Víno na talíři a v kuchyni

Hroznové víno právem naleží mezi nejzdravějším druhy ovoce. Plody obsahují vitaminy (C, E a skupiny B), barviva, minerální látky a stopové prvky. Z minerálních látek je to  velmi důležitý draslík, který se účastní při vylučování škodlivin z těla, řízení srdečního rytmu, ale pomáhá i při činnosti mozku. Vláknina, obsažená ve slupkách, podporuje správnou činnost střev. Hrozny mají močopudný účinek, při kterém se z těla vyplavují škodlivé látky. Hroznové víno pomáhá od únavy a deprese. Má velkou výživovou hodnotu, kterou se řadí mezi energetické bomby. Proto je vhodné i sportovce, pacienty a lidi v rekonvalescenci.

ovoce, víno

Červené nebo bílé

To, jak působí hrozny na organismus, závisí také na jeho barvě. Jasně červené jsou vhodné při plicních chorobách a astmatu. Červené až modré čistí organismus od solí a kyselin, pomáhá při kožních problémech a při chudokrevnosti, ale i při katarech dýchacích cest. Bílé hrozny se doporučují, kromě plicních onemocnění i při problémech s játry, při začínající impotenci a křečových žilách. Plody i šťáva v malém množství léčí žaludeční, střevní akutní i chronické katary. Nezávisle od barvy snižuje konzumace hroznů hladinu špatného LDL cholesterolu, zatímco hladina dobrého HDL cholesterolu v organismu stoupá. Asi nejznámějším produktem vinné révy je víno, které se získává kvašením hroznové šťávy. Právě ta je pro nízký obsah dusíkatých látek a tuků vhodná při chorobách s vysokými horečkami, neboť poskytuje tělu energii a tím i osvěžení. Má příjemné aroma a sladkou chuť a napomáhá vylučování trávicích šťáv. Neměla by se přislazovat, protože se tím ničí ovocný - hroznový cukr.

Neztratí se ani v kuchyni

Rozinky - sušené bobule obsahují velké množství cukru a tak slouží k dochucení obilné potravy, přidávají se do sladkých moučníků, ale i do pikantních zeleninových salátů či orientálních jídel. V některých oblastech se rozinky používají při výrobě dezertních vín nebo na zlepšení kvality domácích vín. V kuchyni se neztratí ani vinný ocet. Jeho charakteristická hnědá barva, kořeněná vůně a sladkokyselá chuť pomůže dotvořit nejeden recept. Hrozny můžeme v syrovém stavu použít při výrobě salátů, na zpestření studených mís či jednohubek, hlavně sýrových. Kombinace rokfóru a bobule hroznů je opravdu vynikající. Základním pravidlem, ať už při konzumaci hroznů nebo jeho zpracování, je mít kvalitní zdroj. Důležité je, kupovat hroznové víno čerstvé a nepřezrálé, střední velikosti, s pevnou slupkou a šťavnatou, masitou dužinou. Jenom tak bude výborně chutnat a prospěje i našemu zdraví.

comments powered by Disqus


Podobné články


Švestky - lokální ovoce s fantastickými zdravotními účinky

Máte rádi švestky, švestkové knedlíky nebo třeba švestková povidla? Tak to vám za jejich konzumaci vaše tělo...
více...

Dieta není cesta ke štíhlé postavě, ale zdravá strava ano

Krásná a štíhlá postava, to není postava bez tuku, přestože si to mnohé ženy myslí. Tuk tělo pro své...
více...

Hubnutí ovlivňují hormony a my můžeme ovlivnit jejich produkci

Držíte nejrůznější diety, omezujete se v kalorickém příjmu potravin a nehubnete? Na vině jsou hormony! Ale...
více...

Léto přeje hubnutí, jen je třeba grilovat, pít a nakupovat s rozmyslem

Léto přeje hubnutí, ale na druhou stranu snáze odhalí nedokonalosti postavy. V létě na nás nečíhají kalorické...
více...

BIO má smysl, ale zůstaňte nohama na zemi!

BIO není jen zbytečný humbuk a vyhozené peníze. Určitě se vyplatí investovat do zdraví na tom správném...
více...

Jak zbavit přírodní cestou ovoce a zeleninu nebezpečných pesticidů?

Umýt ovoce a zeleninu pod tekoucí vodou, to je základ, který dělá doma většina z nás. Ale k odstranění...
více...

Jablečná dieta a detoxikační kúra zároveň, která trvá pouze tři dny

Potřebujete rychle zhubnout do šatů nebo jen nastartovat éru zdravějšího stravování? Zkuste pro začátek...
více...

Bolest a zánět kloubů může mít svůj původ v nevhodné stravě

Bolest kloubů umí pěkně potrápit. A proč vlastně bolí klouby? Protože v nich probíhá zánět. Ten může mít...
více...

Domácí kefír je mnohem zdravější a jeho výroba není vůbec složitá

O zdravém účinku kefíru není pochyb. Pochybovat ale můžeme o některých kefírových nápojích z pultů...
více...

Sedm kroků ke zdraví

Zdravá strava, to je nejen štíhlá postava, ale také zdravé trávení. A tohle je u někoho problém a začarovaný...
více...