Formy alergie, které nejsou tak běžné, ale i tak znepříjemňují život

Denně přicházíme do styku s různými chemickými sloučeninami, produkty a jídlem, které považujeme za zcela běžné, nedělají nám žádné problémy. Nebo si jen myslíme, že jejich používání je bez následků a problémy připisujeme něčemu jinému. Někdo je citlivý více a někdo vůbec. A přece existují lidé, kteří musí číst všechno, co použijí, studovat složení krémů, kosmetiky, ba dokonce jídla a nápojů. Nemohou si dopřát chutný nápoj, zákusek, mléko ... musí přemýšlet s čím si umyjí vlasy, jaké plomby používá zubní lékař. Pokud jsou méně obezřetní, může je to stát i život.

Formy alergie, které nejsou tak běžné, ale i tak znepříjemňují život

Mezi časté kontaktní alergeny patří lékové alergeny,

které se nacházejí v mastech obsahujících antibiotika, ale i v jiných mastích či krémech a očních kapkách. Kosmetické alergeny se vyskytují v dekorativní kosmetice, šamponech, mýdlech, voňavkách, lacích a barvách na vlasy, zubních pastách, lakách na nehty apod. Pokud máme alergii na některé složky běžně používané v kosmetice, nezbývá nám nic jiného pouze číst ... číst a číst přibalené letáky o složení produktu. Další mohou být alergeny v oblečení jako barviva, změkčovadla, škroby, knoflíky, spony, háčky, kůže, guma, bižuterie. Stejně může alergii způsobovat aviváž, prášek na praní, mýdlo ... profesní alergeny jsou cement, všechny výrobky s obsahem chromu, kovy s obsahem niklu, barviva, laky, tinktury, pryskyřice, exotická dřeva, potraviny zejména rostlinného původu , latex ... Nejhorší je pokud jsme alergičtí na několik složek.

Parabeny jsou další skupinou

Estery kyseliny parahydroxybenzoové jsou konzervační látky, často používané při výrobě kosmetických přípravků (krémy, pleťová mléka, rtěnky ...) a léků k zevnímu použití. Najdeme je jako konzervanty v různých produktech denní spotřeby - tuky, oleje, lepidla, laky, ředidla ... Quaternium 15 se běžně používá jako konzervační přísada v mnoha produktech. Najdeme ho hlavně v kosmetice a čisticích prostředcích. Tato látka, uvolňuje formaldehyd.

Velké problémy dělají i parfémy obsažené v produktech

Vyskytují se téměř všude - krémy, zvlhčovače a osvěžovače vzduchu, hygienické prostředky a pomůcky. Alergii dále způsobují různé kovy a jejich sloučeniny. Chrom je nejčastější alergen a nachází se prakticky všude. Kobalt a soli kobaltu jsou součástí mnoha kovů, které se používají v průmyslu a domácnosti. Alergii vyvolává již malé množství zmíněného kovu. Kovy najdeme stejně v tetování a barvách. Peruánský balzám obsahuje množství různých látek, které nejsou všechny přesně definovány, a jejich obsah není vždy stejný. Používá se v průmyslu a potravinářství. Najdeme ho v lécích, kosmetice, barvách, zubním lékařství a dokonce i v potravinách - koření a čaje. Může být obsažen opravdu všude a na obalu produktu bývá uveden pouze vzácně. Tento zdánlivě nepatrný produkt však může nadělat člověku, který je na něj alergický značné problémy. Nejčastěji jsou různé otoky sliznic, problémy s dásněmi, trávením ...

Existuje nesčetné množství alergenů a lidé, kteří trpí na tyto alergie, mají ztížený život, a nemohou plnohodnotně fungovat

Je to o neustálém odpírání i běžných v životě nezbytných věcí. Při alergii na gumu člověk nese přijít do kontaktu s ničím, co obsahuje tuto složku. Alergie se projevují zpravidla po několika hodinách a dnech, kdy se alergen dostane přes kůži do krve. Projevy jsou různé - od zarudnutí kůže až přes těžké formy selhávání orgánů, otoky ... až po smrt.

Alergie na potraviny není až tak častá, mnohem častěji jde o intoleranci

Ačkoli potravinová intolerance není přímo život ohrožující, její vliv by se neměl nikdy podceňovat. Postižené osoby mají ztíženou schopnost vést normální zdravý život. Projevy bývají hlavně nafukování a neustálá únava. Klasická alergie, která se projeví při styku s určitou potravinou (jako např. na arašídy nebo mořské plody), je charakteristická okamžitou a často silnou reakcí imunitního systému. Příznaky jsou podráždění pokožky, kýchání, otoky, průjem, zvracení až smrt již po jediném soustu arašídy či ústřice ... 

comments powered by Disqus