abyste je zbavili hlíny. Přestože se nové brambory objevují v obchodech už od února, české se začínají objevovat až během června. Pozhlédněte se po nich zejména na trzích. Zkuste, zda se dá slupka lehce sloupnout nehtem, podle toho zjistíte, zda jsou čerstvě vykopané. Nevadí, pokud jsou od hlíny, ta v bramborách udrží všechny živiny déle nepoškozené. Pokud jsou však hnědé a slupka se dá odstranit jen velmi těžko, byly brambory vykopány dříve a o část svých vitaminů už přišly.
Brambory připravujte ve slupce. Pokud je oloupete před vařením, ošidíte je o velmi mnoho prospěšných látek. Vitamín C se sice teplem rozkládá, ale v bramborách ho zůstane stále dost, pokud je nezbavíte jich slupky. Můžete je jíst i se slupkou, z jedné porce brambor tak vykryjete desetinu doporučené denní potřeby vlákniny pro váš organismus. Díky "béčkům" bude vaše pokožka zářit a uleví se i nervovému systému. Pokud máte tik pod okem, pravidelnou porci brambor si neodpírejte. Brambory zásobí organismus i pořádnou porcí vitaminu E a kyseliny listové, která nesmí chybět zejména těhotným ženám a lidem s chudokrevností.
Brambor se nemusíte bát, ani když držíte dietu. Zejména nové brambory obsahují škroby, které nejsou jen zdrojem energie. Část z nich se v těle nerozkládá a funguje podobně jako vláknina. Zlepšuje trávení, reguluje hladiny cukrů a špatných tuků v krvi. Draslíku je v bramborách více než v banánech. Chybí vám? Projeví se to například lámavostí kostí, podrážděností nebo anémií. Draslík působí jako antioxidant a posiluje i imunitní systém. Hořčík regeneruje poškozené buňky v těle a je výbornou prevencí před ledvinovými a žlučovými kameny. Pokud ho máte málo, jste vyčerpaní, trápí vás křeče, buší srdce a chvějete se.
Měď ocení nejen kosti a svaly, ale i krev. Pokožka získá kolagen a bude pružnější. Fosfor posílí zuby, nehty a kosti, ale také obranyschopnost. V bramborách se nacházejí spolu s vápníkem v ideálním poměru. Abyste ocenili všechny živiny, nové brambory vařte a pečte. Vždy ve slupce a nepřehánějte to s olejem, máslem či tukem! Pouze tak oceníte všechny zdravotní benefity, které tato zelenina nabízí. Nehodí se na pyré, ani bramboráky. Ideální je, pokud je polejete bílým jogurtem a vydatně ozdobíte pažitkou nebo petrželkou.
Autor: Lenka KostkováJakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez předchozího písemného souhlasu zakázáno.
Stránka Naše návody používá cookies. Více informací zde.