Moucha v jídle? Vyhoďte raději celou porci, na které seděla!

Moucha v jídle? Zkáza pro pověst dobré restaurace! Ale co když ji najdete v jídle, které si sami doma připravujete? Vynechme teď estetickou stránku věci. Tento běžný a otravný hmyz dokáže z jídla udělat nebezpečnou záležitost a to doslova ve vteřině. Hlídejte si proto nejen místnosti, kde jídlo připravujete, ale i servírujete!

moucha, zdraví, nemoci, bakterie

Ochrana před mouchami

Zná to každý. Začnou kolem vás létat, jakmile na jaře vykouknou první teplejší paprsky. Pořádně umí znepříjemnit i letní grilování. Ať jíte maso nebo zákusek, vždy kolem vás létají otravné mouchy. Stačí na sekundu ztratit kontakt s jídlem nebo sklenicí a už se na nich pase velká, černá potvora. Snažte se před mouchami chránit potraviny, neboť někdy s sebou nosí opravdu velké problémy.

Vše nosí na nohou

Vědci odhalili, že mouchy na svých nohách přenášejí v průměru 200 škodlivých bakterií. Stačí, aby si hmyz sedl na zeleninu, chléb či maso na sekundu a už na nich zanechá svůj pozdrav v podobě nepřátelských látek. Odborníci dokonce doporučují, abyste potraviny, které přišly do kontaktu s mouchami raději vyhodili. Problém je v tom, že si nesedají jen na čisté věci, mouchám "voní" výkaly, moč, zvratky, odpadky, ale i těla nemocných či mrtvých zvířat ... Na nohách much se totiž nacházejí tisíce drobných chloupků, které jsou ideální na transport bakterií, virů, choroboplodných zárodků, ale i plísňových výtrusů.

Pozor na sliny

Mouchy se již v minulosti podílely na rozšíření takových nemocí jako jsou cholera, úplavice či tyfus. Problémem však nejsou jen nohy. Mouše stačí na předání bakterie jedno přistání. Tento hmyz nežvýká. Jídlo musí nejprve poplivat. Sliny obsahují enzym, díky kterým se stane jídlo pro mouchy stravitelné. Právě proto se snažte potraviny před mouchami chránit. Nenechávejte je vysedávat na okrajích sklenic. Pokud má moucha nohy kontaminované, můžete skončit u lékaře s těžkou bakteriální infekcí. Proto se opravdu vyplatí, jídlo raději vyhodit! Naučte se při stolování používat nejrůznější kryty, ale ani ty nejsou všemocné. Občas mouchy vlezou i tam...

comments powered by Disqus


Podobné články


Šest nejbolestivějších onemocnění

Bolest dokáže zcela ochromit. Některé bolesti jsou tak intenzivní, že člověk není schopen jakékoliv obrany a jen...
více...

Proč při protahování praskají klouby?

Provází protahování vašeho těla podivné zvuky? Slyšíte různé praskání a pukání? Příčinou může být...
více...

Předčasná puberta je třeba odborně vyšetřit a léčit

Moderní a uspěchaná doba s sebou přináší i to, že děti dříve dospívají. A to v průměru o celý rok,...
více...

Infarkt, který ohrožuje život, nemusí být jen záležitostí srdce

Termín "infarkt duše" vymyslel německý filozof korejského původu Byung-Chul Han. Hrozí vám, pokud jste uvěřili...
více...

Tvaroh zažene stres, zasytí, udržuje štíhlou a pevnou postavu

V množství mléčný výrobků se “obyčejný” tvaroh trochu ztrácí. Nebývají na něj reklamy, a přesto je...
více...

Domácí zeleninová směs bez konzervantů zdravě ochutí polévky i omáčky

Vegeta je dochucovací přísada do jídla, bez které si mnoho z nás neumí představit žádnou polévku či omáčku....
více...

Proč kupujeme drahá domácí jablka a levné dovozové banány?

V akci zaplatíte za kilo exotických plodů méně než za kilo tuzemských jablek. Jak je to možné? Pokud se po tom...
více...

Cibule zvyšuje přirozenou imunitu a pomáhá i s bolestmi ucha

Cibule je nenahraditelná nejen v kuchyni, ale dokáže zázraky i s vaším zdravím. Už malý kousek cibule vás...
více...

Jak předejít artróze a bolesti kloubů?

Bolesti kloubů trápí stále mladší ročníky. Přibývá lidí s holemi, ale také těch, kteří výrazně kulhají....
více...

Lidé v Evropě jedí potraviny chudé na vlákninu a pomáhají tak rozvoji civilizačních chorob

Vláknina představuje látku nezbytnou pro dobré fungování střev. Patří mezi sacharidy, které jsou základními...
více...