Očista tlustého střeva speciální technikou jógy a rýžovou kúrou

Datum článku: 25. 7. 2016

Tlusté střevo není vidět, nebolí, proto dokud je všechno v pořádku, tak o něm ani nevíme. Jenže, tlusté střevo se také pravidelně zanáší. A pokud jste nevěděli, právě ono je základem imunitního systému. Jak má potom správně plnit svoji, tak velice důležitou funkci, když mu v práci překáží kilogramy usazenin. Ano, čtete správně, může jich být i přes deset kilogramů. Usazeniny v tlustém střevu způsobují potraviny, proto je jeho očistu důležité začít změnou jídelníčku, zařadit speciální cvičení a čistící kúry.

Očista tlustého střeva speciální technikou jógy a rýžovou kúrou

Šankhaprakšálana (Várisara)

Tato speciální jógová technika nazývána také v krátkosti "šanka" patří k nejefektivnějším očista tlustého střeva. Pročišťuje trávicí soustavu, čistí pleť a posiluje imunitní systém. Šanka je založena na pití slané vody, přičemž voda se pije, dokud střevo není úplně pročištěné a z těla nezačne vycházet čistá voda (bez barvy a zápachu). Součástí této očisty jsou speciální jógové cviky, které podporují pohyb střev a zajišťují rychlejší průběh očisty. Celková očista trvá od 2 - 4 hod, v závislosti na zanesení tlustého střeva. Proto je vhodné provádět tuto očistit přes víkend nebo když máte volno. Šánkovat je nutné nalačno, čím dříve, tím lépe. Poměr slané vody a soli je 1 čl mořské / himalájské soli na 1 litr čisté filtrované vody.

  • Postup

Nalačno vypít 2 sklenice slané vody a pak praktikovat speciální cviky. Po docvičení vypít další sklenici vody a znovu cvičit. Přibližně po 1 - 1,5 l vody by se měla projevit první potřeba na toaletu. Pokračovat v pití a cvičení až pokud z těla nezačne vycházet čistá voda. Teprve tehdy se považuje šánkování za ukončené. Po dokončení této očisty je třeba alespoň 40 minut odpočívat a mít připravený lehký oběd. Oběd by se měl zkonzumovat do 1 hod od posledního vyprázdnění. Ideální kombinací po šankování je jasmínová rýže uvařená na troše rostlinného tuku a červenou čočkou. Nejbližší dny se doporučuje lehčí strava, vyhýbat se třeba alkoholu, či masu. Výhodou šánkování je, že jde nejvíce do hloubky, zabere vám poměrně málo času a je finančně nenáročné.

  • Kdy tuto očistu nepraktikovat

• během těhotenství
• během menstruace
• pokud někdo trpí žlučníkovými nebo ledvinovými kameny, případně cukrovkou
• u osob trpících nízkým krevním tlakem nebo oslabenou funkcí ledvin
• při duševních poruchách, žaludečních vředech

Rýžová kúra

Kúra celozrnnou vařenou rýží je vhodná na detoxikaci a ozdravení celého organismu, což má pozitivní vliv na celkový duševní stav a vitalitu. Její absolvování pomáhá osvobodit se od závislosti na škodlivých stravovacích návycích a nezdravých potravinách. nDoporučuje se na detoxikaci organismu, při léčení žaludečně-střevních a žlučníkové-jaterních chorob, při srdečně-cévních potížích a při poruchách látkové výměny, artritidě, revmatismu. Jak vyplývá ze samotného názvu, tato očista je založena na dlouhodobé konzumaci rýže. Dá se dělat i 40-denní, ale my vám představíme kratší verzi - 12-ti denní. Ideální volbou při této kúře je naturální rýže. Celozrnná / naturální rýže obsahuje z obilovin nejhodnotnější bílkoviny, nenasycené mastné kyseliny, asi 73% uhlohydrátů, vitamíny BI, B2, B3, vitamin E az minerálních látek malé množství sodíku, ale hodně draslíku, hořčíku, fosforu, křemíku a také zinek, vápník a samozřejmě vlákninu. Protože neobsahuje lepek, je vhodná i pro celiaky.

  • Postup

První tři dny se konzumuje pouze čistá rýže, neochucená, neosolené a bez tuku. Během kúry můžete pít pramenitou vodu, bylinkové, neslazené, čistící čaje. Vhodný je také čaj Bancha (Banco) nebo zelený čaj. Kolem 2. až 3. dne se může objevit krize, různé subjektivní potíže jako malátnost, únava, slabost, bolesti hlavy, deprese a další. Je to následek uvolňování nahromaděných toxinů a jedů z organismu do krve. V takových případech velmi pomáhá pohyb a aktivita na čerstvém vzduchu. Rýži je potřeba jíst 3-krát denně v přiměřeném množství. Další tři dny (den 4., 5., a 6.) se k rýži přidá krátce tepelně upravená zelenina (3-10 min). Její množství však nesmí přesáhnout 25% objemu rýže. Zeleninu připravujte s trochou mořské soli, ale bez oleje. Špetku soli můžete začít přidávat i do rýže. V další fázi (den 7., 8.. a 9.) se přidají luštěniny. Ty budou tvořit 15% stravy. V kombinaci s rýží jsou pro organismus zdrojem plnohodnotných bílkovin. Nejhodnotnější a velmi chutná je sója, která obsahuje až 2-krát tolik bílkovin než maso. Někdo může však na ni být alergický. Luštěniny obsahují hodně kyseliny listové (vitamin B9), která je důležitá při odbourávání zbytkového agresivního homocysteinu tvořícího se v buňkách, čímž předcházíme mnohým civilizačním chorobám jako ateroskleróze, rakovině, nervovým poruchám. Poslední tři dny (den 10., 11., a 12.) začnete přidávat k dosavadní stravě syrovou zeleninu, jemně nakrájenou nebo nastrouhanou a do jídelníčku zařaďte také pokrájené nebo celé syrové listy zelené listové zeleniny. Talíř se bude skládat z 55% rýže, asi 20% tepelně upravené zeleniny, 15% luštěnin a 10% syrové zeleniny. Jedním z důvodů, proč se až v této fázi přidává syrová zelenina je, že podle orientální medicíny játrech, která pokud nejsou v pořádku, v procesu léčení nedělá dobře nic syrového, tedy nejen ovoce, ale ani syrová zelenina. A játra mají oslabená skoro všichni, vzhledem ke kombinacím a kvalitě potravy, která se obvyklev současnosti konzumovat.

  • Upozornění: Hned od začátku kúry dochází k výraznému snížení krevního tlaku, což není nebezpečné, ale je třeba si dávat pozor na prudší vstávání, abyste se vyhnuli závrati, případně kolapsu. V této fázi dochází k největšímu úbytku hmotnosti, protože se tělo čistí od usazenin. Tato očista je časově náročnější, ale také jako šanka, finančně zvládnutelná.

Další možnosti očisty tlustého střeva

Další možností očisty tlustého střeva je očista zelenými potravinami (ječmen a chlorella), psylliem, klystýrem, případně urinoterapií.  Očistu tlustého střeva je dobré provádět 2-krát do roka - na jaře a na podzim. Následně by měla následovat očista jater a ledvin. Chcete-li, aby vaše očista proběhla co nejrychleji a co nejpříjemnější, vyhýbejte se potravinám, které tlusté střevo zanášejí během celého roku - omezte konzumaci mléčných výrobků, masa a pečiva. Naopak podpořit je můžete celozrnnými obilovinami, jako je např. jáhly, pohanka, oves, špalda či jiné. A ještě i zhubnete!