, zvracením a průjmem. Do dvou dnů je po všem. Zvracení a průjem ničím netlumte. Pomoci vám ale může Carbosorb  (živočišné uhlí) v dávkách, které jsou uvedeny v příbalovém letáku.

Rýže, těstoviny i smažená vajíčka

Rýži a těstoviny po uvaření a vychladnutí schovejte do chladničky. Rychle se na nich množí bakterie Bacillus cereus. Vyvolá zvracení do 1 hodiny nebo průjem do 8 až 16 hodin. Příznaky ustoupí do 24 hodin. Před opětovnou konzumací přelijte těstoviny a rýži vroucí vodou. Milovníci řídkých smažených vajec, pozor! Salmonela vám připraví těžké chvilky, když maso a vejce nedostatečně tepelně upravíte. Objevit se může také v mléce a mléčných výrobcích. První příznaky mohou přijít už po dvanácti hodinách, ale i po třech dnech. Čekejte zvracení a zelený průjem. Problémy projdou po 4 až 7 dnech.

Zelené brambory

Jedovatý solanin se v bramborách koncentruje v klíčcích a zelených částech hlízy. Riziko otravy klesá, když klíčky a očka pořádně do hloubky vyříznete a zelené části odříznete.

Z chladicího pultu

Pokud se napijete z lesní studánky, ochutnáte domácí nepasterizované mléko nebo nedostatečně zpracujete maso, čekejte silné průjmy. Objevit se v nich může i krev. Průjmy se mohou objevit až o 2 až 5 dní od snědení kontaminované potravy. Bolestivé průjmu vás potrápit i týden. V balených bagetách z chladicího pultu, ale také v sendvičích, obložených chlebíčkách či v paštikách se zase může ukrývat bakterie Listerie. Nikdy je proto nejezte po datu určeném ke spotřebě. Otrava se neukáže ihned, průjem s horečkou se mohou objevit po pár dnech nebo po několika týdnech, kdy si na chlebíček už ani nevzpomenete. Listeria monocytogenes je nebezpečná pro těhotné ženy.

Hovězí maso, nepasterizované mléko

V mletém hovězím mase se nejčastěji ukrývá bakterie Escherichia coli, proto pozor při přípravě karbanátků a domácích hamburgerů. Průjem může tato bakterie vyvolat i po vypití nepasterizovaného mléka. Shigella je bakterie, která se do jídla dostane, pokud si po toaletě neumyjete ruce. Obrovské křeče v břiše, vodnaté průjmy a horečka trvá týden. První příznaky se objeví do týdne od snědení kontaminovaného jídla.

Zlatý stafylokok

Pokud sníte jídlo kontaminované zlatým stafylokokům, otrava se může projevit už po hodině! 

Osm rad, které omezí riziko nákazy na minimum

• Syrové maso krájejte vždy na jednom konkrétním prkénku, který nebudete používat na nic jiného. Měl by být dřevěný, protože dřevo má antibakteriální vlastnosti. Vždy po použití ho důkladně omyjte horkou vodou a saponátem.
• Maso mějte v chladničce položené tak, aby z něj nemohlo nic kapat na hotové potraviny pod ním.
• Důkladně si prohlédněte zboží, které kupujete. Pokud je to zpracovaný masný nebo mléčný výrobek nesmí mít porušený obal.
• Nejezte potraviny po záruce. Kontrolujte si data spotřeby.
• Pokud si kupujete sýr nebo pomazánku ve střívku, nejprve obal umyjte, potom teprve otvírejte!
• Otevřené výrobky, které nelze znovu uzavřít jsou určeny k přímé konzumaci.
• Myjte si ruce před jakoukoliv manipulací s jídlem.
• Nejezte jídlo z nafouknuté konzervy či sklenice s nafouknutým víčkem nebo pokud slyšíte unikat plyn při jejím otevírání.

Otrava klobásovým jedem

Otrava botulotoxinem - tedy klobásovým jedem, se může ozvat za 12 hodin, ale také za 3 dny. Neprojevuje se jen průjmy a zvracením. Objevit se může ochrnutí, potíže s dýcháním, polykáním, dvojité vidění nebo chraplavý hlas. Okamžitě volejte záchranku, potřebujete protijed! Lékaře vyhledejte i tehdy, jestliže v průjmu či zvratku najdete krev, vidíte rozmazaně, tuhnou vám končetiny, těžko se vám dýchá, nemůžete se vymočit, máte horečku nad 39 ° Celsia. Pro děti do pěti let a seniory je každá otrava velmi nebezpečná. Proto nečekejte, až se příznaky plně rozvinou a lékařskou pomoc vyhledejte při podezření na otravu jídlem okamžitě.

Autor: Lenka Kostková