Houbičky na nádobí jsou praktické, ale hodně nehygienické

Kuchyň je část bytu, kde se připravuje, skladuje a často i jí připravované jídlo. Proto patří mezi místnosti, kterým je třeba věnovat pozornost a pečlivou hygienu. A může jít i o zdánlivé maličkosti, které rozhodnou o tom, zda nás nepostihnou škodlivé infekční problémy.

mytí nádobí, myčka na nádobí, kuchyň, hygiena

Čistota používaných ploch

V kuchyni se vyskytuje několikanásobně více bakterií než v jiných částech domácností. Souvisí to s používáním potravin a s jejich zbytky, které častokrát na kuchyňské lince necháváme ležet. Pro zachování hygieny v kuchyni je třeba plochy kuchyňské linky (a to nejen pracovní desku) pravidelně čistit. Stává se, že rozlijete mléko, vykypí vám mléko, vypění právě otevíraná láhev s nějakým sladkým syceným nápojem. I když se vám to nezdá, částečky potravin se rozšiřují po všech plochách kuchyně. Pravidelně proto čistěte nejen pracovní desku, ale i vertikální plochy, jakými jsou například dvířka nebo i podlaha. Nejlépe papírovými nebo jednorázovými utěrkami.

Houbičky a utěrky

Snad nejdůležitější je, jaké pomůcky používáte na čištění kuchyně. Utěrky, kterými otíráte plochy kuchyňské linky by měly být používány pouze pro tento účel a pravidelně vyměňovány. Vyvarujte se "odkládání" mokrých hadrů v umyvadle. To se totiž stává ideálním místem pro šíření choroboplodných zárodků. A když si představíte, že takovou utěrkou pak máte otřít plochu kuchyňské linky, nedivte se, že vám po těle začne naskakovat husí kůži. Používat na mytí nádobí houbu není zrovna hygienické. Obsahuje totiž obrovské množství pórů, ve kterých se zachycují zbytky jídla z nádobí a ty ne vždy z houby dostanete ven. Pokud ji navíc necháte pohozenou mokrou jen tak v umyvadle, hygiena je to poslední, co ve své kuchyni najdete.

Myčka nádobí

Ideálním řešením hygienického mytí nádobí je myčka nádobí. Kromě toho, že je hygieničtější, šetří vodu, čas a námahu. A navíc se vyhnete neestetickému nádobí ve dřezu.

Kartáčky na nádobí

V případě, že nechcete zrovna investovat do myčky, máme jiné řešení. Hygieničtější než používat houbičky jsou určitě kartáčky na nádobí. Dají se lépe vyčistit od zbytků jídla, lépe schnou a nezůstávají mokré ani vlhké.

comments powered by Disqus


Podobné články


Jak uzpůsobit kuchyňskou linku, když v ní budou vařit rozdílně vysocí členové domácnosti?

Už dávno není pravdou, že se vaření věnují pouze ženy. Když muž žije samá a sám si vaří, je to jednoduché,...
více...

Kuchyňský ostrůvek - moderní a praktický doplněk kuchyňské linky

Kuchyňský ostrůvek je krásný a navíc i praktický doplněk kuchyně, který si bohužel nemůže vzhledem...
více...

Jak odstranit samolepky z předmětů? Zkuste fén, gumu nebo rostlinný olej!

Pryč je doba, kdy etikety na různých dózách a sklenicích byly lepeny lepidlem, které se hravě rozpouštělo...
více...

Dřevěná kuchyně je stále aktuální

Dřevěné kuchyně lze rozdělit do dvou základních skupin: kuchyně rustikální a hladké. Moderní...
více...

Jak vybrat digestoř do kuchyně?

Digestoř je vkusný a účelový doplněk kuchyně. Při jejím výběru je třeba kDigestoř je vkusný a účelový...
více...

Tipy, jak stolovat a vařit v malé kuchyni

Vařit v malé kuchyni je někdy o nervy. Rozpálený hrnec není kam odložit, navíc se vám neustále něco někde...
více...

Jak vybrat ideální kuchyni?

Kuchyně byla odnepaměti centrem dění domácnosti. Neplnila jen funkci stolování, ale i funkci společenskou, kde se...
více...

Rekonstrukce kuchyně - nové trendy a technická řešení

Jak na rekonstrukci kuchyně? Výměna jádra se vás možná netýká, ale vaše kuchyň je už dávno předmětem vašich...
více...

Zděné kuchyně - historie a originální současnost - 2.část

Na stavbu zděné kuchyně je možné použít různé druhy stavebních materiálů. V případě, že se má kuchyň...
více...

Zděné kuchyně - historie a originální současnost - 1.část

Jednou z možností, jak si zajistit zařízení kuchyně, je použít namísto běžného kuchyňského nábytku stavební...
více...