Zdravé kombinace bylinek, masa a koření

Některé potraviny jsou zdravé a chuťové výrazné samy o sobě. Jiné tvoří nerozlučné páry. Třeba takové klasické vepřové se zelím. Ale nebojte se ani jiných kombinací, které dokáží vykouzlit divy.

bylinky, maso, rozmarýn, zelený čaj

Ryba a brokolice

Tato nízkokalorická kombinace plná živin díky svému složení dokáže bojovat s rakovinou. Mnohé ryby, jako například losos nebo makrela, obsahují hodně selenu. V kombinaci s brokolicí, která je bohatým zdrojem sulforafanu, jsou tyto látky mnohonásobně účinnější, než když jejich konzumujete samostatně.

Červené víno a mandle

Antioxidant resveratrol ve víně a velká dávka vitaminu E v mandlích jsou skvělými pomocníky pro cévy a pro srdce.

Steak a rozmarýn

Rozmarýn významně přispívá k eliminaci karcinogenních látek, které vznikají při tepelné úpravě masa nad 160 stupňů. Tímto způsobem si tedy zajistíte mnohem zdravější pokrm. Na hovězí steak vyzkoušejte marinádu z rozmarýnu, olivového oleje, soli a citrónové šťávy.

Zelený čaj a citronem

Tato chutná kombinace, díky které se vám bude snadněji dodržovat pitný režim, je zároveň prevencí proti rakovině a pomáhá při hubnutí. Vitamin C obsažený v citrónu zajišťuje lepší vstřebávání zdraví prospěšných katechinů v zeleném čaji.

Vepřové maso a kyselé zelí

Kvašená zelenina pomáhá při trávení bílkovin obsažených v mase a také s nadýmáním, pálením žáhy či bolestmi břicha. Kyselé zelí zároveň podpoří tvorbu probiotických bakterií, které nabudí váš imunitní systém.

Kurkuma a pepř

Tato silná kombinace porazí záněty v těle, útočí na vysoký cholesterol a je prospěšná pro játra. Pepř zároveň tělu pomáhá vstřebat kurkumin, který vědci spojují s prevencí rakoviny, cukrovky a mnoha dalších civilizačních chorob.

comments powered by Disqus


Podobné články


BIO má smysl, ale zůstaňte nohama na zemi!

BIO není jen zbytečný humbuk a vyhozené peníze. Určitě se vyplatí investovat do zdraví na tom správném...
více...

Chřest zpestří jídelníček, posílí kosti a zažene únavu

Chřest nebo také lidově špargl je zdravá zelenina. Ale není zdraví prospěšná všem. I zde platí některá...
více...

Jak zbavit přírodní cestou ovoce a zeleninu nebezpečných pesticidů?

Umýt ovoce a zeleninu pod tekoucí vodou, to je základ, který dělá doma většina z nás. Ale k odstranění...
více...

Zdravé vaření a úklid? Stačí pět pomocníků a máte vyhráno!

Nemáte nafukovací kuchyň a máte pocit, že se vám v ní hromadí spotřebiče, které vůbec nepotřebujete?...
více...

Máslo je snadné vyrobit, ale...

I přes snahu, vnutit nám lehce roztíratelné margaríny, patří tradiční a hlavně čerstvé máslo do zdravého...
více...

Sladíte zdravě? Pozor na med!

Stále posloucháme a čteme, jak je rafinovaný cukr nezdravý. Proto někteří lidé, ve snaze žít zdravě,...
více...

Duben přeje sběru kopřiv

Jedno přísloví říká, že v březnu vlezeme za kamna a v dubnu se od nich ještě nehneme. Ale to by byla škoda,...
více...

Medvědí česnek - aromatická bylinka pro zdraví, energii a paměť

Medvědí česnek je jedna z prvních jarních bylinek, které si můžeme volně v přírodě natrhat. Vyskytuje se...
více...

Hubnutí v sedmi důležitých krocích, které nezná jo-jo efekt

Hubnutí je u mnoha žen na jaře tématem číslo jedna. Ale jedna věc je pár dní nezdravé diety, když se...
více...

Mléčné výrobky konzumujte v přiměřeném množství, ale těm nízkotučným se raději vyhněte!

Konzumace nízkotučných potravin nevede k tolik vytoužené změně hmotnosti. Přesto si to musela většina z nás...
více...