Rýže, podávaná jako hlavní jídlo

Datum článku: 27. 11. 2013

Když se řekne rýže, obvykle to v nás evokuje asociace spojené s Asijským kontinentem a jejich chutným jídelníčkem. Rýže i v našich zeměpisných šířkách zdomácněla natolik, že mnozí z nás si už dnes jen těžko představí svůj jídelní lístek bez této vzácné a chutné suroviny. O rýži a jejím zpracování bychom vám chtěli prozradit víc. Seznámíme vás s postupy při přípravě rýže, kterou můžete konzumovat i jako hlavní jídlo. Doufáme, že alespoň jeden z receptů vás zaujme a pochutnáte si na zdravé a chutné rýži.

Rýže, podávaná jako hlavní jídlo

Bylinková rýže

Suroviny: 5 mladých cibulek s natí, 2 stroužky česneku, 4 žampiony, 200 g rýže, 100 g másla, 1 PL olivového oleje, saturejka, slepičí bujón, 2 PL různých bylinek - čerstvých nebo sušených (pažitka , bazalka, tymián).
Postup:  Na másle a oleji zpěníme nakrájenou cibuli, plátky česneku a žampiony. Přidáme propláchnutou rýži, orestujeme, přidáme sekané čerstvé (sušené) bylinky, zalijeme vývarem ze slepičího bujónu a dochutíme solí a saturejkou. Rýži dusíme pod pokličkou do měkka - podle druhu rýže.

Mexická rýže

Suroviny:250 g rýže, 200 g měkké klobásy, 4 lžíce rajčatového protlaku, 100 g sterilovaného hrášku, 2 cibule, 2 lžíce oleje, masový vývar, sůl.
Postup: Nadrobno nakrájenou cibuli zpěňte v rozpáleném oleji, přidejte spařenou rýži, osmahneme, přimíchejte rajčatový protlak a sterilovaný hrášek. Zalijeme vývarem, osolíme, přimícháme oloupanou a nakrájenou klobásu a přikryté dusíme do měkka.

Smažená zeleninová rýže

Suroviny: 16 ks rýžového papíru , náplň: rýže, zeleninový vývar, olej, 200 g míchané zeleniny, 100 g strouhaného tvrdého sýra, mletý bílý pepř, nasekané bylinky, sůl.
Postup: Rýži uvařenou v zeleninovém vývaru nechte vychladnout. Zeleninu spařte a pokrájejte na menší kousky. Bylinky nadrobno posekejte. Do vychladlé rýže přidejte pokrájenou zeleninu, posekané bylinky a nastrouhaný tvrdý sýr. Posolte, okořeňte mletým bílým pepřem a promíchejte. Jednotlivé kousky rýžového papíru namočte do teplé vody, aby změkly. Dva změklé rýžové papíry dejte na sebe. Do středu papíru dejte připravenou nádivku a vhodně složte do role. Naplněné rolky osmažte v pánvi na rozpáleném oleji z obou stran.

Autor: Martina Dvořáková