Optimální rovnováha kyselin a zásad, tělo disponuje dostatkem pufrovacích látek na vyrovnání každého přílivu kyselin či zásad.
Latentní acidóza. Krev má sice v důsledku své velké samoregulovací schopnosti ještě dobré pH hodnoty, ale ve zplodinách ostatních orgánů již převažuje odpad kyselinový. Experti v tomto stádiu objeví u pacientů jisté chorobné příznaky, i když se tento ještě necítí vysloveně nemocný. Takoví lidé si většinou stěžují na nevysvětlitelnou únavu, zácpu a bolesti žaludku.
Akutní acidóza. Rozumí se tím kyselý odklon od acidobazické rovnováhy. Může jít také o projev infekčního onemocnění. Infekce totiž nutí tělo na takové protiopatření, jako je horečka, zácpa, záněty, zvýšené vylučování moči. V souhrnu se jedná o pochody, které mají za následek kyselé reakce látkové přeměny nebo je zesilují. Po překonání nemoci se látková přeměna opět normalizuje - pokud je k dispozici dostatečná rezerva zásad. Při nedostatku zásad přetrvává sklon k návratu acidózy a s tím spojené chorobné odpovědi těla v podobě zmíněných "kyselých" opatření.
Chronická acidóza. Tato forma se projevuje často až drastickým klinickým obrazem nemoci, nejednou připisované "neznámým" příčinám (např. při revmatismu).
Lokální acidóza. Jde o takové stavy, jako srdeční infarkt, mozková příhoda. Příčinou mohou být poruchy prokrvení v důsledku vysoké srážlivosti krve (kyselinové ztuhlosti červených krvinek), aterosklerózy. Nebo může jít o nedostatek kyslíku způsobený klesající tekutostí krve. V nejhorším případě se céva tak ucpe, že část srdečního svalu nebo mozku se zcela uzavře od přívodu kyslíku, tkáň se udusí a umírá.
Nezvratná kyselinová katastrofa může mít mnoho podob - od selhání ledvin přes smrtelný infarkt a rakovinu až po diabetické kóma. Naše tělo si sice tvoří z materiálu dodaného výživou své zásady, ale nemůže si je utvořit samo. S kyselinami je to naopak, ty si tělo produkuje v procesu látkové přeměny. Navíc, kyseliny vznikají tehdy, když člověk příliš či příliš rychle jí, protože tím dochází ke kvašení v trávicím traktu. Neměli bychom podceňovat ani množství kyseliny, kterou přijímáme v nápojích obsahujících kyselinu uhličitou - i to vede ke kyselinové zátěži. Ani stresové stavy nejsou nepřehlédnutelné: aktivizují celou látkovou přeměnu, a tak i kyseliny se tehdy produkují ve zvýšené míře. Účinek kyselin závisí jednak na jejich množství, jednak od jejich koncentrace. Hodnota pH nesmí klesnout pod 7 a převýšit 7,6. Jiné hodnoty mimo těchto mohou vést dokonce až k smrti. Je však velmi ojedinělé, aby člověk potřeboval neutralizovat zásady.
čerstvé ovoce a zeleninu, a kdyby nepil alkohol a kávu, zřejmě by si nemusel dělat starosti s překyselením. Ale jelikož jíme i maso, cukr, moučná jídla, kávu a alkohol, náš organismus je pravděpodobně překyselený. Příznakem překyselení je například únava po jídle. I obvyklý sladký dezert po jídle zvyšuje hladinu kyseliny v těle.
při konzumaci masa, ryb, drůbeže, vajec a mléka spolu se sacharidy, jako jsou brambory, rýže, těstoviny nebo chléb. Tedy v podstatě naše klasické stravování. Jenže bílkoviny potřebují na strávení kyselinu a sacharidy zase zásady. Tak se zásady a kyseliny při takové kombinaci jídla navzájem eliminují a trávení je ztíženo.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez předchozího písemného souhlasu zakázáno.
Stránka Naše návody používá cookies. Více informací zde.