Potraviny dokáží prodloužit, ale i zkrátit život

O tom, jak je nebezpečné sníst, co nám přijde pod ruku se vedou nekonečné diskuze. Přesto když máme hlad často tuto informaci házíme s klidem za hlavu. Hlavně, že zasytíme nejen žaludek, ale i své chuťové buňky a to, že si tím zbytečně krátíme život, nás v tu chvíli ani nenapadne. Samozřejmě, že občas se s tím naše tělo vyrovná, ale časem si řekne dost a my se budeme divit, jakým zdravotním problémům budeme čelit!

potraviny, zdraví, život, délka života, zdravá strava

Zdravá výživa je základ

Chceme jen instinktivně zahnat hlad, nebo i udělat něco pro své zdraví? Základ totiž spočívá ve správné výživě. Odborníci na zdravou výživu přišli se seznamem některých druhů potravin, které mají pozitivní a negativní účinek na náš organismus.

1. Prospěšné pro organismus

  • obsahují mnoho výživných látek
  • mají schopnost dodávat buňkám takové látky, které podporují jejich obnovu a regeneraci
  • zabraňují opotřebovávání orgánů a stárnutí organismu
  • při trávení vůbec nebo téměř vůbec nezatěžují tělo
  • nezanechávají odpadní látky, tělo je zpracuje a zužitkuje celé
  • nemáme pocit tíhy a nafukování v žaludku
  • po jejich konzumaci se cítíme svěží, plní energie a vitality
  • některé však zasytí na kratší dobu

2. Málo prospěšné až škodlivé

  • obsahují jen minimum výživných látek potřebných pro tělo
  • nepodporují regeneraci buněk orgánů a tělo stárne rychleji
  • při trávení se organismus s nimi pořádně potrápí
  • celkově zatěžují, člověk se po jejich konzumaci cítí unavený, malátný, těžkopádný, jen si"lehnout si a spát"
  • zanechávají odpadní látky, tělo je nedokáže zpracovat celé
  • v žaludku pocity tíhy, plnosti, nadýmání
  • zasytí na delší (ale za jakou cenu?)

Potraviny podporující regeneraci buněk a tak chránící před stárnutím organismu

  • celozrnný, ovesný, ječný, žitný chléb
  • neloupané obilí, ovesné vločky, neloupaná rýže (mnoho výživných látek se nachází právě ve slupce, proto jí odstraněním se potravina výživově znehodnocuje)
  • sójové mléko, ementál, parmezán, biojogurtu, acidofilní mléko s probiotickou kulturou
  • biopotraviny
  • kuře, husa, krůta (nikoliv však připraveny pečením a smažením, protože při vysoké teplotě, která při nich vzniká, se vytvářejí škodlivé karcinogenní látky, nejlepší tepelná úprava masa je v páře, popřípadě dusit)
  • losos, mořský pstruh, sleď, krevety, ústřice, plody moře
  • rajčata, paprika, špenát, mrkev, petržel, zelí, kapusta, brokolice, kukuřice, pórek
  • cibule, chřest, česnek, fazole, klíčky luštěnin, sója, výrobky ze sóji kromě sójové omáčky, řeřicha, houby
  • jablka, třešně, jahody, meruňky, broskve, banány, rybíz, citrusové plody, maliny, hrozny, červený a žlutý meloun, ostružiny, ořechy
  • olivový, lněný, řepkový olej
  • většina minerálních vod (ale střídat, nepít delší dobu jednu značku)
  • černý a zelený čaj
  • rybí polévky
  • červené víno (střídmě)
  • majoránka, červená paprika, tymián, bazalka, skořice, zázvor, estragon, máta, pažitka, rozmarýn, šafrán, mateřídouška
  • zvláště protirakovinotvorné jsou růžičková kapusta, zelí, květák, česnek, rajčata a ječmen

Potraviny urychlující odumírání buněk a tím stárnutí organismu

  • bílý chléb, koláče
  • loupaná rýže, průmyslově vyráběné sýry
  • tmavé maso, uzeniny, salámy, párky, šunka a jiné masové průmyslové výrobky
  • slanina, sádlo, škvarky, mozeček, ledvinky, paštiky z vepřového masa
  • smažené ryby a ryby v solné marinádě
  • zelenina vypěstovaná za pomoci průmyslových hnojiv
  • hranolky, chipsy
  • všechna smažená jídla (řízky, smažený sýr, krokety ...)
  • majonéza
  • sladké moučníky, zákusky s máslem, mražené krémy, sušenky, dorty
  • ztužené tuky na smažení, oleje lisované za tepla
  • sladké limonády, ovocné sirupy koupené v obchodě - plné umělých sladidel a barviv
  • hotové polévky ze sáčku
  • tvrdý alkohol
  • pepř, chilli, kari, hořčice, sojová omáčka

I vy jste se právě dozvěděli,

že většina potravin, které denně konzumujete, patří právě do té druhé skupiny? Nejste sami! Pokusme se proto zařadit do svého jídelníčku něco i z těch tělu prospěšných potravin. Ono se nám to na "stará kolena" zúročí! Vliv nehodné stravy na organismus je totiž dlouhodobý proces a projeví se až po letech vznikem nejrozmanitějších zdravotních potíží.

comments powered by Disqus


Podobné články


Příprava vitaminů na zimu

Konzumovat ovoce a zeleninu je pro naše duševní a tělesné zdraví nezbytné. Odborníci na výživu a lékaři...
více...

Letní nakupování potravin a jejich bezpečná konzumace

Vaření a konzumace jídla má v létě svá specifika. Vše začíná vhodným nákupem, pokračovat by mělo správným...
více...

Léto přeje hubnutí, jen je třeba grilovat, pít a nakupovat s rozmyslem

Léto přeje hubnutí, ale na druhou stranu snáze odhalí nedokonalosti postavy. V létě na nás nečíhají kalorické...
více...

Chřest zpestří jídelníček, posílí kosti a zažene únavu

Chřest nebo také lidově špargl je zdravá zelenina. Ale není zdraví prospěšná všem. I zde platí některá...
více...

Chybí vám energie? Dejte si energetický nápoj z řepy!

Stává se vám, že se cítíte bez energie? Ale jak s tímto pocitem naložíte? Energii je třeba nejen komentovat, ale...
více...

Artyčoky v kuchyni, to není jen skvělá záležitost gurmánů

Artyčok je rostlina, podobná a dokonce i příbuzná bodláku. Jedná se o teplomilnou trvalku, která pochází ze...
více...

Letní jídelníček pro zdraví a štíhlou postavu

Letní teploty často zahání chuť na jídlo. Ale jíst je potřeba i v létě, jen jídelníček by měl být...
více...

Zdravé oči díky stravě bohaté na beta karoten a lutein

Zdravé oči, to je nejen genetický předpoklad, ale i zdravá strava. Není to nic složitého. Běžně dostupné ovoce,...
více...

Ženské nemoci nemusí propuknout, když do stravy zařadíte ty správné potraviny

Zdravá strava by měla být především vyvážená. Nezdravé jednostranné diety nebo hladovění na kráse ani zdraví...
více...

Ovoce a zelenina se převážně dováží v technicky možném stavu, ne ve stavu zralosti

Naše obchody jsou neustále plné plodin, na které jsme byli dříve zvyklí pouze sezónně. Jenže vše má své pro...
více...