Očím prospívá listová zelenina a škodí margaríny

Oči jsou velmi důležitý, ale zároveň i velmi citlivý orgán. Přesto si jich mnozí nevážíme a nedáváme jim to, co potřebují a naopak je zaplavujeme škodlivinami, se kterými si jen s velkým úsilím dokáží poradit. Co tedy očím prospívá a co naopak škodí?

oči, šedý zákal, makulární degenerace

Antioxidanty, lutein a zinek

Na oči mají pozitivní vliv antioxidanty, lutein a zeaxantin, omega 3 mastné kyseliny a z minerálů zejména zinek. 

Tmavá listová zelenina

Obsahuje mnoho antioxidantů, luteinu a vitaminů s antioxidačními účinky. Špenát, kapusta, zelí, petrželka. Lutein zpomaluje degenerativní změny na sítnici a brzdí vznik šedého zákalu.

Zelenina a ovoce žluté, oranžové a červené barvy

Dalšími antioxidanty, které vaše oči ocení, jsou karotenoidy. Najdete je v kukuřici, mrkvi, dýni, paprice, fialových hroznech a dalších plodech našich zahrad.

Ústřice, losos, mastné ryby

Pro zdraví očí jsou důležité omega-3 nenasycené mastné kyseliny. Jejich bohatým zdrojem jsou mořské ryby jako losos, makrela, tuňák a také ústřice a mušle, které jsou také dobrým zdrojem zinku.

Vejce

Obsahují vitamíny A, B12, riboflavin, antioxidant selen, a hlavně lutein a zeaxantin, které pomáhají udržet vaše oči zdravé.

Černá káva

Zde začíná seznam položek, které nejsou pro oči nepříliš vhodné. Tři kávy denně mohou zejména predisponovaných lidem urychlit vznik zeleného zákalu, tedy glaukomu. Platí to dokonce i pro bezkofeinovou kávu. Čaj ani kola tyto následky nemají.

Margaríny a sušenky

Ztužené pokrmové tuky a všechna jídla a pochutiny obsahující transmastné kyseliny způsobují zvýšení "špatného" cholesterolu i cukrovku. Oba tyto problémy mají vliv i na oči.

Červené maso

Některé studie došly k závěru, že vyšší konzumace červeného masa je spojena s vyšším rizikem věkem podmíněné makulární degenerace. U lidí, kteří ho jedí 10x týdně, zjistili o 50% vyšší pravděpodobnost tohoto onemocnění oproti těm, kteří ho jedli méně než 5x týdně.

comments powered by Disqus


Podobné články


Jak vypěstovat zelený, bílý nebo fialový chřest?

Chřest je delikatesní a navíc velmi zdravá zelenina. Vypěstovat si ji můžete v bílé, zelené nebo fialové...
více...

Rebarbora je zdravá zelenina, ale ne pro všechny!

Rebarbora nebo také reveň kadeřavá je poměrně málo známá, ale na pěstování nenáročná zelenina. Její chuť...
více...

Sedm rad, které vám zaručí štíhlejší postavu

Potřebujete zhubnout pár kilogramů nadváhy a nedaří se vám to? Začněte s úpravou váhy hned ráno. Rozpohybujte...
více...

Cibulová šťáva brání šedivění vlasů

Šedivé vlasy neznamenají pouze stáří. Šedivé vlasy mohou rovněž signalizovat nedostatek důležitých složek...
více...

Okurky zasytí, osvěží, ale také detoxikují tělo

V létě se sice většinou více hýbeme, ale také máme víc prohřešků proti zdravé výživě. Tu si dáme sladkou,...
více...

Ženské nemoci nemusí propuknout, když do stravy zařadíte ty správné potraviny

Zdravá strava by měla být především vyvážená. Nezdravé jednostranné diety nebo hladovění na kráse ani zdraví...
více...

Ovoce a zelenina se převážně dováží v technicky možném stavu, ne ve stavu zralosti

Naše obchody jsou neustále plné plodin, na které jsme byli dříve zvyklí pouze sezónně. Jenže vše má své pro...
více...

Rajčata jsou dietní, skvěle chutnají a chrání naše tělo před mnoha chorobami

Rajčata se do Evropy dostala začátkem šestnáctého století, ale pouze jako okrasné plody. Nejprve se totiž dokonce...
více...

Domácí zeleninová směs bez konzervantů zdravě ochutí polévky i omáčky

Vegeta je dochucovací přísada do jídla, bez které si mnoho z nás neumí představit žádnou polévku či omáčku....
více...

Hlávkový salát pomáhá s hubnutím i se spánkem

V obchodech se často objevuje dovozová rukola či polníček, ale na hlávkový salát se trochu pozapomnělo. Díky...
více...