Pohankové placky posílí vaši imunitu a cévy

Pohanka je skoro zapomenutá, ale zdravá potravina. Obsahuje 12-15% bílkovin, tuky jsou v ní zastoupeny zejména nenasycenými mastnými kyselinami. Obsah škrobu představuje 55-70%. Cenné je i zastoupení vitaminů - C, B1, B2 a E a minerálních látek - vápníku, draslíku, železa, mědi, selenu, manganu a zinku. A zajímavé jsou i její přínosy v přírodní medicíně.

pohanka, obiloviny, zdraví, zdravá strava

Rutin v pohance

Pohanka má léčivé účinky zejména pro obsah rutinu - vitaminu P, který působí příznivě na srdce, cévy, játra a posiluje imunitní systém. Pohanku ocení zejména lidé, kteří mají sklon nebo již trpí nemocemi cév, zejména žil a při nemocech trávicího systému. Pohanka neobsahuje lepek, proto je vhodnou potravinou také pro lidi, kteří trpí celiakií - vrozenou autoimunitní chorobou, která se vyznačuje přecitlivělostí sliznice tenkého střeva na lepek v potravě.

Recept na pohankovo-zeleninové placky

  • Budeme potřebovat: 2 menší cukety, 2 větší mrkve, 4 stroužky česneku, ½ šálku pohanky, 3 vejce, 100 g celozrnné mouky, 1 kávová lžička soli, pepř, petrželka, majoránka dle chuti, strouhanka na obalení, olej na opečení
  • Postup: Pohanku si přesypeme na sítko a omyjeme pod tekoucí vodou, zalijeme jedním šálkem vroucí vody. Vaříme odkryté asi 2 - 3 minuty. Přikryjeme a necháme dalších 20 minut dojít a nabobtnat. Zeleninu nastrouháme na jemném struhadle, přidáme uvařenou vychladlou pohanku, vejce, pepř, sůl, prolisovaný česnek, nasekanou petrželku, majoránku, v případě potřeby zahustíme moukou. Dobře promícháme a necháme chvíli odstát. Formuji placky nebo karbanátky, které namočíme do rozšlehaných vajíček, obalíme ve strouhance a krátce opečeme z obou stran.

Tip na vaření pohanky

Při vaření pohanky použijte pouze tolik vody, abyste ji nemuseli vylévat. Ztratily by se hodnotné výživové látky.

comments powered by Disqus


Podobné články


Houby prospívají zdraví, jsou zdrojem vitaminů a prevencí civilizačních chorob

Jedni je nesnášejí, druzí milují a jiným dělá radost je sbírat a rozdávat. Určitě jste uhodli, že budeme...
více...

Potřebuje nenásilnou formou zhubnout pár kilogramů? Zkuste volumetrickou dietu!

A je to zase tady. Podzim a s ním přichází i větší chuť k jídlu, kterou si odůvodňujeme tím, že kabát...
více...

Dieta není cesta ke štíhlé postavě, ale zdravá strava ano

Krásná a štíhlá postava, to není postava bez tuku, přestože si to mnohé ženy myslí. Tuk tělo pro své...
více...

Kukuřice - zlato z našich polí

Kukuřice je plodina, která má mnoho využití. Proto je také právem nazývána plodinou třetího tisíciletí,...
více...

Hubnutí bez striktní diety? Ano, je to možné!

Štíhlá postava, to není jen snadnější pohyb. To je především utužení zdraví a prevence civilizačních chorob....
více...

Káva pro návštěvy, obilninový nápoj pro domácí

Káva je chutný, ale návykový nápoj, který nemusí každému dělat dobře. Hlavně, pokud kávu občas pijeme jako...
více...

Čerstvé bylinky dodají pokrmům úžasnou chuť a nezaměnitelnou vůni

Asi se všichni shodneme na tom, že vařit bez koření prostě nejde. Proto sušená jednodruhová koření nebo...
více...

BIO má smysl, ale zůstaňte nohama na zemi!

BIO není jen zbytečný humbuk a vyhozené peníze. Určitě se vyplatí investovat do zdraví na tom správném...
více...

Chřest zpestří jídelníček, posílí kosti a zažene únavu

Chřest nebo také lidově špargl je zdravá zelenina. Ale není zdraví prospěšná všem. I zde platí některá...
více...

Jak zbavit přírodní cestou ovoce a zeleninu nebezpečných pesticidů?

Umýt ovoce a zeleninu pod tekoucí vodou, to je základ, který dělá doma většina z nás. Ale k odstranění...
více...