Pití pro život

Datum článku: 9. 5. 2013

Proč pít? Abychom přežili! Víte, že v létě může dospělý člověk denně ztratit až několik litrů tekutin? Ty je třeba neustále doplňovat. Jinak se lidé začnou cítit unaveně, malátné. Rozbolí vás hlava. Člověk se hůře soustředí, ztrácí výkonnost, ale i odolnost vůči chorobám. Nikdy nečekejte na žízeň! Žízeň je pozdní signál nedostatku tekutin.

Pití pro život


Pravidelný pitný režim

však není důležitý pouze pro ty, kteří pracují manuálně v teple či sportují. Zejména letních vedrech je příjem tekutin důležitý pro každého. I pro lidi, kteří sedí celý den před počítačem, i pro děti ve školách, i pro seniory. Základní poučka je jednoduchá: Čím více se člověk potí, tím více vody musí vypít. Ale ne najednou, ale postupně.


Příjem tekutin je dobré rozdělit do pravidelných intervalů

a pít rovnoměrně během celého dne," radí odborníci na výživu a zdravý životní styl. Při vypití 2,5 litru tekutin denně to může být například režim 5krát půl litru. Přestože při běžných pěti denních jídlech-snídani, svačině, obědě, svačině a večeři.

Jak pít večer


Výjimkou jsou pouze pozdní večerní či noční hodiny. Pokud pijete tehdy, můžete se potom noci zbytečně budit pro plný měchýř. V ojedinělých případech mohou někteří lidé, kteří i tak těžko usínají, trpět noční nespavostí. Pití většího množství tekutin v pozdních hodinách je třeba se vyvarovat zejména u malých dětí předškolního věku, které trpí na noční pomočování.

Každý člověk však má individuální potřebu tekutin,

průměrně by však měl denně přijmout 2 až 2,5 litru tekutin.


Jako pít ráno a přes den


Hned po probuzení si dejte sklenici s dvěma až třemi decilitry vody. Spánek je nejdelším intervalem, během kterého člověk nepije. Proto se můžeme budit mírně dehydratovaní. Důležité je pít průběžně během celého dne. Nikdy nečekejte na žízeň! Žízeň je pozdní signál nedostatku tekutin.
Navzdory rozšířenému názoru o nevhodném pití tekutin během jídla pro údajné ředění trávicích šťáv, nelze najít v dostupné odborné literatuře žádné rady nebo doporučení, které by takové omezení podporovaly. Konečně, pokud by se takové pravidlo dovedlo do důsledků, pak by se to asi netýkalo pouze tekutin v rámci pitného režimu, ale i potravin a výživy s vysokým obsahem vody. Tedy například i mléka (téměř 90% vody), jogurtů, ovoce a zeleniny (často více než 90% vody), polévek, mléčných nebo i nutričních koktejlů a dalších potravin.

 

Tři jednoduchá pravidla


Člověk by měl denně vypít 2 až 2,5 litru tekutin.  Přijímání těchto tekutin je dobré rozdělit. Nejméně na pětkrát po pěti denních jídlech (snídani, svačině, obědě, svačině a večeři) Nikdy nečekejte na žízeň! Žízeň je pozdní signál nedostatku tekutin!


Tři rady ohledně výběru tekutin


Z hlediska potřeb organismu by měl člověk v rámci každodenního pitného režimu pít tekutinu bez přidané energie ve formě cukru či alkoholu. Platí, že na žízeň je jen voda, ne limonády ani pivo, víno nebo sladký čaj.
1) Pod vodou se nerozumí pouze pitná voda z kohoutku, ale i minimálně nebo slabě mineralizované přírodní pramenité vody, které lze koupit jako tzv. balené vody. Dále to může být neslazený čaj, nejlépe ovocný, zelený nebo slabší černý čaj.
2) Černou kávu, i přesto, že se dnes při střídmé konzumaci pokládá za zdravotně prospěšný nápoj, do pitného režimu ji raději neřadíme. Důvodem je močopudný účinek kofeinu. K ní se naopak doporučuje s každým šálkem kávy vypít 1 až 2 sklenice vody. Mléko je potravinou v tekutém skupenství, a přestože obsahuje téměř 90% vody, pro obsah živin a energie ho řadíme mezi potraviny a ne mezi tekutiny k hašení žízně. Pro ilustraci uvádíme obsah tuku a energie v mléku: • nízkotučné mléko - 0,5 g tuku a 160 kJ/100 ml• polotučné mléko - 1,5 g tuku a 190kJ/100 ml• plnotučné mléko - 3,5 g tuku a 260 kJ/100ml.
3) Ze sladkých nápojů se díky obsahu mikronutrientů (vitamínů, ML, antioxidantů a někdy i vlákniny) do zdravé výživy zařazena pouze 100% ovocná šťáva nebo 100% zeleninová šťáva bez dodatečného přidání cukru. Protože i v kvalitních ovocných šťávách je dost cukru a energie (zpravidla 10 -12 g cukru a 170-200 kJ/100 ml šťávy), pokládáme je spíše za možnou náhradu 1 porce ovoce jako za součást běžného pitného režimu.
 

Autor: Martina Dvořáková