Očím prospívá listová zelenina a škodí margaríny

Oči jsou velmi důležitý, ale zároveň i velmi citlivý orgán. Přesto si jich mnozí nevážíme a nedáváme jim to, co potřebují a naopak je zaplavujeme škodlivinami, se kterými si jen s velkým úsilím dokáží poradit. Co tedy očím prospívá a co naopak škodí?

oči, šedý zákal, makulární degenerace

Antioxidanty, lutein a zinek

Na oči mají pozitivní vliv antioxidanty, lutein a zeaxantin, omega 3 mastné kyseliny a z minerálů zejména zinek. 

Tmavá listová zelenina

Obsahuje mnoho antioxidantů, luteinu a vitaminů s antioxidačními účinky. Špenát, kapusta, zelí, petrželka. Lutein zpomaluje degenerativní změny na sítnici a brzdí vznik šedého zákalu.

Zelenina a ovoce žluté, oranžové a červené barvy

Dalšími antioxidanty, které vaše oči ocení, jsou karotenoidy. Najdete je v kukuřici, mrkvi, dýni, paprice, fialových hroznech a dalších plodech našich zahrad.

Ústřice, losos, mastné ryby

Pro zdraví očí jsou důležité omega-3 nenasycené mastné kyseliny. Jejich bohatým zdrojem jsou mořské ryby jako losos, makrela, tuňák a také ústřice a mušle, které jsou také dobrým zdrojem zinku.

Vejce

Obsahují vitamíny A, B12, riboflavin, antioxidant selen, a hlavně lutein a zeaxantin, které pomáhají udržet vaše oči zdravé.

Černá káva

Zde začíná seznam položek, které nejsou pro oči nepříliš vhodné. Tři kávy denně mohou zejména predisponovaných lidem urychlit vznik zeleného zákalu, tedy glaukomu. Platí to dokonce i pro bezkofeinovou kávu. Čaj ani kola tyto následky nemají.

Margaríny a sušenky

Ztužené pokrmové tuky a všechna jídla a pochutiny obsahující transmastné kyseliny způsobují zvýšení "špatného" cholesterolu i cukrovku. Oba tyto problémy mají vliv i na oči.

Červené maso

Některé studie došly k závěru, že vyšší konzumace červeného masa je spojena s vyšším rizikem věkem podmíněné makulární degenerace. U lidí, kteří ho jedí 10x týdně, zjistili o 50% vyšší pravděpodobnost tohoto onemocnění oproti těm, kteří ho jedli méně než 5x týdně.

comments powered by Disqus


Podobné články


BIO má smysl, ale zůstaňte nohama na zemi!

BIO není jen zbytečný humbuk a vyhozené peníze. Určitě se vyplatí investovat do zdraví na tom správném...
více...

Chřest zpestří jídelníček, posílí kosti a zažene únavu

Chřest nebo také lidově špargl je zdravá zelenina. Ale není zdraví prospěšná všem. I zde platí některá...
více...

Jak zbavit přírodní cestou ovoce a zeleninu nebezpečných pesticidů?

Umýt ovoce a zeleninu pod tekoucí vodou, to je základ, který dělá doma většina z nás. Ale k odstranění...
více...

Máslo je snadné vyrobit, ale...

I přes snahu, vnutit nám lehce roztíratelné margaríny, patří tradiční a hlavně čerstvé máslo do zdravého...
více...

Bolest a zánět kloubů může mít svůj původ v nevhodné stravě

Bolest kloubů umí pěkně potrápit. A proč vlastně bolí klouby? Protože v nich probíhá zánět. Ten může mít...
více...

Chybí vám energie? Dejte si energetický nápoj z řepy!

Stává se vám, že se cítíte bez energie? Ale jak s tímto pocitem naložíte? Energii je třeba nejen komentovat, ale...
více...

Šedý zákal odstraní laserová operace očí, kterou hradí zdravotní pojišťovny

Laserové operace očí se staly téměř běžnou záležitostí. Některé diagnózy hradí zdravotní pojišťovny, jiné...
více...

Dýně chrání naše oči, pokožku, nervovou soustavu a pohlavní orgány

Dýně je plodina s velmi dlouhou historií. Pochází z Ameriky, kde byla velmi ceněnou potravinou Indiánů. Ti již...
více...

Artyčoky v kuchyni, to není jen skvělá záležitost gurmánů

Artyčok je rostlina, podobná a dokonce i příbuzná bodláku. Jedná se o teplomilnou trvalku, která pochází ze...
více...

Jak nehladovět a udržovat si ideální váhu?

Základ zdravého stravování nejsou jen zdravé suroviny, ale také zdravé načasování jenotlivých porcí. Tělo...
více...