Mléčné výrobky konzumujte v přiměřeném množství, ale těm nízkotučným se raději vyhněte!

Konzumace nízkotučných potravin nevede k tolik vytoužené změně hmotnosti. Přesto si to musela většina z nás nejprve vyzkoušet, protože to znělo lákavě. Jenže, ne všechno tučné není zdravé a naopak. A vůbec nejhorší je, že tuk v údajně zdravých potravinách byl nahrazován nezdravými umělými sladidly.

zdravá strava, mléko, jogurty, zdraví, minerály, vitaminy

Nižší riziko mozkové mrtvice

Ještě donedávna platilo, že čím méně tuku potraviny obsahují, tím jsou lepší, a tak začaly být populární odtučněné a nízkotučné výrobky. Nicméně, nízkotučné výrobky vám ve skutečnosti nepomohou zhubnout, protože odstraněný tuk v nich je nahrazen sladidlem. Podle odborníků stojí za nižším rizikem mozkové mrtvice jedna molekula mléčného tuku, tzv. kyselina heptadekanová.

Zdroje vápníku a jódu

Z mléčných výrobků by lidé měli preferovat jogurty, kyselé výrobky, mléko a v menší míře i sýry. Jsou to klíčové potraviny, které tělu poskytují vápník ve snadněji vstřebatelné formě a také jód, potřebný ke tvorbě hormonů štítné žlázy. Máslo je z pohledu odborníků v tomto směru neutrální, avšak obsahuje až příliš mnoho kalorií, proto jej lze doporučit jen v omezeném množství. V typicky západní stravě je velmi nepravděpodobné, že získáte dostatek vápníku a jódu jiným způsobem, proto je doporučeno konzumovat několik mléčných výrobků denně.

Tučné mléčné výrobky a doporučené množství

Podívejme se na několik kombinací mléčných výrobků, které obsahují přibližně 20 g nasycených mastných kyselin, a tedy doporučené maximum pro ženy. Muži mohou až 30 g.

Plnotučný přírodní jogurt

200 g plnotučného přírodního nebo 170 g řeckého jogurtu obsahuje polovinu denního příjmu vápníku, potřebného pro stavbu kostí. Co se týče bílkovin, na 100 g je v něm obsažených 5,1 g. Vyšší příjem vápníku je spojen se sníženými hladinami škodlivého viscerálního tuku, který se utváří kolem orgánů. Zmíněná porce 170 g řeckého jogurtu má sice stejné množství nasycených mastných kyselin, ale nižší obsah vápníku (přibližně 27 procent denního příjmu). Jeho výhoda spočívá ve vyšším podílu bílkovin (9 g na 100 g jogurtu), omezující chuť k jídlu.

Smetanový sýr

Porce 50 g smetanového přírodního sýru obsahuje třetinu denního množství nasycených mastných kyselin. Přesto ho odborníci doporučují více než nízkotučné varianty, a to pro vyšší obsah výživných látek (2,8 g bílkovin, 38 mg vápníku). Sýrové pomazánky mají obecně méně vápníku a bílkovin než tvrdé sýry, protože syrovátka, bohatá na tyto nutriční látky je během zpracování vyřazena. 

Tvrdý sýr čedar

Tvrdý sýr čedar je jedním z nejkoncentrovanějších zdrojů vápníku. Navíc množství 40 g obsahuje více než třetinu (36 procent) denního příjmu vitamínu B12, potřebného pro energii, imunitu, ale i nervový systém. Také 10 g bílkovin, což je o více než 50 procent než najdeme ve vařených vejcích.

Máslo

Na rozdíl od ostatních mléčných výrobků obsahuje máslo minimum bílkovin i vápníku a zároveň velké množství kalorií. Proto nebude na škodu, když ho lidé někdy nahradí kvalitními přírodními rostlinnými oleji. K denní spotřebě doporučených mastných kyselin stačí 14 gramů.

Plnotučné mléko

Mnohé studie již několikrát potvrdily, že pití mléka je spjato s nižším rizikem rakoviny tlustého střeva. Podle odborníků je to dáno obsaženým vápníkem, chránícím rizikové osoby před růstem polypů, které se mohou přeměnit na zhoubné nádory. Plnotučné mléko také obsahuje vyšší množství vitamínu A, podporujícího zdravé vidění a imunitní systém. 300 ml plnotučného mléka obsahuje 13,5 procenta denní dávky tohoto vitamínu, přičemž stejné množství polotučného mléka jen 7 procent denní dávky.

Parmazán

Parmazán je jeden z nejvýživnějších sýrů vůbec. Jen tři lžíce parmazánu vám dodají téměř 40 procent denní dávky vápníku a 15 procent denní dávky zinku, což je důležitý minerál pro kognitivní funkce a plodnost. Dále pak obsahuje 6 g nasycených mastných kyselin (30 procent denního limitu) a 124 kalorií.

comments powered by Disqus


Podobné články


Letní jídelníček pro zdraví a štíhlou postavu

Letní teploty často zahání chuť na jídlo. Ale jíst je potřeba i v létě, jen jídelníček by měl být...
více...

Mrkev je doslova poklad, který na zahradě roste

Mrkev patří mezi základní druhy zeleniny, kterou najdete růst na téměř každé zahrádce. Nevyžaduje nijak...
více...

Jak vybrat smoothie mixér?

Smoothie jsou chutné a hlavně zdravé, mixované nápoje. K jejich hotovení se používají speciální mixéry, které...
více...

Melounová polévka - zdravé letní osvěžení

Většina z nás nemá v létě na teplou polévku ani pomyšlení. Ale na druhou stranu, když není polévka, oběd...
více...

Nové brambory vařte ve slupce, zachovají si důležité minerály a vitaminy

Nové brambory, to je lahůdka, na kterou se těšíme hned na jaře. Ale musíme si nějakou dobu počkat, než obchody...
více...

Hummus je výborná a zdravá pomazánka, kterou si snadno vyrobíte i doma

Kupujete zdravou pomazánku s poněkud šíleným názvem hummus? A co zkusit domácí, která má více vitaminů...
více...

Tvaroh zažene stres, zasytí, udržuje štíhlou a pevnou postavu

V množství mléčný výrobků se “obyčejný” tvaroh trochu ztrácí. Nebývají na něj reklamy, a přesto je...
více...

Proč nepoužívat nejlevnější druh soli, ale její dražší alternativy?

Sůl a její vliv na naše tělo je předmětem výzkumů celá desetiletí. Však dříve, než přijdete k nějakým...
více...

Potraviny, které vynechte ze zdravého jídleníčku

Jsou chutné, jsou téměř všude a jen těžko se jim odolává. Bílá mouka, margarín a umělá sladidla ale patří...
více...

Pět zdrojů vápníku, které spolehlivě pokryjí naši denní spotřebu

Mléčné výrobky zahrnují velké množství vápníku, a proto jsou první volbou, pokud si chce člověk doplnit...
více...