lidé žijící ve větších městech s znečistěným ovzduším, kuřáci jako i alkoholici, starší lidé a také ženy užívající antikoncepci. Vitamin C je citlivý na oxidaci a teplo. Rozkládá se nejen při tepelné úpravě a vaření, ale v i jiném, běžném zpracování ovoce a zeleniny, jako je loupání, krájení a jiné. Vařením dochází k největší ztrátě vitaminu C, mnohem šetrnější je tepelná úprava nad parou. V ovoci a zelenině se tento vitamin vyskytuje v největším množství. Doporučená denní dávka vitaminu C je 75 mg u zdravého člověka, u nezdravého organismu je třeba tyto dávky vícekrát znásobit, účinky některých léků ničí tento vitamin.
Lidský organismus má tu nevýhodu na rozdíl od jiných živočichů, že si vitamin C nedokáže vyrobit sám. Do organismu se dostává pouze z přírodních zdrojů, které tento vitamin obsahují, jako jsou: šípky, limetka, citron, pomeranč, grapefruit, brambory, česnek, ředkvičky, celer, cibule, rajčata, papája, kapusta, zelí, listová zelenina, mrkev, zelený hrášek, brokolice, černý rybíz, maliny, borůvky, jahody, květák, špenát, křen, kiwi, brusinky, bazalka, kajenský pepř ... jeho největším zdrojem je především ovoce a zelenina.
Nedostatek vitaminu C (a avitaminóza) se projevuje menší pevností cévních stěn vlásečnic a kapilár, krvácením z nosu, zvýšenou kazivostí zubů případně jejich vypadáváním, narušením stavby kostí zejména v dětském věku, deformací kloubů, sníženou odolností proti infekcím, zvýšenou únavou a malátností, depresemi, žaludečními problémy případně žaludečními vředy, snížením počtu červených krvinek, časté nachlazení, pomalé hojení ran, citlivé sliznice, nadváha, poruchy spánku, katary a také bronchiální astma.
Pokud by nastala taková situace, může se projevit podrážděním žaludku a zažívacího traktu, způsobit průjem, nadýmání, nebo alergickou reakcí na pokožce. Při dlouhodobých zvýšených dávkách se mohou tvořit ledvinové kameny. Tělo si nevytváří zásoby tohoto vitaminu, přebytky se vylučují z těla přirozenou cestou močí.
podporuje vstřebávání železa, stimuluje tvorbu bílých krvinek, vývoj kostí, zubů, chrupavky a podporuje jejich zdravý růst. Je silný antioxidant, ochraňuje buňky v těle. V potravinářském průmyslu se využívá k omezení oxidace potravin, obvykle se na etiketě dočtete, že obsahuje kyselinu askorbovou.
při tvorbě kolagenu• vstřebávání živin a stopových prvků jako je vápník, železo, aminokyseliny• neutralizuje rakovinotvorné látky• podporuje imunitní systém organismu• napomáhá regeneraci tkání• příznivě ovlivňuje léčení nemocí• je důležitý při snižování hmotnosti těla• podporuje zásobování krve železem• zpomaluje proces stárnutí• je významným antioxidantem, zbavuje tělo škodlivých toxických látek přirozenými cestami• snižuje hladinu krevního cholesterolu a pomáhá s jeho přeměnou na žlučovou kyselinu• pomáhá v odolnosti proti alergiím• preventivně působí proti virovým i a bakteriálním infekcím
Pokud jste nachlazení, případně pociťujete zvýšenou psychickou nebo fyzickou zátěž, je vhodné krátkodobé užívání až do 500 mg vitaminu C denně, ať už v potravinách nebo formou potravinových doplňků.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez předchozího písemného souhlasu zakázáno.
Stránka Naše návody používá cookies. Více informací zde.