Ovoce a zelenina vás ochrání před pálením žáhy a užíváním nebezpečných léků

Datum článku: 22. 8. 2016

Užívání léků proti pálení žáhy se nejen v naší republice těší velké oblibě. Dříve se často při těchto pocitech konzumovala jedlá soda, která neutralizovala obsah žaludku a lidé, trpící tímto problémem ji měli neustále po ruce. S vývojem farmaceutického průmyslu se začala vyrábět a doporučovat jiná antacida, hlavně léky třetí generace, blokátory protonové pumpy PPI (Proton Pump Inhibitors). Tyto léky blokují produkci kyseliny chlorovdíkové v žaludku. Ale je tato blokace pro tělo opravdu neškodná a prospěšná? Nebo se jen vytlouká klín klínem a problém, proč je žaludek překyselený zůstává?

Ovoce a zelenina vás ochrání před pálením žáhy a užíváním nebezpečných léků

Rizika konzumace léků

Nyní existují důkazy, které svědčí o tom, že běžné skupiny léků na reflux, nazývané antacida, vytvářejí i jiné, potenciálně větší riziko pro vaše zdraví. Zdá se, že antacida a PPI doslova vyhlazují vaše tělo od životně důležitých živin a vedou ke všem druhům smrtelných nemocí.

Některá onemocnění, které se spojují s těmito léky

  • demence
  • nepravidelný srdeční tep
  • nedostatek železa
  • zápal plic
  • únava
  • křehké kosti

Co způsobují antacida

Tyto a jiné léky pokytují dočasnou úlevu od bolesti od žaludečních šťáv. Ale dělají to tím, že potlačí kyselinu ve vašem trávicím systému. Problémem je, že pro správné trávení kyselinu potřebujete. Tedy PPI a antacida doslova vyhlazují vaše tělo.  Když potlačíte hladinu kyseliny v žaludku, potraviny nemohou být správně strávené. Živiny z vašich potravin již nebudou pro tělo dostupné a tělo bude okradené o životně důležité stavební bloky nezbytné pro dobré zdraví, jako je vápník a vitamin B12. I pokud byste snědli něco zdravého, vaše tělo vy si z toho nevytáhlo vitamíny a minerály, které potřebuje z potravy, kterou jíte. Váš žaludek může být plný, ale vaše tělo pomalu hladoví k smrti.

Bezpečnější (a levnější) dostupné prostředky

Dobrou zprávou je, že už nikdy tyto škodlivé léky nemusíte znovu vzít na úlevu od bolestivého refluxu a pálení žáhy. Proti pálení žáhy totiž existují i levnější přírodní prostředky, patří mezi ně například obyčejné jablko, vyzkoušejte! Nicméně dát si jablko, když pálí žáha, neodstraní příčinu problému. Ale víte co je příčinou? Jsou to těžká jídla a nestravitelné kombinace potravin. Patří sem vařená jídla, které jsou kombinací škrobů a tuků a všechny tak oblíbená jídla, jako je například pizza. Chcete-li odstranit příčinu pálení žáhy a být zdraví, je nezbytné začít se zdravě stravovat a jíst co nejvíce syrové stravy (ovoce a zeleniny). Ovoce a zelenina jsou plné enzymů a velmi jednoduše se tráví. Naopak nezdravě tepelně upravené jídla jsou pro nás mnohdy "nestravitelná".

Závěr

Vyhněte se užívání léků, nikdy neodstraní příčinu problému, ale naopak ještě více to v těle zamotají. Pokud jste to již s nějakou kombinací prošvihli, zachraňte to jablkem. Nejlepší je však prevence: lehká zdravá strava bez mouky, mléčných výrobků, masa, velkého množství tuků a rafinovaného cukru. Zaměřte se na syrové ovoce a zeleninu.